Advertentie

Rumoerige start gemeente Voorne aan Zee

De nieuwe gemeente Voorne aan Zee heeft een kersvers college, maar de samenwerking met de kersverse gemeentesecretaris gaat niet verder.

20 januari 2023
De nieuwe gemeente Voorne aan Zee

De nieuwe fusiegemeente Voorne aan Zee kent een turbulente start. Nadat eerst al voortijdig twee wethouders-kandidaten te elfder ure afhaakten, gooit ook gemeentesecretaris Vincent Florijn het bijltje erbij neer. Dat maakte de gemeente deze week bekend.

Adviseur Werving en Selectie

Provincie Utrecht
Adviseur Werving en Selectie

Projectleider gebiedsontwikkeling | Publieke Sector | BMC

BMC
Projectleider gebiedsontwikkeling | Publieke Sector | BMC

Teleurgesteld

De gemeente Voorne aan Zee komt voort uit de gemeenten Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne en ging na de herindelingsverkiezingen op 23 november 2022 van start op 1 januari 2023. Toen waren de eerste schermutselingen na de verkiezingswinst van de lokale partij Inwoners Belang Voorne (IBV) al een feit. Eind december trok Margriet den Brok, wethouder-kandidaat voor IBV, zich teleurgesteld terug. Ze vond dat er bij de totstandkoming van het college ‘niet transparant’ en ‘te amateuristisch’ werd gewerkt. Ze splitste zich ook meteen af van de partij en ging verder als zelfstandig raadslid.

Installatie

Een dag later trok ook wethouder-kandidaat Melissa de Rijke zich terug. Zij zou namens BVNL, de partij van Tweede Kamerlid Wybren van Haga, wethouder worden met de portefeuille jeugdzorg, maar de 24-jarige vond dat het wethouderschap voor haar te vroeg kwam. Uiteindelijk is het nieuwe college, onder voorzitterschap van burgemeester Peter Rehwinkel, afgelopen maandag geïnstalleerd. Het college wordt gevormd door IBV, VVD, BVNL en Partij Voorne aan Zee en bestaat uit maar liefst zeven wethouders. Voor Den Brok en De Rijke kwamen Janneke Postma (IBV) en Tatjana Sormaz (BVNL) in de plaats.

Er zullen in de raad wel vragen over komen

IBV-fractievoorzitter Rein Kap over het plotse vertrek van de gemeentesecretaris

Geen overeenstemming

Maar woensdag was er dus alweer een nieuwe verrassing: gemeentesecretaris Vincent Florijn stapt op. Op 1 januari 2023 was hij aangetreden als gemeentesecretaris, nadat hij op 1 april 2022 leiding gaf aan de ambtelijke vorming van de nieuwe gemeente door de drie ambtelijke organisaties samen te voegen als kwartiermaker/beoogd gemeentesecretaris. Tijdens gesprekken tussen het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders en de heer Florijn over de functie van gemeentesecretaris kon geen overeenstemming worden bereikt over de invulling van de functie van gemeentesecretaris, meldt het persbericht. De samenwerking wordt niet voortgezet en de taken van Florijn worden door de andere twee directieleden tijdelijk overgenomen tot een nieuwe gemeentesecretaris is gevonden.

Gek

Burgemeester Peter Rehwinkel zegt tegen het AD dat hij de kwestie betreurt. Hij noemt het ‘vervelend’ dat in deze belangrijke fase van de vorming van de nieuwe gemeente de samenwerking niet kon worden voortgezet. Een nadere toelichting gaf het college niet. Florijn zelf wilde niet ingaan op zijn vertrek. IBV-fractievoorzitter Rein Kap laat in dezelfde krant weten dat de fractievoorzitters het nieuws te horen kregen, maar er geen vragen over mochten stellen. ‘Er zullen in de raad wel vragen over komen.’ Bert van Ravenhorst van oppositiepartij GroenLinks/PvdA is verbaasd dat Florijn nu al weg is, nadat hij juist zulk goed werk had geleverd als kwartiermaker. ‘Heel gek wat hier gebeurt.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
De fusies van de twee gemeenten ernaast, de Hoeksche Waard en Goeree, hebben de bevolking alleen maar windmolens en het in record tempo verzieken van de kunststrook in Ouddorp, wat de trigger was voor het kustpact.
In de Hoeksche Waard komen daar in de toekomst nog snelwegen bij. Niet te geloven hoe snel de Hoeksche Waard nu wordt verziekt met woonwijken, maar zojder dat de infrastructuur erop wordt aangepast. De bevolking heeft geen ene zier aan deze herindelingen gehad. Dit soort herindelingen dienen provinciale- en nationale belangen en ideeën. Direct na zo’n herindeling kunnen projectontwikkelaars hun grote slagen slaan. In geherindeelde gemeenten gebeuren zaken die in kleine gemeenten niet zouden gebeuren. De lokale democratie en lokale verbanden van mensen die er nog voor elkaar zijn, worden door herindelingen bewust om zeep geholpen. De inwoners van dit soort gemeenten ondervinden alleen maar nadelen, dus waarom kan dit dan toch.
Advertentie