Advertentie

Gon Mevis

Tilburg heeft grenzeloze ambities. De Brabantse stad moet van wethouder Gon Mevis een wereldstad worden. De gemeente gaat een actieve bijdrage leveren aan de millenniumdoelen van de VN en raadsleden moeten zich verbinden aan stedenbanden.

08 februari 2008

U bent wethouder Mondiale Bewustwording. Beetje hoogdravend.
Zo hebben ze dat in Tilburg altijd genoemd. Met die benaming wordt tot uitdrukking gebracht dat het belangrijk is dat onze stad zich op de wereld oriënteert. Mondiale Bewustwording is een belegen term, we hebben het in onze nota daarom ook over Internationale Samenwerking. Dat is meer van deze tijd.

 

Waarom moet Tilburg eigenlijk een wereldstad worden?
Een open mind naar de wereld toe draagt bij aan de kwaliteit van het leven in de eigen stad. Tilburg wordt er een aantrekkelijker woon- en werkstad van. Wij moeten als stad dynamiek uitstralen. Internationale samenwerking speelt een steeds grotere rol en ontwikkelingen zijn eigenlijk alleen maar internationaal te begrijpen. Investeerders opereren wereldwijd, we reizen over de hele wereld. Als lokaal bestuur staan wij het dichtst bij de bevolking en hebben we de opdracht om die wereld concreet bij de mensen te brengen met scholenbanden, ondersteuning van VN-projecten en culturele uitwisselingen.

 

Waar behoeft Tilburg zoal een internationaler gezicht?
We moeten meer aandacht besteden aan onze relatie met Oost-Europa. De meeste Oost-Europese landen zijn lid van de EU maar onze bekendheid met deze landen is erg beperkt. Daarom is het goed dat het Oost-Europa Centrum in Tilburg een kenniscentrum en coördinatiepunt voor Oost-Europese contacten wordt. Samen met de gemeente gaan ze zich ook bezighouden met de problematiek van Oost-Europese arbeiders. Die mensen moeten zich kunnen oriënteren op onze stad. Het gaat ons ook om de relatie tussen mondiaal en multicultureel beleid.

 

U hebt ook een extra internationale baan voor raadsleden in petto?
Ja, we stellen voor om raadsleden als ambassadeur te koppelen aan stedenbanden. Nu is er vooral contact tussen gemeentebesturen, maar het zou goed zijn als ook raadsleden relaties onderhielden. We dringen het ambassadeurschap niet op, de gemeenteraad kwam er vorig jaar zelf mee. Ik stel mij zo voor dat per fractie één raadslid aan een stedenband wordt gekoppeld.

 

Heeft een raadslid zich al gemeld voor de azuurblauwe Antillen?
Nee, nog niet. We hebben ook geen stedenband met de Nederlandse Antillen, hoewel dat gezien de Antilliaanse gemeenschap in Tilburg het overwegen waard is.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie