Advertentie
bestuur en organisatie / Achtergrond

Herindeling hoeft niet

Het Groningse Ten Boer en drie gemeenten in het Gooi hebben elk een alternatief voor herindeling beproefd. De eerste resultaten zijn bemoedigend. Er is leven voor de kleine gemeenten.

04 april 2008

Tientallen kleine gemeenten hikken aan tegen de extra taken die door decentralisatie op hen afkomen. De groeiende werkdruk en de krappe bezetting dwingt gemeenten met minder dan twintigduizend inwoners tot samenwerking met de buren. Vaak neemt dit de vorm van herindeling aan, gedwongen of vrijwillig. Zo besloot Arcen en Velden onlangs tot fusie met Venlo; het Brabantse Lith zoekt toenadering tot Oss of Den Bosch. In Noord-Holland kiezen Andijk, Wervershoof en Medemblik zelf voor fusie. Tegelijkertijd dwingt deze provincie Bussum, Muiden, Naarden en Weesp te fuseren tot één grote gemeente van ruim zeventigduizend inwoners. De Tweede Kamer stemt een dezer dagen over twee andere fusies: Bennebroek met Bloemendaal en Alkemade met Jacobswoude.

 

Maar er zijn ook kleine gemeenten die de herindeling buiten de deur houden: Ten Boer in Groningen en de Gooise gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren. Zij bedachten elk een alternatief met als sleutel: ambtelijke samensmelting met behoud van raad, college en een kleine ambtelijke staf. Deze gemeenten hopen zo de bestuurskracht, hét toverwoord in de strijd om behoud van zelfstandigheid, op peil te houden.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie