Advertentie

Gijzeling leidt tot onderzoek vergunningverlening

Almelo wil weten of onvrede bij burgers terecht is. ‘Markante casussen’ worden tegen het licht gehouden.

23 januari 2009

Is de gemeente Almelo onnodig star en bureaucratisch bij haar vergunningverlening? En wat valt er in de huidige werkwijze te verbeteren om latente onvrede bij inwoners, instellingen en ondernemers weg te nemen?

 

Op deze en aanverwante vragen gaat KPMG komende maanden antwoord proberen te geven. Aanleiding is de gijzeling van PvdA-wethouder Bert Kuiper en vier ambtenaren in juni vorig jaar. De verdachte verklaarde dat hij tot razernij was gedreven door aanhoudende problemen met de vergunningverlening voor het bedrijf van zijn echtgenote: grand café De Rechter. Nadat de verklaring van de gijzelnemer wereldkundig was geworden, kwamen in Almelo meer burgers met klachten en vergelijkbare verhalen. De gemeenteraad wil nu weten of in deze klachten een kern van waarheid schuilt. Het gezichtspunt van de burger staat in het onderzoek centraal.

 

Onderdeel van het onderzoek is dat ondernemers en andere burgers die problemen hebben ondervonden met de vergunningverlening in Almelo, zich bij de gemeente kunnen melden. Zeker zeventien vergunningaanvragers worden binnenkort over hun ervaringen geïnterviewd. ‘Iedereen die iets te mopperen heeft, is welkom’, zegt PvdA-raadslid Henk Stapper, tevens voorzitter van het raadspresidium.

 

Volgens Stapper, die het onderzoek namens de raad begeleidt, is ook overwogen om alleen de zaak rond De Rechter diepgaand te laten onderzoeken. ‘Maar dan gaat het om één uit de hand gelopen kwestie, daar heb je niet zoveel aan. Daarom is gekozen voor een breder onderzoek dat antwoord moet geven op de fundamentele vraag: hoe verloopt het proces van vergunningverlening en handhaving in onze gemeente?’

 

Doel van het onderzoek is volgens Stapper om mogelijke verbeteringen door te voeren. ‘Het gaat er niet om dat we schuldigen aanwijzen. We hopen natuurlijk dat het heel goed gaat met de vergunningverlening in Almelo, maar zijn vooral erg benieuwd naar de waarheidsvinding. Is het wel of niet terecht dat de gemeente in een kwaad daglicht is gesteld?’ De vraag wat er bij De Rechter mogelijk is misgegaan, maakt deel uit van het onderzoek.

 

Ook zes andere ‘markante casussen’ uit de Almelose vergunningspraktijk worden tegen het licht gehouden. Daarnaast worden de dossiers bestudeerd van nog 21 andere vergunningverleningen. De raad wil verder van KPMG weten ‘hoe het proces van vergunningverlening past binnen de verschillende beleidskaders’. Op die manier ‘moet duidelijk worden hoe de raad, het college van B en W en het management sturing geven aan dat proces’. Het onderzoek moet in juni klaar zijn. Toevalligerwijs is dat precies een jaar na de gijzeling.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie