Advertentie

Gemeenten schroeven strijd tegen sigaret op

Roken in de rookruimte of rondom het gemeentehuis is in de meeste plaatsen nog mogelijk. Dat zou wel eens heel snel kunnen veranderen. In zowel Amsterdam als Rotterdam is in eigen ‘rooknota’s’ geregeld dat gemeentehuizen volledig rookvrij zijn.

23 februari 2017

Roken in de rookruimte of rondom het gemeentehuis is in de meeste plaatsen nog mogelijk. Dat zou wel eens heel snel kunnen veranderen. In zowel Amsterdam als Rotterdam is in eigen ‘rooknota’s’ geregeld dat gemeentehuizen volledig rookvrij zijn.

Einde voor rookruimten  

Er was een tijd dat ambtenaren nog gewoon achter hun bureau een sigaret konden opsteken. Sinds vele jaren mag dat alleen nog in de daarvoor bestemde rookruimten of buiten. Maar ook die overgebleven rookmogelijkheden voor ambtenaren op het werk zullen binnen afzienbare tijd tot het verleden gaan behoren. Veel gemeenten hebben aangegeven aan de slag te willen met meer beleid omtrent roken, zo leert navraag bij KWF, Trimbos en Alliantie Nederland Rookvrij! Amsterdam en Rotterdam zijn nu nog de enige gemeenten die zich hebben aangesloten bij Alliantie Nederland Rookvrij!, een samenwerkingsverband van publieke en private organisaties die strijden voor een samenleving waarin niemand meer hoeft te (over)lijden aan de gevolgen van roken. Maar daar gaat verandering inkomen.
 

Subsidies als pressiemiddel
Gemeenten kunnen nog veel explicieter beleid opstellen om rokers te ontmoedigen. Ze kunnen zelf een voorbeeld stellen door roken in en rondom het gemeentehuis te verbieden. Dat betekent dus ook geen rookruimtes meer, of rokende mensen bij de ingang. Zo geldt er voor ambtenaren die een peuk op willen steken een verplichte afstand van het gemeentehuis om dit te doen. Rookruimtes worden uit het stadhuis en andere gebouwen van de gemeente verbannen en de ambtenaren en bestuurders die willen stoppen, kunnen gebruik maken van online cursussen die door de GGD worden aangeboden.

De gemeenten houden zich daarnaast ook meer bezig met het rookgedrag van hun inwoners. Voorlichting over de risico’s en gebieden rookvrij maken zijn een onderdeel. Ook worden er door de gemeente programma’s ontwikkeld en aangeboden voor minima, waarin zij aangemoedigd worden om te stoppen.

Ook belangrijke plekken zoals sportverenigingen en scholen kunnen door gemeente op die manier geheel rookvrij gemaakt worden. Een middel om rookvrij beleid af te dwingen, is bijvoorbeeld door subsidies alleen te verstrekken als er rookbeleid gevoerd wordt. ‘Roken is nog altijd een belangrijke doodsoorzaak en ook gemeenten lijken dat zich steeds meer te realiseren. Onderzoek van Trimbos bij kleine en middelgrote gemeenten wijst uit dat gemeenten openstaan voor een strengere aanpak van roken.

Initiatieven buiten gemeenten om
Amsterdam en Rotterdam hebben ingegrepen en de andere G4-gemeenten zijn bezig om beleid hiervoor op te stellen’, aldus een KWF-woordvoerder.

Er is dus meer gemeentelijk rookbeleid in aantocht. Dat moet ook, want op Rotterdam en Amsterdam na is tabaksbeleid een nog onderbelicht onderwerp, stelt woordvoerder van Trimbos Laila Zaghdoudi. Dit wil echter niet zeggen dat er in andere gemeenten helemaal niets gebeurt. Er zijn lokale initiatieven, waarbij bijvoorbeeld speeltuinen rookvrij worden gemaakt zoals Den Haag. Abcoude en Leiderdorp hebben ervoor gezorgd dat sportverenigingen nu rookvrij zijn. De kleine Friese gemeente Opsterland wil het dorp Ureterp volledig rookvrij maken. ‘Deze initiatieven worden vaak getrokken door artsen of bezorgde bewoners, maar niet door de gemeenten zelf. We kennen bijna geen gemeenten die zelf een tabaksbeleid hebben ingevoerd. Gemeenten zelf zien daar vanwege hun omvang en capaciteit ook meestal meer kansen liggen voor de GGD en de gezondheidsfondsen.’
 

