Advertentie
bestuur en organisatie / Achtergrond

Geheime varkens

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hoeft B en W van West Maas en Waal niet zonder meer cijfers te verstrekken over een varkenshouderij. Op welke data er hoeveel varkens worden aan- en afgevoerd, is namelijk vertrouwelijk.

27 november 2009

Een boer in de gemeente West Maas en Waal heeft met zijn broers een varkenshouderij met twee vestigingen. In 2004 trekt het college van B en W van West Maas en Waal de milieuvergunning voor één van de vestigingen gedeeltelijk in. Twee van de drie stallen zouden namelijk meer dan drie jaar leeg hebben gestaan. Dat zegt de gemeente op grond van de bedrijfsbezoeken die op 10 april 2000, 7 februari 2002 en 1 oktober 2003 zijn afgelegd.

 

De boer probeert met cijfers uit allerlei bronnen aan te tonen dat er wel degelijk varkens waren tussen 2000 en 2004. Die cijfers zijn genoeg om het voordeel van de twijfel te krijgen bij de Raad van State. De hoogste bestuursrechter vindt dat de bedrijfsbezoeken ver uit elkaar liggen en dat B en W hun twijfels onvoldoende hebben onderbouwd.

 

B en W hadden het ministerie van LNV al op grond van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) gevraagd om informatie over de data waarop varkens zijn aan- of afgeleverd. En om de aantallen aan- en afgeleverde varkens. De boer heeft deze gegevens namelijk moeten verstrekken aan het ministerie op grond van de Regeling identificatie en registratie van dieren. Die regeling is onder meer bedoeld om de bron en verspreiding van varkenspest te kunnen achterhalen en volgen.

 

Het ministerie weigert deze gegevens echter af te staan: ze zijn vertrouwelijk. En openbaar maken in het kader van de Wob komt erop neer dat iedereen er kennis van kan nemen. Milieugegevens zijn echter openbaar, meent de gemeente. De rechtbank is dat met de gemeente eens en vindt dat LNV de gevraagde gegevens inderdaad openbaar moet maken. LNV verzet zich daartegen bij de Raad van State.

 

De Raad komt tot de conclusie dat de gevraagde gegevens op zichzelf niet, maar indirect wél milieu-informatie zijn. Het houden van varkens gaat namelijk gepaard met stankoverlast en uitstoot van ammoniak, die (waarschijnlijk) het milieu aantasten. Aan de andere kant vindt de Raad dat het ministerie zich terecht beroept op de vertrouwelijkheid van deze bedrijfsgegevens. De data en aantallen kunnen namelijk inzicht verschaffen in het productieproces en de omzet van het bedrijf.

 

Volgens de Raad van State moet het ministerie nu het belang van openbaarmaking van deze gegevens afwegen tegen het belang van bescherming van de vertrouwelijkheid. Hoe die afweging uitvalt, is nog niet duidelijk. Maar volgens de gemeente West Maas en Waal zal die erop neer moeten komen dat de gevraagde gegevens ‘al dan niet met het weglakken van de leveranciers en afnemers’ openbaar worden gemaakt.

 

Vindplaats: LJN BK1977

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie