Gevestigde politiek
Wanneer je tegen de gevestigde orde en de gevestigde politiek was, dan had je in het nabije verleden een paar keuzes: of je ging met je rug naar die gevestigde orde staan en stemde niet, of je bracht een proteststem uit op partijen als de SP en de PVV. Maar na verloop van tijd wordt de antipolitiek van de protestpartijen dermate gewoon dat ze ook weer deel uitmaken van de gevestigde orde. En dan ontstaat er een leemte waarin er plaats is voor een nieuwe tegenpartij. Ziedaar de opkomst van Forum voor Democratie, de gele hesjes in de politiek.
Wanneer je tegen de gevestigde orde en de gevestigde politiek was, dan had je in het recente verleden een paar keuzes: of je ging met je rug naar die gevestigde orde staan en stemde niet, of je bracht een proteststem uit op partijen als de SP en de PVV. Maar na verloop van tijd wordt de antipolitiek van de protestpartijen dermate gewoon dat ze ook weer deel uitmaken van de gevestigde orde. En dan ontstaat er een leemte waarin er plaats is voor een nieuwe tegenpartij. Ziedaar de opkomst van Forum voor Democratie, de gele hesjes in de politiek.
Het vreemde verschijnsel lijkt zich voor te doen dat de ‘gevestigde’ bestuurders zich in allerlei bochten wringen om tot nieuwe vormen van bestuur te komen. Daarbij staat voorop dat ze zich realiseren dat mensen meer betrokkenheid willen dan eens in de vier jaar het stemhokje betreden. Nee, mensen verwachten van bestuurders dat ze toegankelijk en communicatief zijn, dat ze open staan voor tegenspraak, dat ze rekening houden met uiteenlopende meningen en belangen, dat ze een duidelijke toekomstvisie hebben. Maar is dit werkelijk wat de kiezer wil?
Terwijl de bestuurders zich laten coachen en trainen om vooral toegankelijk en communicatief te zijn, loopt de kiezer massaal naar juist die politici die zich nauwelijks wensen te verantwoorden, die de media uitsluitend op hun eigen voorwaarden en volgens hun eigen agenda te woord willen staan.
Terwijl de moderne bestuurder tegenspraak organiseert en zich te pas en te onpas laat informeren over de meest uiteenlopende meningen en belangen om deze mee te kunnen wegen in zijn of haar beslissingen, ziet hij of zij met lede ogen aan hoe de kiezer wegloopt met politieke nieuwkomers die er een gewoonte van maken hun opponenten te ridiculiseren en onwelgevallige meningen zonder omhaal van tafel vegen.
Terwijl van moderne bestuurders verlangd wordt dat zij toekomstgericht zijn en rekening houden met de belangen op de lange termijn, volgt een toenemend deel van de kiezers juist de spreker die de korte termijn nadelen weet te benoemen van lange termijn oplossingen.
Terwijl de bestuurder zich in alle bochten wringt om vooral de aansluiting bij de burger niet te verliezen, wendt een stevig deel van deze burgers zich tot die politicus die beweert dat het juist de bestuurders zijn die zich van de burger afwenden.
In het land treffen we talloze bestuurders aan die open staan voor nieuwe vormen van lokaal bestuur. Het lijkt er echter op dat steeds meer burgers daar helemaal geen behoefte aan hebben, en stemmen op politici die hen doemscenario’s voorspiegelen wanneer hun vaak ongenuanceerde en weerlegbare wereldvisie niet zonder meer wordt gedeeld.
Maar laten we het ook niet overdrijven: zelfs al groeit een populistische partij uit tot een van de grootste van het land, het blijft een relatief kleine minderheid van de kiezers die erop heeft gestemd. Misschien ziet de grote meerderheid van de kiezers toch in dat er goede redenen zijn dat de ‘gevestigde’ politiek zich in ons staatsbestel heeft kunnen vestigen.
Eric de Kluis
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Net zoals het refereren aan het pianospel van de heer Baudet niets bijdraagt maar wel categorisch genoemd wordt bij het op de persoon spelen van de politici die men wil afkraken.
Diegenen die kritisch zijn op de gevestigde orde staan toch ook niet continue stil bij het misplaatste geklets over vaasjes van de heer Rutte?
Het gaat over inhoud Eric de Kluis!
En wanneer u vanuit de gevestigde orde maar blijft benadrukken dat diegenen die anders over de inrichting van de samenleving denken dan u een ridicule, ongenuanceerde en weerlegbare wereldvisie hebben, zullen al die hun best-doende bestuurders in onmacht in het duister blijven tasten.
Omdat het daar niet om gaat. Omdat ze oplossingen menen te bieden vanuit hun arrogante zelfvoldaanheid door andersdenkenden als onwetenden en sukkels neer te zetten die redeneren vanuit hun onderbuik. Daar krijg je geen handen mee op elkaar!
Veel kiezers hebben goed nagedachte en willen echt wat anders. Misschien moeten de gevestigde orde en Eric Kluis incluis eens beter na gaan denken over wat dat andere nou precies is en hun opponenten serieus gaan nemen.
Misschien hebben veel mensen al heel goed nagedacht over de manier waarop zij hun mening kenbaar willen maken en hoe zo'n proces zou moeten verlopen. Veranderingen kunnen langs de geleidelijke weg lopen en daar past de "luis in de pels politiek" prima bij zoals de PSP vroeger deed en nu de PvdD.
Steeds maar informeren en spiegelen, objectieve informatie verstrekken.
Maar ook "onaangepastheid" is een heldere strategie.
Veranderingen voltrekken zich niet zonder actieve tegenhangers. Ik verwijs naar Lof der onaangepastheid van Milikowski.
Dat is onderdeel van een wereldles. De veranderingsbehoefte in de hoofden van mensen laat zich niet meer terugdringen; de huidige theses roepen steeds meer antitheses op die hun eigen vorm en politieke vertaling zoeken.
Het lijkt me niet onverstandig wanneer de gevestigde orde vanuit de eigen arrogante bubbel eens echt gaat kijken hoe de wereld er op dit moment voor heel veel mensen uitziet. Ik kan ze verzekeren dat dat meer oplevert dan het huidige eigen navelstaren!
- Dat eeuwige gezeur over het raadgevend referendum en het afschaffen daarvan. Raadgevende referenda bestaan niet; je hebt een referendum of je hebt hem niet. Ik ben er geen voorstander van en niet om dat ik 'het volk' niet wil horen maar omdat een referendum de slechtste manier is om er achter te komen wat het volk wil.
- De media. De redenering deugt niet. Als alle media links zijn en de media zoveel invloed hebben waarom wint FvD dan zoveel stemmen. Media hebben invloed, maar de grootste en meest gelezen krant van Nederland heeft vakkundig een campagne tegen het Klimaatakkoord gevoerd en om dat nou links te noemen. Dus: we hebben in Nederland een veelzijdige en onafhankelijke pers waarbij de rechts georienteerde kranten (Telegraaf, AD) en omroepen (AVRO, TROS) veruit het grootst zijn. Ofwel: hou op te miepen over 'de media'.
- Leuk of niet: Baudet kiest zelf woorden en begrippen die direct afkomstig zijn de alt-right hoek. Dat is geen leugenachtige framing maar dat is wat Baudet gewoon zelf doet.
- Tweede leuk of niet: Baudet is een politicus en niet zo'n beetje ook. Hij heeft elke discussie vermeden met tegenstrevers bij de verkiezingen in de provincies. Geen interviews, geen vragen beantwoorden, geen programma helemaal niks. Waarom? Omdat Baudet weet dat hem dat de meeste stemmen oplevert.