Advertentie

'Een eitje bakken kan reden voor asiel zijn'

'Of we iedereen die een ei hebben gebakken ook asiel moeten geven', vroeg Joost Eerdmans van JA21 zich dinsdag af in de Tweede Kamer. 'Een eitje bakken voor de Nederlanders kan zeker een reden voor asiel zijn', reageert hoogleraar Migratierecht aan de Radboud Universiteit, Tineke Strik.

19 augustus 2021
coa asielopvang bord
Shutterstock

'Of we iedereen die bij wijze van spreken een ei heeft gebakken ook asiel moeten geven', vroeg Joost Eerdmans van JA21 zich dinsdag af in de Tweede Kamer. 'Een eitje bakken voor de Nederlanders kan zeker een reden voor asiel zijn', reageert hoogleraar Migratierecht aan de Radboud Universiteit, Tineke Strik.

Perceptie

In Nederland maken mensen zich volgens Eerdmans grote zorgen over een eventuele migratiestroom uit Afghanistan. En Nederland was al niet zo scheutig, want tot maandag en dinsdag ging het politiek en maatschappelijk debat vooral over de tolken die in nood zitten, niet om chauffeurs, koks, journalisten en mensenrechtenactivisten. Als dat eitje bakken in de ogen van de machthebbers laakbaar is, en er is angst voor represailles, dan is dat eitje volgens hoogleraar Strik, tevens Europarlementariër voor GroenLinks, zeker een reden voor asiel. 'Het gaat juist om de perceptie van de mensen daar, daar is het hele asielrecht op gebaseerd.'

 

Hier opvangen

Niet dat Strik de grenzen wijd wil openzetten. Het merendeel van de asielzoekers zal in landen als Pakistan en Iran een heenkomen zoeken, verwacht zij. Dat is te organiseren via internationale organisaties zoals de UNHCR. 'Maar sommigen zijn daar ook niet veilig en dat is Europa dan waarschijnlijk wel. Hen moet je wel hier opvangen.' Overigens heeft buurland Oezbekistan al laten weten geen Afghanen te willen opnemen.

 

Aantal aanvragen

Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) vindt sowieso dat Nederland het slecht heeft aangepakt en is zeer ontstemd over het Nederlandse debat. 'Het getuigt niet van beschaving om in zo´n crisis gelijk te praten over het aantal aanvragen. Dat is een bekrompen reactie. Je zou je sterk moeten maken voor Afghanen die hun nek hebben uitgestoken.' In de pacifiërende woorden van de Taliban heeft Reuten niet veel vertrouwen. 'We moeten het zekere voor het onzekere nemen en die mensen weghalen, ook mensenrechtenactivisten en journalisten.'

Inschattingsfouten

Hij spreekt ook van inschattingsfouten door Nederland. Nederland stuurde een week geleden nog een brief met zes andere lidstaten naar de Europese Commissie dat Afghanen gewoon zouden moeten worden uitgezet. Even daarvoor stuurde Nederland - samen met een aantal andere lidstaten - een oproep aan Griekenland om aan de humanitaire eisen voor vluchtelingenkampen te voldoen zodat naar Nederland gereisde vluchtelingen weer terug naar die Griekse kampen kunnen worden gestuurd. 

 

Pushbacks

En dat is juist het probleem, zegt Strik. Er is een migratiepact waarin afgesproken is hoe mensen de Europese Unie binnen zouden moeten komen. 'Er staan in dat pact ook afspraken over het beter verdelen van de verantwoordelijkheid van asielzoekers die de EU binnenkomen. De huidige regel is dat een grensland waar iemand binnenkomt verantwoordelijk blijft voor de bescherming van die persoon, en dat zorgt voor een onevenredig grote druk op die grenslanden. Maar de andere lidstaten, zoals Nederland, staan niet te trappelen om een deel van de asielzoekers over te nemen vanaf de buitengrenzen. Met als gevolg dat er pushbacks plaatsvinden, door lidstaten als Griekenland, maar ook Hongarije en Kroatië. Zij sturen asielzoekers terug,' zegt zij.

