Advertentie
bestuur en organisatie / Redactioneel

Een nieuw buzzwoord

Wat kunnen en moeten gemeenten precies met 5g. Dat moet nog duidelijk worden. Behalve voor de gemeente Den Haag. Want die gaan in 2020 over het 5g-netwerk van T-Mobile, zo melden ze zelf apetrots.

08 maart 2019

Het lijkt een buzzwoord te worden: 5g-netwerk. Voor veel mensen past het in het rijtje blockchain, cryptomunt en smart mobility. Je hoort er veel over, maar zelfs na drie keer vragen weet je nog niet wat het is. In elk geval is het een onderwerp waar overheden zich de komende jaren mee moeten bezighouden. De nieuwe 5g-netwerken kunnen data met veel grotere snelheid vervoeren dan de huidige 4g. 

Haagse 5g valt niet mee

Maar wat belangrijker is: 5g kan veel meer data tegelijk versturen, met veel betrouwbaarder verbindingen. Daarom zal het netwerk waarschijnlijk onmisbaar worden voor de zelfrijdende auto, het bedienen van machines op afstand of het verbinden van sensoren aan het netwerk voor ‘slimme’ lantaarnpalen of vangputten.

De vraag is hoe dichtbij die toekomst is want telecombedrijven zijn nog volop bezig met testen van de nieuwe technieken. We weten wel dat straks veel nieuwe infrastructuur nodig is. De frequenties die deze netwerken gebruiken, hebben veel meer zendinstallaties en soms nieuwe ondergrondse kabels nodig. Maar wat gemeenten precies met 5g kunnen en moeten, moet nog duidelijk worden. Behalve voor de gemeente Den Haag. Want die gaan in 2020 over het 5g-netwerk van T-Mobile, zo melden ze zelf apetrots. Even een jaartje testen, uitrollen die handel en wij zijn de eerste, zo kun je het persbericht samenvatten. Wat Den Haag er precies mee wil gaan doen, zeggen ze niet. Er zijn ook wat kanttekeningen bij te plaatsen.

Ten eerste moeten de 5g-frequenties nog worden geveild door de rijksoverheid. De eerste veiling daarvoor is waarschijnlijk pas volgend jaar. En de vele zendmasten die voor het échte 5g nodig zijn, staan er ook niet binnen een jaartje. Kortom, het netwerk dat Den Haag krijgt zou je formeel 5g kunnen noemen, maar is eigenlijk 4g+, 4gplusplus of 4,5g. Dat een telecombedrijf dingen mooier maakt dan ze zijn is begrijpelijk.

Dat heet reclame. Waarschijnlijk was ook Den Haag na het vreugdevuur-debacle aan een positief nieuwtje toe. Toch jammer, want zo schep je geen duidelijkheid over het belang van nieuwe technieken in de gemeente. Sterker, je werkt mee aan een nieuw hokje voor het begrip 5g: een buzzwoord.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie