Heerlen wijst wegenbouwers de deur
Voor de tweede keer in 2 jaar sluit de gemeente Heerlen wegenbouwers uit van aanbestedingen. De gemeente wil uitsluitend zakendoen met integere bedrijven.
Heerlen is de enige gemeente in Nederland die werkt met een strafpuntensysteem voor malafide bedrijven. Ondernemers die wanprestatie leveren, kunnen op grond hiervan voor langere tijd van deelname aan aanbestedingsprocedures worden uitgesloten.
In 2009 kreeg wegenbouwer Janssen de Jong Infra als eerste met een dergelijke sanctie te maken. Omdat leidinggevenden van dit bedrijf werden verdacht van omkoping van ambtenaren, plaatste Heerlen de firma voor 2 jaar op de zwarte lijst. Terwijl deze termijn nog niet eens is verstreken, heeft Heerlen Janssen de Jong Infra vorige week opnieuw voor 2 jaar buitengesloten. De maatregel treft ditmaal ook een zusterbedrijf en het moederbedrijf. Ook een ander bedrijf, Wegenbouw Limburg, mag gedurende 2 jaar geen werkzaamheden voor de gemeente verrichten.
Aanleiding voor het optreden van Heerlen vormen ditmaal verboden prijsafspraken. Janssen de Jong en Wegenbouw Limburg zijn hiervoor vorig najaar beboet door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Heerlen heeft overwogen om ‘recidivist’ Janssen de Jong ‘aanzienlijk zwaarder’ te straffen, maar de gemeente ziet hier van af vanwege de hoogte van de NMaboete (3 miljoen euro). ‘Een eeuwig durende uitsluiting, die op grond van ons beleid mogelijk is, zou in dit geval disproportioneel zijn’, schrijft Heerlen aan Janssen de Jong. Wegenbouw Limburg (WBL), dat dus ook voor 2 jaar wordt uitgesloten, kreeg van de NMa een boete van 100 duizend euro.
Goede indruk
Uit telefoontaps van de Rijksrecherche is gebleken dat de directeur van WBL in mei 2008, daags vóór het verstrijken van de inschrijftermijn voor een werk in Heerlen, telefonisch contact heeft gezocht met een regiomanager van Janssen de Jong. De WBLdirecteur wilde de opdracht blijkens dit telefoongesprek niet hebben, maar hij wilde wel ‘een goede indruk maken bij de gemeente’ met een bod dat dicht bij het winnende, laagste bod zou liggen. Uiteindelijk ging de opdracht naar Janssen de Jong voor een bedrag van 377 duizend euro. WBL offreerde 20 duizend euro hoger.
Hoewel het college van de gemeente Heerlen bovenstaand voorbeeld gebruikt in een brief aan de gemeenteraad, kan Heerlen ook bedrijven uitsluiten die elders in het land, of in het buitenland, overtredingen hebben begaan.
Of het Heerlens aanbestedingsbeleid juridisch houdbaar is, moet in de toekomst blijken. WBL legt zich bij de sanctie neer. Janssen de Jong heeft aangekondigd zich te zullen verzetten. Toch wilde Janssen de Jong een nog lopende procedure tegen de eerste uitsluiting enige tijd geleden stopzetten. De gemeente noemde dit ‘misbruik van het procesrecht’, en verzette zich hiertegen. Als de gemeente door de rechter in het gelijk wordt gesteld, wil zij de gemaakte advocaatkosten, die inmiddels zijn opgelopen tot ongeveer 60.000 euro, namelijk van het bedrijf terugvorderen. ‘Voorlopig werkt ons beleid’, concludeert Paul Vanderheyden, hoofd Juridische Zaken van de gemeente.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.