Meer mogelijk
De mogelijkheden voor gemeenten zijn groot. Behalve het eigen gemeentehuis rookvrij maken, kunnen ze dit ook voor speeltuinen en schoolpleinen regelen, waar nu vaak nog gerookt mag worden. Dit geldt ook voor de sportvelden en rookruimtes bij verenigingen. Ook het faciliteren van voorlichting op scholen is een rol die de gemeente kan vervullen, net als de ondersteuning van een rookvrije zwangerschap.
 

Voorbeeld doet volgen

Bij de Alliantie Nederland Rookvrij! zijn Amsterdam en Rotterdam nu aangesloten. De Alliantie lijkt hoopvol gestemd over meer deelnemende gemeenten. ‘We hebben contact met verschillende gemeenten die aangeven aan de slag te willen met de Rookvrije Generatie. Wij verwachten dus dat er meer zullen volgen’, zo laat de organisatie weten. ‘Gemeenten maken op dit moment nauwelijks beleid op roken, omdat er geen directe overlast is van roken, zoals bij alcohol of drugs vaak wel het geval is. Als de gemeenten een uitleg krijgen van de Rookvrije Generatie dan geven ze aan kansen te zien om wel beleid te maken met de insteek van de Rookvrije Generatie.’

Dit is een ingekorte versie. Lees het volledige verhaal in Binnenlands Bestuur nr. 4

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

menno doeven / adviseur en 20 jaar gem secr geweest
Pffff. Dat is jammer nu de tweede kamer net het cannabisgebruik uit de ideoligische discussie heeft gehaald en het door een wet goed wordt georganiseerd.
Theo van Schaik / beleidsadviseur
Bij de gemeente Amsterdam merk ik er niets van. In het gebouw waar in ik werk zijn diverse rookruimtes. Dat rookbeleid is dus een papieren werkelijkheid.
mart / beleidsmedewerker
Het zal wel politiek incorrect zijn, maar Ik vind het betutteling!
Peter vonk / huisarts
Het is geen betutteling, het is een poging om mensen van een verslavingsziekte af te helpen en een poging te voorkomen dat anderen ziek worden
ambtenaar / gemeenteambtenaar
nog meer bemoei en regelzucht richting werknemers binnen de gemeente. het houdt nooit op schijnbaar.
@Willem
Als we van deze absurde verslaving (bewust giftige rook inhaleren) af willen moet roken in het "gehele" openbare leven verboden worden. Want uitsluitend zien roken doet roken. Hiermee gaan we een heel eind op weg naar een rookvrije generatie wat bijna iedereen wil..
Sjaak / waakzaam burger
Niet alleen rokers zelf maar ook iedereen in hun omgeving wordt gedwongen een ernstig bedorven en luchtwegen aantastende lucht in te ademen. Goedbeschouwd implceert roken een vorm van mishandeling voor mensen in de directe omgeving van een roker. De mate van ernst hangt samen met de intensiteit van de rook die geproduceerd wordt en diverse andere factoren, zoals waarneembare kwetbaarheden (jonge kinderen, hoogbejaarde personen en mensen die onmiskanbaar tekenen van benauwdheid vertonen).
Burger
@Peter Vonk (Huisarts). Dit is toch niet de methode?

Dan moeten de verkoop van tabak worden verboden, een premieverlaging voor de ziektekosten voor niet-rokers of dergelijke generieke maatregelen worden genomen. Wat hier wordt voorgesteld helpt helemaal niet, integendeel en is betuttelend, denigrerend stigmatiserend. Dit hoef je een huisarts toch niet uit te leggen?
Kees Jonkerman / handhaver Bouw, Gebruik Milieu
Ik vind dit weer een een overdreven bemoeizucht van de overheid. De overheid geeft aan we moeten terug treden we moeten ons met minder zaken bemoeien. Ik denk dat het een ieders eigen verantwoording is of hij/ zij rookt. Iedereen weet dat dit ontzettend ongezond is maar ze nemen zelf de risico's. Om roken nu onmogelijk te maken wordt een groep ongeliukkig gemaakt en het heeft ook geen enkele zin de rookers moeten steeds verder lopen om te mogen roken dit kost ook veel tijd die meestal gewoon tenkoste gaat van de werktijd. Daar worden niet rokers weer ongelukkig van. Ik rook zelf niet maar vindt het verbieden van roken overdreven bemoeizucht van een overdereven anti rook lobby die zelf vroeger als schoorstenen gerookt hebben.
Advertentie