Advertentie
bestuur en organisatie / Achtergrond

Gemeenten missen zicht op uitgaven scholing

Lokale overheden geven miljoenen euro’s uit aan de scholing van hun personeel. Waaraan het geld precies besteed wordt weten ze niet.

26 maart 2011

Lokale overheden hebben over het algemeen weinig zicht op hun uitgaven aan opleiding en ontwikkeling. Eén op de zes gemeenten kan niet aangeven of de uitgaven hoger zijn dan begroot. Dit blijkt uit onderzoek van het A+O fonds Gemeenten (Monitor O&O beleid) waaraan 291 gemeenten mee deden. Het gebrek aan overzicht hangt mogelijk samen met het ontbreken van registratiesystemen, vermoedt George Evers, namens het A+O fonds projectleider van het onderzoek. Managementinformatie over het gebruik en de kosten van scholing wordt op die manier gemist.

 

Tweederde van de gemeenten heeft geen geautomatiseerd registratiesysteem. Een andere reden waarom de uitgaven aan scholing hoger uitvallen dan begroot is waarschijnlijk dat gemeenten vaak nauwelijks eisen stellen aan de kosten of de inhoud van de opleidingen. Driekwart van de gemeenten stelt ‘soms’ eisen aan de kosten van de opleiding. Zes procent van de gemeenten stelt opleidingen in te kopen, ongeacht de kosten.

 

Voordeel

 

Volgens de onderzoekers zijn er voldoende mogelijkheden voor verbeteringen. Veel voordeel is te halen door registratiesystemen te ontwikkelen die informatie verschaffen over het gebruik en de opleidingskosten. Niet alleen biedt dat beter zicht op de kosten, het biedt ook de mogelijkheid om gericht beleid te voeren en inkoopvoordelen te behalen. Een andere veelbelovende ontwikkeling is regionale samenwerking tussen gemeenten. Die lijkt op gang te komen. Ongeveer de helft van de gemeenten houdt zich al bezig met een vorm van regionale samenwerking op het gebied van opleiding en ontwikkeling. Zo koopt ruim één op de zes gemeenten hun opleidingen gezamenlijk in.

 

Enkele grote gemeenten zoals Rotterdam en Den Haag hebben een eigen opleidings- en ontwikkelingsinstituut opgezet. Die instituten kopen bijna allemaal centraal in (zie pagina 39). De helft stelt hun opleidingenaanbod tegen vergoeding ook beschikbaar aan andere gemeenten. Het zijn vooral kleinere gemeente in de omgeving die gebruikmaken van dat aanbod.

 

In het licht van de dreigende vervangingsvraag in de gemeentelijke sector is een gestructureerde, efficiënte inzet van ontwikkeling en opleiding van ambtenaren volgens het A+O fonds nodiger dan ooit. De verwachte bezuinigingen in de gemeentelijke sector versterken die behoefte alleen maar.

 

Een op


'De baas wil het niet'
Gemeentepersoneel dat geen scholing volgt - één op de drie medewerkers - geeft als voornaamste reden op er geen tijd voor te hebben (22%), dan wel geen scholing nodig te hebben (26%). Opvallend groot  is de groep die aanvoert er te oud voor te zijn (18%). Eén op de tien niet-lerenden zegt er eenvoudigweg de energie niet voor te hebben. Anderen (13%) voeren als excuss aan dat 'de baas het niet wil'.


Een op de tien heeft een coach 
Voor begeleiding en ondersteuning bij de dagelijkse activiteiten en ontwikkeling van de werknemers bij gemeenten kan een coach of mentor worden ingezet. Momenteel heeft één op de tien werknemers een coach en zou nog eens 10 procent graag een coach of mentor willen. Gemeenten zetten coaching en mentoring in om de ontwikkeling van medewerkers te bevorderen, door ervaren medewerkers minder ervaren collega's te begeleiden. In twee op de drie gemeenten is dat praktijk.  

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie