Advertentie

Geheimhouding Bibob op de schop

De geheimhouding rond integriteitsadviezen in het kader van de Wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur) wordt iets minder strikt.

21 mei 2010

Betrokkenen kunnen voortaan een afschrift krijgen van het advies dat over hen is uitgebracht door het Landelijk Bureau Bibob (LBB). Tot nu toe mogen ze hun dossier alleen doorlezen op het gemeentehuis. Het verder verspreiden van het Bibob-advies geldt dan wel als een strafbaar feit, dat kan worden bestraft met een boete of zelfs celstraf.

 

Inzage in een Bibob-advies ligt gevoelig omdat het stoelt op opsporings- en recherche-informatie. Ook tips aan de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de politie kunnen er deel van uitmaken. Bovendien bevat het veel privacygevoelige gegevens. Critici van de Wet Bibob betogen al jaren dat er geen sprake is van fair play omdat betrokkenen niet vrij kunnen beschikken over alle belastende gegevens die over henzelf zijn verzameld. Ook een externe bezwarencommissie heeft tot op dit moment geen inzage in de stukken, maar krijgt die in de toekomst wel, zo is het plan.

 

De burgemeesters van de vier grote steden juichen de verandering toe. Verder raden ze aan om een opmerkelijke tegenstrijdigheid in de wetgeving weg te nemen. Volgens de Memorie van Toelichting op de oorspronkelijke Wet Bibob zijn gemeenteraadsleden ‘gerechtigd om kennis te nemen van een Bibob-advies’, maar in de wet zelf staan ze niet vermeld als partij die het advies mag inzien.

 

De burgemeesters pleiten ervoor deze discrepantie op te heffen zodat raadsleden uiteindelijk wel toegang hebben tot een Bibob-advies. ‘Democratische controle gaat vóór op de geheimhouding in de Wet Bibob’, aldus Gert Urff, Bibob-coördinator van de gemeente Utrecht.

Lees verder hieronder: Burgemeester mag belwinkels sluiten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie