Advertentie

Groenlinks-PvdA ook met één lijst Europese verkiezingen in

De opkomst lag tientallen procenten lager dan bij het referendum voor een gezamenlijke lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

14 december 2023
Stembus met Europese vlag op de achtergrond
Shutterstock

GroenLinks en PvdA gaan meedoen met een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma bij de Europese Parlementsverkiezingen van juni volgend jaar. Een grote meerderheid ziet dit zitten, melden de fracties woensdag. Bij de afgelopen landelijke verkiezingen deden de linkse partijen ook al mee onder een lijst.

Senior medewerker bezwaarafhandeling WOZ

BghU
Senior medewerker bezwaarafhandeling WOZ

Lid Raad van Toezicht, portefeuille Public Policy – Stichting AAP (via PublicSpirit)

Stichting AAP
Lid Raad van Toezicht, portefeuille Public Policy – Stichting AAP (via PublicSpirit)

Het aandeel leden per partij dat instemde met het plan is nagenoeg gelijk aan elkaar, met 87,4 procent van de stemgerechtigde GroenLinks-leden en 88,8 procent bij de PvdA. De animo bij GroenLinks lijkt overigens wel wat afgenomen, in juli was nog 92 procent van de leden voor een gezamenlijke lijst voor de Tweede Kamer.

Lage opkomst

De opkomst bij het GroenLinks-referendum was 39 procent. Bij de PvdA lag dat percentage op 38,7 procent. Dat is fors lager dan de opkomst bij het referendum over de gezamenlijke lijst bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 juli dit jaar. Toen was de opkomst onder de leden van GroenLinks 62,5 procent en bij de PvdA 64,7 procent.

Radicaal-rechts

PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent vindt het ‘van groot belang’ dat de linkse partijen elkaar versterken, omdat volgens haar ook in Europa de invloed van radicaal-rechtse partijen toeneemt. Ook de partijvoorzitter van GroenLinks, Katinka Eikelenboom, reageert enthousiast. ‘We gaan nu hard aan de slag om een gezamenlijke kandidatenlijst en een ambitieus verkiezingsprogramma op te stellen.’

De standpunten van GroenLinks-PvdA worden na de verkiezingen ingebracht bij de Groenen en de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten. Ook de Europarlementariërs van de linkse samenwerking worden dan verdeeld over die twee Europese fracties.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Dus PvdAGroenlinks wil de strijd aan met extreem rechts? Dan moet deze partij proberen om kiezers aan te spreken die naar de PVV zijn gevlucht. En daar is maar één mogelijkheid voor en dat is om een antwoord te vinden op de problematiek van de migratie zoals de bevolking die ervaart. En dat is niet, zoals “professor” Strik, door te beweren dat immigratie van alle tijden is en niet kan worden tegengegaan. Wat een simplistische, onware dooddoener is dat. Ik hoop dat deze partij inziet dat de juridische asieltoets als instrument niet functioneel, niet toekomstbestendig en niet haalbaar is en dat er betere manieren zijn om de mondiale problemen te verzachten. En dat het mogelijk is om de kiezer daar wel in te laten geloven. Het asielstelsel is “op”. Het is leeg, uitgehold. Het Europees migratiepact is een politiek pact. Het is uitstel van executie. De problemen voor ons uit schuiven. Naar Europa kunnen wijzen. Als het om arbeids- en studiemigratie gaat, hebben PvdA en Groenlinks maar weinig van zich laten horen. Erg, erg soft.
Als deze partijen er niet in slagen om de zorgen van de kiezer weg te nemen en tegelijkertijd doorgaan met het populistische en schreeuwerige “stem-op-ons-u-wordt-gediscrimineerd dan zal de kiezer nog verder naar de PVV worden gejaagd. Het lijkt erop dat er krachten binnen PvdA en GroenLinks zijn, die dit in stand willen houden. Wat ontzettend zonde.
Advertentie