Advertentie

Gemeenten lopen tegen grenzen bij hulp aan Oekraïners

Gemeenten willen ondersteuning van het rijk, de provincie en andere overheidsorganen bij de hulp aan Oekraïners.

ANP
05 april 2022
vluchtelingen oekraïne
Oekraïense vluchtelingenShutterstock

Het Veiligheidsberaad maakt zich zorgen over de hulp aan Oekraïners op de middellange en langere termijn. De burgemeesters die samen het beraad vormen, waarschuwen dat zij ‘tegen operationele grenzen aan lopen’. Zij hebben menskracht en ondersteuning nodig vanuit het Rijk, de provincie en andere overheidsorganen zoals bijvoorbeeld Rijkswaterstaat.

Consulent Inkomen l Noordoost Nederland l Publieke Sector l BMC Sociaal Domein

BMC
Consulent Inkomen l Noordoost Nederland l Publieke Sector l BMC Sociaal Domein

Programmamanager Zaanse Schans

JS Consultancy
Programmamanager Zaanse Schans

Niet voor opgeleid

‘De gemeenten kunnen dit niet heel lang volhouden. We hebben extra handjes nodig’, waarschuwde voorzitter Hubert Bruls maandagavond na afloop van een digitale vergadering. Bij de bijeenkomst schoven ook staatssecretaris Eric van der Burg en mensen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan. Receptiemedewerkers, juristen en ander gemeentelijk personeel wordt voor allerlei taken ingezet. ‘Dat houden wij niet vol. Mensen moeten worden afgewisseld, anders gaat het fout’, aldus Bruls. Volgens de burgemeesters is de opvang van vluchtelingen bovendien werk voor specialisten en zijn gemeenteambtenaren hiervoor niet opgeleid.

Onorthodox

Volgende week praten zij verder over dit onderwerp. Ook gaat het dan opnieuw over de huisvesting. De veiligheidsregio's hebben inmiddels 32.000 plekken gerealiseerd. Elke duizend erbij wordt volgens Bruls steeds moeilijker. ‘Wij moeten bereid zijn om onorthodoxe maatregelen te nemen en zelfs panden te vorderen.’ Het Rijk wil hier niet in mee.

Inschrijving

De inschrijving van de Oekraïense vluchtelingen zorgt er ook mede voor dat gemeenten een achterstand oplopen bij het uitgeven van paspoorten, rijbewijzen en id-kaarten. Doordat gemeenten ook te maken hebben met de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen en de gestegen vraag naar documenten sinds corona, lopen de wachttijden stevig op.  

Maand

Het kan een tot bijna drie maanden duren voordat inwoners een nieuw rijbewijs, paspoort of id-kaart hebben, meldt het AD na een rondgang langs de grootste gemeenten in Nederland. In Den Haag duurt het twaalf weken, in Zoetermeer zeven weken, in Amersfoort zes weken, in Amsterdam en Utrecht vijf weken, in Rotterdam drie tot zes weken, afhankelijk van locatie. Gemiddeld bedraagt de wachttijd ruim een maand. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
In sommige delen van Europa staan hele dorpen leeg. Laten we de mensen alsjeblieft daar neerzetten in plaats van in dit over en overvolle land. We hebbem te weinig woningen, te weinig bos, de waterkwaliteit is te slecht, te veel stikstof in de lucht etc. Dat we tijdelijk mensen opvangen, prima, maar laten we met onze Europese partners andere oplossingen zoeken voor de lange termijn.
Chris de Boer
Dus gemeenten lopen tegen hun grenzen aan?
Prima, ik loop ook wel eens tegen mijn grenzen aan.
Alleen hoor je mij niet klagen, maar gewoon kijken naar wat er wél kan.

@Hans, ik deel je punt, doch met de aanvulling dat het ook een kwestie van 'goede wil' is die (althans, dat hoor ik om me heen) er niet meer is. Wat ik om me heen hoor is eigenlijk "wij, de kiezers, willen niet meer. Wij willen gewoon dat er nu aan ons gedacht wordt". En hoewel ik van huis uit iedereen zou willen verwelkomen, ben ik niet doof voor ook dit morele appél. Het is niet meer alleen een kwestie van kunnen maar ook willen.
Jaap J. van Velzen
Over je grenzen heen kijken, dat is essentieel in oorlogstijd. Pak die kans als gemeente.
Advertentie