Gemeenten houden vast aan vuurwerkverbod
Hoewel het lokaal vuurwerkverbod niet of nauwelijks werkte, willen gemeenten er bij de volgende jaarwisseling aan vasthouden.
In de twaalf gemeenten waar tijdens de jaarwisseling een afsteekverbod gold, is massaal vuurwerk afgestoken. Toch houden ze vast aan het huidige beleid. In Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Soest krijgt het verbod zoals het er nu naar uitziet een vervolg. Dit omdat de gemeenten het hebben opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Niet wachten
Haarlem wilde net als elf andere steden niet wachten op een landelijk verbod, aldus een woordvoerster namens burgemeester Jos Wienen. 'Het vuurwerkverbod is opgenomen in de APV en geldt tot anders wordt besloten door de gemeenteraad.' De burgemeester noemde het 'jammer' dat er toch vuurwerk in zijn stad is afgestoken. 'Het is nog te vroeg om te zeggen of het vuurwerkverbod effect heeft gehad in Haarlem.'
Rustiger
In buurgemeenten Bloemendaal en Heemstede verliep oud en nieuw rustiger dan voorgaande jaren, zegt een woordvoerster. In beide gemeenten deden zich volgens haar geen incidenten voor. Ook bleef de schade aan openbare voorzieningen beperkt. 'Door veel mensen is gehoor gegeven aan het verbod', aldus de woordvoerster. Desondanks is er vuurwerk afgestoken in beide Noord-Hollandse plaatsen. 'Het is een diepgewortelde traditie die we niet in een keer kunnen ombuigen.'
De VNG verwacht dat het aantal gemeenten dat overgaat op een vuurwerkverbod volgend jaar gaat stijgen
Meer gemeenten
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht dat het aantal gemeenten dat overgaat op een vuurwerkverbod volgend jaar gaat stijgen. Zolang er geen landelijke regelgeving is, zullen er volgens de VNG 'gegarandeerd veel meer gemeenten volgen met een lokaal verbod'. Hoeveel gemeenten het voornemen hebben, kan de woordvoerder niet zeggen.
Peiling
In de zomer heeft de vereniging een peiling gehouden onder alle gemeenten. Daarbij gaf 65 procent aan voorstander te zijn van een algemeen vuurwerkverbod. 'Conclusie was dat voor de overgrote meerderheid het plezier en de vrijheid van inwoners die vuurwerk willen afsteken niet meer opweegt tegen alle schade die het met zich meebrengt. Milieuaspecten spelen daarin een steeds grotere rol', aldus de zegsman. De VNG noemt het 'onwenselijk' dat de regels voor het afsteken van vuurwerk per gemeente verschillen.
Landelijk verbod
De Schiedamse burgemeester Cor Lamers deed opnieuw een beroep op de landelijke politiek om tot een landelijk afsteekverbod te komen. De politie in Schiedam heeft zich tijdens oud en nieuw vooral gericht op excessen, liet de gemeente eerder weten. In aanloop naar de jaarwisseling zijn wel processen-verbaal uitgedeeld aan mensen die toch vuurwerk afstaken.
'Het is een politieke keuze om hier geen landelijke lijn in te trekken'
Kans klein
Volgens de Leidse hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans zit een landelijk vuurwerkverbod er voorlopig niet in. Met het oog op de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart acht hij de kans klein dat de politiek er snel mee zal instemmen met een algeheel afsteekverbod.
Politieke keuze
Tijdens de jaarwisseling gold in twaalf gemeenten een verbod op het afsteken van vuurwerk, maar dat werd massaal genegeerd. 'Het is een politieke keuze om hier geen landelijke lijn in te trekken', stelt Voermans. 'De conservatieve, meer rechtse partijen gaan nu natuurlijk niet zo'n 10 procent van hun kiezers teleurstellen door een landelijk verbod in te voeren. Dat verwacht ik eerder in een verkiezingsarm jaar.'
Kat en muis
Volgens Voermans laat de jaarwisseling zien dat een beperkt verbod niet werkt. 'Vooral omdat er wel verkocht mocht worden', zegt hij. 'Het is niet te handhaven en dan wordt het een kat- en muisspel tussen de politie en mensen die wel vuurwerk afsteken. Het is dweilen met de kraan open.' Mocht de politiek een landelijk afsteekverbod invoeren, dan zal ook de verkoop landelijk aan banden moeten worden gelegd. 'Zolang dat er niet is, heeft het weinig zin. Zelfs al doen er veel meer gemeenten mee dan de twaalf dit jaar.'
Explosieven
Ook politievakbond ACP wil een landelijk vuurwerkverbod. Volgens de bond is handhaven nu amper mogelijk. Daarnaast moet volgens de ACP het bezit van zwaar illegaal vuurwerk zwaarder worden bestraft en moet ook de import van dat soort vuurwerk uit het buitenland aan banden worden gelegd. Het bezit van zwaar illegaal vuurwerk zou wat de ACP betreft onder de wet wapens en munitie moeten vallen. ‘We hebben het hier namelijk over explosieven’, aldus een woordvoerder. (ANP)
De oplossing is uiteraard het gecontroleerd toestaan van collectieve vuurwerkevenementen op lokaal niveau. Dat is veiliger, socialer en milieuvriendelijker.