Advertentie

Grote meerderheid wil provincie houden

Een grote meerderheid van de Nederlanders (73 procent) vindt dat de provincie moet blijven bestaan. Dit blijkt uit een enquête die door TNS Nipo in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd onder de Nederlandse bevolking.

18 februari 2011

De inwoners van Friesland en Zeeland (beide 83 procent) zijn de ferventste voorstanders van het voortbestaan van hun provincie. Flevolanders en Zuid-Hollanders hebben het minste met hun provincie, al spreekt ook hier een grote meerderheid (69 procent) zich uit voor de eigen provincie.

 

Uit de enquête blijkt dat de Zeeuwse commissaris van de koningin Karla Peijs de bekendste provinciaal bestuurder is. Utrechter Roel Robbertsen is onder de inwoners in de eigen provincie de onbekendste commissaris.

Lees het hele artikel hier.

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter Mul / D66 Etten-Leur
Waar je wel onderscheid in moet maken is de provincie als emotioneel gebied en de provincie als bestuurslaag.

Vanuit de schoolbanken zijn wij reeds gevoed met het bestaan van 'onze' provincies. Maar wat de provincie daadwerkelijk doet en wie in de provincie waar aan bijdraagt, is bij het grote gros van de inwoners totaal onbekend.

Dus enige nuancering hierbij is zeker op zijn plaats.

Er is op zich niets mis met de provincie als geografisch element van een land. Zo ligt het Autotron ook nog steeds in Rosmalen, terwijl het bestuurlijk in Den Bosch ligt.

Het gaat erom dat we nu eens echt durven inzetten op ontdubbeling van taken en uitdunning van bestuurslagen. In Denemarken hebben ze deze stap aangedurfd, zijn er meer taken dichter bij de inwoners terecht gekomen, doordat deze van de 'oude' provincie overgeheveld zijn naar de gemeente (zij het wel dat ook vele gemeentes gefuseerd zijn tot grotere gemeentes).

Het vergt durf en vooruitstrevend denken, maar Nederland zal moeten groeien naar een horizontaler georganiseerd bestuur wil het zijn positie ten opzichte van zijn inwoners en de Unie, waar zij onderdeel vanuit maakt, kunnen versterken.
hedges / AO/IC medewerker afd. MO
Eens met Peter Mul. Hoe is de vraagstelling geweest: wilt u dat de provincie als bestuurslaag wordt opgeheven, of als gebied? Ik woon in een kerkdorp van een grotere gemeente maar ervaar niet dat ik in die grotere gemeente woon. (behalve als ik voor een nieuw paspoort 10 km moet rijden naar het gemeentehuis in de centrumgemeente). Kunnen de provincies als aparte gebieden niet blijven bestaan maar bestuurlijk deels worden samengevoegd? Dat gebeurt toch op andere terreinen immers ook.
Rampant / trl
Bestaande lokale structuren worden vernietigd om mensen hun identiteit af te pakken, zo kweek je gehoorzame E.U. burgers.

Mr. F. Breure / VVD-Burgerraadslid Zwolle
Akkereerst: de provincie als territoir is niet te scheiden van de provincie als bestuurslaag, daar het laatste niet toevallig daarvan de politieke compinent is gezien geschiedenis en cultuur. Viirts is Denemarken een ongelukkig voorbeeld, daar dit slechts geleid heeft tot te grote gemeenten, en vooral tot centralisatie, daar de belangrijkste provinciale taken zijn overgegaan naar het natuionaal niveau!
Kortom: de provincies hebben de juiste schaal als voortaan enig middenbestuur, waarbij in de toekomst moet worden gestreefd naar minder, dus landsdelige provincies!
Big Spender / netto betaler
Wat onduidelijk blijft: is dit domheid of sturing door de Pers? Want de cijfers kloppen niet.
Allereerst wil "men"best de provinciale overheid kwijt maar niet de emotionele binding met het gebied, dat vaak dezelfde naam heeft.
Verder gaat maar 48% stemmen dus moet er gewerkt worden met 73% van dat volume. En dan is wel bijna 35% voor de status quo. Als je net zoals vanochtend in het Nieuwsblad vh Noorden uitlegt dat die snaken 8 miljard kosten en voldoend spaargeld hebben om het nationale financiële probleem op te lossen dan zijn ze dit weekend nog waar ze thuis horen: het historisch archief. Op een plek net naast de 1e kamer.
En btw: in Denemarken denken ze inmiddels al over het wegpoetsen van de 5 gewesten omdat die aan hetzelfde euvel leiden: vøl geld vør niks.
Gerard
ik ben het geheel eens met de reacties over de vraagstelling, hoe dom kan BB zijn ?
johan
Ik lees de laatste nogal eens in reacties vergelijkingen tussen Nederland en Denemarken. Ik zie geen enkel overeenkomst tussen Denemarken en Nederland dan dat zij beide even groot zijn en een germaanse taal spreken. Daarna houdt iedere gelijkenis op. Qua inwoneraantal zijn er 3 á 4 keer zoveel Nederlanders. Als je de beide Hollanden samenvoegt heb je al een regio, die meer inwoners telt dan heel Denemarken. |Zuid Nederland is qua inwoneraantal net zo groot als heel Denemarken. Het lijkt mij dus geen goede zaak om in Nederland met vergrote regio's te gaan werken. Het is goed zoals het nu is. Verdere zaken, die in Nederland eigenlijk een rol moeten spelen is de eigen identiteit van elke provincie. Iedere provincie heeft zijn eigen volkstaal, zijn eigen cultuur, zijn eigen economie, zijn eigen natuur. En dat moet zoe blijven! Niet alles kan in efficiëntie worden uitgedrukt. Dat werkt gewoon niet!!!
piet brontsema / org. adv
het kan niet anders dan dat de provincies steeds belangrijker worden en Den Haag minder belangrijk nu we een Europa willen worden, dus we kunnen prov. niet missen of we nu willen of niet.
marl1 / comm.adviseur
Waarom staat er geen link bij naar alle resultaten? Die zou ik nl graag lezen; wel zo open toch...?
Eric de Kluis
@marl1

Bij deze.
Vriendelijke groet,
Eric de Kluis
Silvester
ik ben ook voor het blijven voortbestaan van de provincie maar tegen de bestuurslaag provincie, en ben het roerend eens met Peter Mul op dit punt "ontdubbeling van taken en uitdunning van bestuurslagen"

ik kan me haast deze percentages niet voorstellen, anders dan dat de vraagstelling niet duidelijk is geweest.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Provincies behouden graag maar dan in verkleinde vorm met aanvulling van die taken/bevoegdheden waar de meeste gemeenten te klein voor zijn. Dan worden al die inefficiente gemeentelijke herindelingen overbodig en hou je het bestuur zo dicht mogelijk bij de burger.
N. van Koll / ambtenaar
Vreemd. Heb ook een enquete ingevuld om aan te geven of je vindt of de provincie moet blijven bestaan. Er zaten geen vragen bij over commisaris van de koningin of bekende of niet bekende gedeputeerden.
Maar die enquete was toch echt van Binnenlalnds Bestuur. Hoe kan dat nou.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Als je de gemeenten groter en sterker maakt kunnen de provinciale taken worden verdeeld tussen Rijk en gemeenten. Een overbodig geworden bestuurslaag kan vervolgens worden opgeheven. Een andere mogelijkheid is om resterende taken in regio's onder te brengen en vervolgens het aantal provincies sterk te verminderen.
Advertentie