Advertentie

Reeuwijk-Bodegraven eist 30 domeinnamen op

De gemeente Reeuwijk-Bodegraven eist een dertigtal domeinnamen op van een inwoner met wie ze een langslepend conflict heeft over een bestemmingsplan. De man uit Bodegraven registreerde de namen van de burgemeester, wethouders, raadsleden en van medewerkers van de gemeente als een domeinnaam.

10 augustus 2017

De gemeente Reeuwijk-Bodegraven eist een dertigtal domeinnamen op van een inwoner met wie ze een langslepend conflict heeft over een bestemmingsplan. De man uit Bodegraven registreerde de namen van de burgemeester, wethouders, raadsleden en van medewerkers van de gemeente als een domeinnaam.

De naam van  burgemeester Christiaan van der Kamp gebruikt hij daadwerkelijk voor een website. Daarop ventileert hij zijn klachten over de handelswijze van het gemeentebestuur. Met de andere domeinnamen zou hij niets doen. Tijdens een kortgeding bij de Haagse voorzieningenrechter eiste  de gemeente Reeuwijk-Bodegraven dat de inwoner van Bodegraven de dertig domeinnamen overdraagt.

Aantasting privacy

‘Er is geen enkele rechtvaardiging voor de registratie van de namen’, verklaarde advocaat  mr. E. Vaal namens de gemeente Reeuwijk-Bodegraven. Ze vertelde de voorzieningenrechter dat de gemeente tevergeefs heeft geprobeerd via een minnelijke schikking de domeinnamen te bemachtigen.

Volgens haar is er sprake van een aantasting van de privacy van de mensen waarvan de namen zijn geregistreerd. Bovendien leidt het gebruik van de naam van de burgemeester tot verwarring bij de burger. ‘Die verwacht toch dat hij op de website van de  burgemeester komt.’

Het staat de Bodegraver vrij om op een website zijn klachten over de gemeente te ventileren, aldus de advocaat, maar daarvoor heeft de ondernemer al een andere website. Hij heeft de domeinnaam van de burgemeester ook al twee keer gebruikt om in diens naam een email te versturen.

Openbare functie

De woordvoerder van de Bodegraver zei tijdens het kort geding dat dit een “abusievelijke fout” was.

De  zegsman benadrukte dat de privacy van de burgemeester niet in het geding is. De website zou alleen maar gaan over de manier waarop hij zijn openbare functie vervult. ‘Het is niet de bedoeling iemand te kwetsen of persoonlijk te raken.’ De woordvoerder van de Bodegraver betwistte ook dat de gemeente schade ondervindt van het gebruik van de domeinnaam van de burgemeester.

De voorzieningenrechter constateerde tijdens het kort geding dat de inwoner van Bodegraven in ieder geval geen belang heeft bij het behouden van de overige domeinnamen.

Uitspraak is op 17 augustus.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. de Beer / Adviseur
Er zijn steeds meer mensen die - omdat ze hun zin niet krijgen - gaan lopen zieken. Hun omgeving kent ze meestal al, maar voor bestuurders en ambtenaren is het een betrekkelijk nieuw fenomeen (honderden WOB verzoeken, aangifte doen op kansloze zaken, dozijnen klachten over functioneren, roddels en achterklap, en dus nu ook het registeren van domeinnamen en het al dan niet daarlangs verspreiden van nepnieuws. De bescherming tegen dit soort figuren in onze zwaar bevochten rechtstaat is sterk. Met gelijke munt terugbetalen wordt niet als chique gezien. Helaas blijft dan alleen het procederen over. Gelukkig is er bij de rechters nu een kentering zichtbaar waar het gaat om misbruik van recht, bijvoorbeeld bij de WOB en de Who. Hopelijk wordt dit "misbruik maken" ook toegepast voor hufterigheid. Als we daar namelijk van verlost zijn, kun je overal in Nederland met een aantal fte's minder toe. Ik denk zelfs dat de OZB gehalveerd kan worden wanneer iedereen weer eens een beetje normaal gaat doen.
Post
Die lui moeten strafrechtelijk aangepakt worden en als dat niet kan, dan moeten de wet er maar op worden aangepast. In feite zieken en frustreren die lui op kosten van de belastingbetaler. Ik deel de mening, dat wanneer je dit soort lui goed kan aanpakken, de gemeentelijke lasten wellicht naar beneden kunnen.
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
Zou een collectieve klacht bij de provider al niet wat opleveren? Wellicht komt zo iemand dan op een zwarte lijst.



De reageerders hieronder gaan wel uit van behoorlijk bestuur en dat is lang niet altijd het geval. Daarbij aangemerkt, dat ambtenaren binnen het gemeentehuis zelf geen jurist betalen en altijd sterker staan als overheid tegenover de individuele burger, die deze kosten wel moet dragen, als die in de kou komt te staan door overheid. .



Misbruik van rechten zit niet alleen aan kant van burger. Pleit men voor normaal doen aan een kant, dan graag ook maatregelen bij misbruik van positie/macht aan de andere kant!



Daarbij heb ik het niet over deze kwestie specifiek. De details lees ik niet. Maar ook een lokale overheid kan bloed onder nagels vandaan halen, met feitelijk misbruik van hun macht, tekort schieten in hun taak en hun burger(s) tekort doen daarmee! Van dichtbij meerdere keren meegemaakt! Men dekt elkaar binnen een Gemeente (helaas daar niet alleen). De interne "goede" verhoudingen hebben naar mijn gevoel niet zelden teveel prioriteit. Geen zelfreinigend vermogen, zoals we alom zoveel horen en zien en dus mistanden na mistanden, zoals nu weer met het schandaal rondom kip en ei. Puur te wijten aan tekort aan voldoende en deskundige menskracht. Mensen durven niet meer elkaar te corrigeren en de waarheid te zeggen. Desnoods staken, of dat directies ontslag nemen, als er niet meer verantwoord gewerkt kan worden. De politiek/overheid surft op die passiviteit en op hoop van zegen dat er geen ontsporingen ontstaan en ernstige gevolgen van hun beleid aan het licht komt.

Advertentie