 

EU-coördinatie

Strik doet namens het Europees Parlement onderzoek naar de pushbacks, en de rol van grensbeschermingsorganisatie Frontex. Strik, die donderdag het woord voert namens de Groenen bij een meeting van de commissies Buitenlandse Zaken, Ontwikkeling en de commissie voor relaties met Afghanistan: 'Het wordt tijd dat landen samenwerken en niet naar elkaar gaan kijken.'

En dat gebeurt nu. Dinsdag hebben de lidstaten en strakkere coördinatie afgesproken van de evacuaties. Tot zichtbare opluchting van minister Kaag van Buitenlandse Zaken. 'We moeten binnen de EU en met de EU een eensgezinde lijn oppakken', zei ze. Strik verwacht dat ook voor donderdag in het EP: 'Ik verwacht dat het EP zich sterk zal uitspreken voor een ruime definitie van mensen die we weg moeten zien te halen en een goede coördinatie op EU-niveau.'

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Uiteraard heeft Nederland ten opzichte in dit specifieke geval een heel andere verantwoordelijkheid dan ten opzichte van de reguliere situatie. Neemt niet weg dat ik het onvoorstelbaar vindt om in te gaan op een gebakken ei.
B. Janssen / Ambtenaar
J. Eerdmans doet hier wat extreemrechts al jaren doet: papegaai-woordjes introduceren met het doel om de mindset van mensen een rechtse kant op te duwen. Ook deze telg uit het extreemrechts kamp kiest bewust voor bagatelliseren en denigreren en zal nimmer of te nooit een inhoudelijke bijdrage leveren aan het oplossen van dergelijke problematiek. We mogen ons oprecht afvragen wat "wij" al die jaren in Afghanistan hebben gedaan? Maar we zijn zeker medeverantwoordelijk voor de lokale mensen die wij hebben ingezet om "onze taak" daar te volbrengen. Eerdmans is één van die types die altijd zal proberen onder de postzegel uit te kruipen. Die zich in een mooi pak bedient retoriek van rechtse retoriek, maar bewust bezig is om menselijkheid te verengen tot wie hem lief is.
Rik / journalist
Jammer dat Binnenlands Bestuur in de kop van dit artikel de giftige persiflage van de heer Eerdmans zo prominent citeert. Dat is echt te veel eer en versterking van zijn abjecte frame over mensen die in levensgevaar zijn.

Over mevrouw Broekers-Knol schrijf ik maar niets. Wat een harteloze arrogantie ten opzichte van de kamermeerderheid en de menselijkheid.
Anoniem
Ik snap niet goed dat deze materie nog steeds per land bekeken wordt: we zijn toch in eerste instantie Europeanen? Waarom niet redeneren vanuit Europa als geheel:

Waar is ruimte (fysiek) om vluchtelingen op te vangen? En hoe kunnen we dat als Europa faciliteren in proces, procedure en begeleiding? Financiering moet sowieso uit de EU als geheel komen.

Volgens mij kun je veel sneller en efficiënter handelen als je dat vanuit één mond doet, o.b.v. één kaderstelling, i.p.v. elkaar voortdurend vliegen afvangen, de hete aardappel doorschuiven en enkele landen aan de randen van Europa met de ellende laten zitten.

Europa zou dan ook veel sneller kunnen handelen t.b.v. de vluchtelingen. Dat zijn namelijk ook mensen, net als u en ik... En daarmee doe ik niets af aan de gelieerde problematieken die spelen rond vluchtelingen, maar first-things-first.



Gerardus Johanna / fabrieksarbeider
Ik las dat de USA 2000 Afghanen heeft opgenomen. Het kan geen kwaad om hen aan te spreken ruimhartiger te worden in de toelatingen. Toen de Amerikanen aankondigden te zullen vertrekken vond iedereen het opeens welletjes. Van de ene op de andere dag waren de emancipatie van de Afghaanse vrouwen en andere democratie-brengende idealen van het westen voor niemand nog belangrijk.

De doelen van de legerinzet zijn niet gehaald; de Taliban zijn sterker dan ooit. Hier en daar horen we deskundigen al de angst uitspreken, dat de Taliban weer al qaida-achtige groepen in t land zal uitnodigen. Als dat gebeurt zijn we letterlijk weer terug bij af.

De netto opbrengst van de oorlog in Afghanistan is dus een enorme vluchtelingenstroom. De Amerikanen moeten aangesproken worden, opdat ze niet alleen refugee-maker, maar ook refugee-taker worden. Liever vandaag dan morgen...
Hoekstra / Ambtenaar
Veel reacties op de uitlatingen van Eerdmans. Die zijn inderdaad te triest voor woorden. Maar wat nog triester is: ik lees net dat de Fransen en de Britten al maanden stilletjes bezig zijn om Afghanen en hun familie (ja, u leest het goed: ook de familie) terug te halen. Niet alleen tolken maar ook bijvoorbeeld bij koks. Wij niet. Bij ons moet he tkabinet eerst discussieren met de Kamer. Waarom? Omdat partijen als VVD, CDA maar ook de PvdA niet meer durven. Bang als ze zijn voor de Eerdmannetjes, de Wildersen en de Baudetjes. Bij die laatste drie weet je waar je toe bent en dat wi wel zo fijn. Maar bij de anderen: schijtlijsters en dan moeten wij de Afghanen leren hoe ze zich moeten verweren tegen bijv. de Taliban. Laat me niet lachten.
henk
Wat is dit land toch enorm naar de klote geholpen door Rutte en co. Schandalig dat de Fransen en Engelsen al in mei bezig waren maar repatriëring en wij nu slechts een kapot vliegtuig sturen, dat we wel een formule 1 hebben en geen klein openluchtfestival, dat we een tweedeling hebben tussen gevaccineerden en niet gevaccineerden, dat we onze jonge mensen niet meer aan woningen kunnen helpen, Om te janken dat we mensen hebben als Hugo de Jong, Eerdmans,, Wilders, Van Dissel en ga zo maar door.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Feitelijk zijn we door de Amerikanen na hun 9-11 deze "war on terror" ingezogen met de uitspraak van Bush " Every nation, in every region, now has a decision to make. Either you are with us, or you are with the terrorists.", lees zijn rede: https://georgewbush-whitehouse.archives.gov/news … . Helaas, alles wat ze aanraken loopt slecht af zoals we weten, maar het houdt wel de wapenindustrie aan de praat... en daar doen ze het voor. Zonder die Amerikaanse inmenging (Korea, Vietnam, Libië, Syrië, Somalië, Jemen, Koeweit, Sudan, Mali, Bosnië, Irak, libanon, Nicaragua, ect.) zouden de taliban nog met antieke geweren uit het jaar 0 en zwaarden vechten i.p.v. die buitgemaakte high-tech spullen. De halve wereld is op de vlucht geraakt doordat mensen elkaar graag afmaken, (Rwanda) dat zit in ons DNA. zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_oorlogen … . De moraal: stoppen met die geforceerde buitenlandse NAVO missies ( Uruzgan tol: 25 gesneuvelden en 2,5 miljard euro weggegooid) waar we niets te zoeken hebben, dan kunnen we thuis zelf die eitjes bakken.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Nico uit Loenen - Godzijdank is ie gepensioneerd: Mijnheer Loenen, wat een flauwekul. Niet dat ik voor die oorlogen ben, maar in Afghanistan hebben we meegedaan op basis van het Navo-verdrag. Irak, dat zijn we ingezogen.
F. Smit / interim-manager
Het getuigd van beschaving om landen hun eigen bevolking te regelen, en niet bij voorbaat er van uit te gaan, dat ze dat niet kunnen. Wat een minachting van die mensen. En dat noemt zich hoogleraar.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
@rood hesje, probeer eens een keer te reageren op het artikel, want dat staat er namelijk met grote letters boven als je reageren wil.
Paul / projectleider
Dat deze discussie gevoerd moet worden, toch een jaar of 20 kunnen nadenken over de mogelijke exitscenario's. Daarnaast is, helaas, door eerder Nederlands handelen, juridisch uitgebreid de aansprakelijkheid bepaald mbt. lokale medewerkers-lees Srebrenica. Een ereveld vol argumenten...





L. van Duijn
Gewoon de Deense methode overnemen. Opvang is altijd tijdelijk en kan ook in Afrika. Nederland is geen immigratieland.
B. Janssen / Ambtenaar
Het gaat hier om verantwoordelijkheid. Met de NAVO is een programma opgezet om het terrorisme vanuit Afghanistan te bestrijden. Voor onze veiligheid hier en daar hebben we willens en wetens mensen ingezet. Die mensen lopen nu het risico om als collaborateur te worden mishandeld of zelfs te worden vermoord. Maar blijkbaar voelen bepaalde groeperingen geen enkele morele verplichting om deze mensen te helpen. Dat we deze missie nooit op deze manier hadden moeten uitvoeren staat daar los van. Eerdmans is een koloniale denker die wanneer het misgaat zijn handen af trekt van bondgenoten. Daarmee is hij weer net zo onbetrouwbaar gebleken als het verloop van zijn hele politieke carrière.
Paul / projectleider
@Louis, en dan zeker weer klagen dat mensen niet integreren... Overinges deze discussie gaat over mensen die wij Nederland zelf hebben in gezet in de strijd tegen terrorisme en nu in Afghanistan een strijd die we verloren hebben.







Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Wellicht komen er nog meer asielaanvragen, want we zijn als NAVO partner wel direct verantwoordelijk voor ons doen en laten elders in de boze wereld. Hier een opsomming van missies: https://www.defensie.nl/onderwerpen/navo-70-jaar … en hier de huidige missies: https://www.defensie.nl/onderwerpen/missies/huid … . Alles m.n. bedoeld voor het trainen van strijdkrachten met modern wapentuig (als vervanging voor zwaard, hakbijl en pijl en boog). En waar blijft het wapentuig: https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2016/05 … Dus overal waar het mis gaat met die missies komen er weer volksmassa´s op de been richting het rijke noorden die in het verkeerde kamp zaten. Dat is wat we nu dus zien dankzij al het wapentuig dat we daar dumpen. Gelukkig laten de Hollanders alleen defecte spullen achter :-)
E.C. Joosen / Privacyfunctionaris
De handelswijze/neutraliteit van Zwitserland is zo gek nog niet. Bemoei je niet of nauwelijks met het buitenland. (Tenslotte zijn slechts heel weinigen gediend van bemoeienis door zijn/haar buurman. De mensheid en tribale culturen zijn nu eenmaal niet te veranderen.)



Zwitserland is en blijft hiermee gevrijwaard van allerlei negatieve consequenties. Geen maatschappelijke onrust, geen huisvestingsproblemen, geen integratieproblematiek, helemaal niks.

(Mogelijk wel voordeel van de door corruptie weg gesmokkelde hulpgelden?)
Paul / projectleider
@Eric, misschien op veiligheidsgebied. Voor de rest gaat de vlieger niet op en is Zwitserland helemaal verknoopt met de rest van de wereld-verdienen ze goud geld aan...

George
Een inhoudelijk artikel over asielverlening kan ook worden geschreven vanuit het startpunt van mede-menselijkheid, in plaats van de onderbuik-winden van extreemrechts.

Dat heeft als voordeel dat de aandacht uitgaat naar waar je wél naar toe wil in plaats van naar wat je niet wil.
Advertentie