Advertentie

Grensmakelaar

De meest urgente knelpunten in de samenwerking tussen de grensregio’s en de Duitse en Belgische buren vragen volgens Den Haag om een bemiddelende rol van het Rijk. Voormalig commissaris van de koningin in Zeeland Wim van Gelder (CDA) neemt de rol van makelaar op zich.

03 juli 2009

Grens-tsaar of grensmakelaar?
Grensmakelaar is wel een mooie benaming. Een makelaar bemiddelt en legt niet op. Ik hecht er vooral aan dat de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken een taskforce in het leven hebben geroepen waarin alle departementen zijn vertegenwoordigd. Het is ook goed dat ze een jaar voor de taskforce hebben uitgetrokken om grensproblemen te helpen oplossen. Iedereen weet dat we tijdelijk bezig zijn. Dat verhoogt de urgentie om mee te doen.

 

Waar komen die knelpunten vandaan?
De Euregio’s langs de grens hebben 21 knelpunten aangereikt in de grensoverschrijdende samenwerking met België en Duitsland die ze zelf niet kunnen oplossen. Sommige daarvan zijn pas op te lossen als er nationale bestuurlijke betrokkenheid is. In de eerste vergadering van de taskforce heb ik wél gezegd dat ik ervan uitga dat de regio’s zoveel bestuurlijke ervaring in huis hebben dat de genoemde problemen binnen een jaar op te lossen zijn. Als je het binnen een jaar niet weet, dan weet je het over vijf jaar ook niet.

 

Noem eens een knelpunt.
Diploma’s moeten in Duitsland én Nederland erkend en geaccepteerd kunnen worden. En als iemand in Twente een oogspecialist nodig heeft, dan moet hij daarvoor naar Utrecht, terwijl er tien kilometer over de grens in Ahaus een uitstekende oogkliniek is. Omgekeerd: Twente heeft een geweldig revalidatiecentrum, Roessingh, maar mensen in Ahaus moeten helemaal naar München.

 

Had u als commissaris in Zeeland behoefte aan een grensmakelaar?
Ik zag mijn Vlaamse collega’s vaker dan mijn collega’s uit Zuid-Nederland. Dat geeft aan hoe belangrijk het voor een grensregio is om onbelemmerd over de grens te kunnen werken. Op het punt van calamiteitenbestrijding konden we goed met elkaar oefenen, maar als het ging om scheepsverkeer over de Westerschelde, dan had je voor zo’n rampenoefening de nationale overheid nodig.

 

Hebben onze buren ook een grensmakelaar?
Nee. Van de Vlamingen heb ik gehoord dat ze de taskforce een goed initiatief vinden en dat ze graag meedoen. Indirect heb ik dat ook uit Duitsland vernomen. Dat bespreken we gauw.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie