Advertentie

‘Geluk komt niet uit Den Haag’

Het politieke debat heeft vaak toch iets van een voorspelbaar en daardoor hemeltergend saai ritueel. Heeft Rutte vanmorgen in een heldere speech zijn regeringsverklaring afgelegd, en daar komen ze.

26 oktober 2010

Rouvoet van de ChristeUnie noemt het verhaal ‘kil en puur economisch’, Pechtold (D66) noemt het ‘zielloos’, Halsema van GroenLinks spreekt van ‘sociale verschraling’, Cohen (PvdA) zegt dat veel mensen ‘ongelukkig’ gaan worden van dit kabinet, en Roemer (SP) staat het op te nemen voor alle toekomstige slachtoffers van zoveel kapitalisme, de zieken en bejaarden, de jongeren en studenten, de mensen met een uitkering en een huurwoning.

Tja, ik weet wel dat ze voor dit soort reacties worden betaald en dat het allemaal bij het spel hoort, maar soms zou je hopen en ook een beetje verwachten dat ze een beetje, al is het maar een paar centimeter, over hun eigen schaduw zouden heen springen.

Laten we nu om te beginnen eens vaststellen dat dit optreden van Rutte een verademing was na acht jaar binnensmonds gehakkel door zijn voorganger Balkenende. Rutte is gewoon een vent, met stijl en flair, en biedt met zijn heldere formuleringen een oase van helderheid en daadkracht na al die jaren christelijk-sociaal middenveldgebrabbel.

En laten we vervolgens vaststellen dat het verhaal van Rutte een duidelijke visie in zich draagt en dat alleen degenen die lijden aan een moedercomplex met de overheidsuier zo’n verhaal kil en zielloos kunnen noemen.

Rutte breekt bewust en expliciet en manmoedig met de vervelende neiging om te denken dat alleen collectivistische arrangementen ‘sociaal’ en ‘warm’ en ‘bezield’ zijn. Met de gedachte dat het geluk daarom uit Den Haag moet komen. En met de gedachte dat als je niet gelukkig bent dat dat dan niet aan jou zelf ligt maar aan een falend Den Haag.

Rutte blaakt van een welhaast Amerikaans optimisme en kan dat doen omdat hij gelooft in de kracht van onze economie, in de talenten van mensen, in creativiteit, in karakter en zelfredzaamheid. Hij schrijft niemand af, maar spreekt iedereen aan. Hij biedt kansen, herinnert aan plichten en stelt grenzen. Hij wijst concreet op de uitgeefneigingen van overheden die tot een onbetamelijke bestuursobesitas hebben geleid. De staat moet op dieet. We moeten snoeien om te kunnen groeien. De overheid moet terugtreden en ruimte bieden. Lucht.

Ik word daar erg vrolijk van. Het legt de verantwoordelijkheden waar we ze horen te liggen.

En laten we, tot slot, vaststellen dat die historische parallel met premier Cort van der Linden heel aardig was. Niet alleen omdat Cort van der Linden tot een week geleden de laatste liberale premier van Nederland was, maar ook omdat Nederland in december 1913, toen Cort van der Linden zijn kabinet presenteerde, in een vergelijkbare positie verkeerde als nu. De verkiezingsuitslag was toen ook ingewikkeld geweest en had tot de vorming van een extra-parlementair kabinet geleid met een niet al te sterke binding aan de Kamer. Cort van der Linden was bovendien de man van de godsvrede tussen rechts en links door uitbreiding van het mannenkiesrecht (en de opheffing van grondwettelijke belemmeringen tegen vrouwenkiesrecht) uit te ruilen tegen de financiële gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs (de Pacificatie van 1917).

Zo staat ook dit kabinet van Rutte aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Die veranderingen betreffen niet alleen hervormingen en bezuinigingen, maar vooral ook het immigratie- en integratiebeleid. Dat wordt strenger vanwege de beperkte spankracht van de Nederlandse samenleving. Wie voor het Nederlanderschap kiest moet zich ook aan de Nederlandse samenleving aanpassen. Voor nieuwkomers wordt het Nederlanderschap daarom ook in eerste instantie voorwaardelijk.

Rutte wil net als zijn politieke betovergrootvader Cort van der Linden met alle fracties in de Tweede Kamer – die immers volgens art. 50 van de Grondwet de gehele Nederlandse bevolking vertegenwoordigen – samenwerken. Maar met zijn stijl en beleid is hij ook de persoon die een hoger populisme kan belichamen, dat de nieuwe cultuur in de politiek in de goede banen van de rechtsstatelijkheid kan leiden.

Het is een mooie dag vandaag.

Bart Jan Spuyt

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ronald / Beleids-adviseur
Ach heer Spruyt,
Toen de heer Rutte in de oppositie-bankjes zat deed hij precies hetzelfde als de mannen en vrouwen die nu in de opppositie zitten. Dus waarom is het nu opeens fout, over waar ik u vroeger nooit over heb gehoord? Behoorlijk selectief gedrag, maar (zonder racune!) fijn dat u een mooie dag heeft gehad.
Piet / adviseur
Ben het helemaal met Cor eens. Dat Amerikaanse optimisme is het probleem. Het is de ideologie van de vrije markt, die Rutte parten speelt. Voor hem is de overheid een probleem. Voor Spruyr trouwens ook.
Jan Roseboom
Zo luidt het woord van de heer : er zal wederom zuivering plaatsvinden.

spruitjes kun je genetisch modificeren, zelfs met een zoete smaak, echter het blijven spruitjes.
marjon oosterhout / eigenaar directeur
Ik ben het helemaal met deze analyse van de regerings verklaring eens. En vooral ook dat anderen eens over hun eigen schaduw moeten heenstappen. Alleen heel jammer dat Rutte bij het samenstellen van zijn team niet over zijn schaduw is gesprongen en geen eigentijdse verfrissende ploeg heeft geformeerd.
Talenvijn / burger
Optreden verademing ivm Balkenende: eens

Duidelijke visie: heu, welke visie? D66 en GroenLinks willen verder snijden in collectivistische arrangementen dan deze coalitie. Werkelijk, ik vind het onbegrijpelijk dat een "rechts" kabinet zo weinig saneert en dat u als concervatief zch hier zo vrolijk om maakt. Het lijkt alsof de toon van de muziek u tevreden stelt, maar u de partituur niet leest.
Cor / adviseur
"Rutte blaakt van een welhaast Amerikaans optimisme."
Precies, dat is de kern van het probleem: het is nu juist de oorzaak van de huidige financieel-economische, sociale en ecologische crisis.
Sjoerd Hartman / Mens, ik geloof niet in Den Haag.
Rutte remt.

Rutte? Eng wezen.

Waar is zijn vrouw, of zijn vriendinnen? Moedercomplex?

*Alternatieve-benaming-voor-schrijver*

Rutte heeft een moedercomplex!

En gesproken over betaalt krijgen om dingen te zeggen dan wel schrijven.

Jij hebt dit stuk gratis geschreven?

Ouwe r*t! En hier nog op de loonlijst en daar betaalt in een commisie, want je bent ook nog ... geweest. Precies! Geweest!
Jonge jij hebt de koelkast niet uitgevonden!
Dat was een proces! En ik hoop dat iedereen boven de 35 morgen doodvalt.
Zo, snijden in die vergrijzing, zet ze maar op of zo. Of inderdaad andersom, iedereen onder de 35 dood, ben ik ook gelijk van jullie af, maar let op hoe jullie wereld gaat worden dan en binnen no-time uitgestorven hoor, het menselijk ras.
De jeugd heeft de toekomst, maar de rest heeft dat niet door. En als het ooit oorlog wordt in deze lage landen, denk maar niet dat er gevochten gaat worden! Net als de koningin in de 2de WO! Laat iedereen hier maar doodvallen. Dat al die oude venten dat jonge homotje naar hun pijpen laten dansen, ze dansen op hun eigen ondergang.

Gij zijt te licht bevonden!!!
Advertentie