Advertentie

Onderzoek Grolsch Veste: harde conclusies

De aannemer wilde sneller bouwen en liet daarom veiligheidsmaatregelen achterwege. Dat is een van de conclusies van het onderzoek naar het instorten van de Grolsche Veste.

03 juli 2012

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft harde en ondubbelzinige conclusies getrokken over de oorzaak van het ongeluk met het dak van de Grolsch Veste vorig jaar. Hoewel de gemeente Enschede geen blaam treft, zijn er voor iedereen lessen te leren uit het voorval en het onderzoek.

Oorzaak bekend

Dat heeft burgemeester Peter den Oudsten van Enschede dinsdag gezegd bij de presentatie van het rapport van de OVV. Bij die presentatie waren ook nabestaanden van de twee omgekomen bouwvakkers en collega's van de doden en gewonden aanwezig. Den Oudsten zei te hopen dat het voor hen eenvoudiger wordt om het drama te verwerken nu de oorzaak bekend is.

Sneller bouwen

In het volgens Den Oudsten 'schokkende' rapport staat dat veiligheidsmaatregelen achterwege zijn gebleven om sneller te kunnen bouwen. ,,Hoewel aan het inspectieproces van de gemeente niks mankeerde, is toch een intern onderzoek gestart. Dat heeft tot nu toe ook geen nalatigheden aan het licht gebracht, maar het onderzoek kan pas afgesloten worden als het Openbaar Ministerie het strafonderzoek heeft afgerond.'

Herdenking

Zaterdag, precies een jaar nadat het dak instortte, is er een kleine herdenking in het stadion van FC Twente.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Zo'n ongeluk is bijzonder triest voor de slachtoffers en hun familieleden. Helaas kunnen voor overheden zulke ongelukken niet als een verrassing komen. Als je steeds meer bouwinspecties en controle-organen wegbezuinigt of privatiseert met het idee dat de slager best zijn eigen vlees kan keuren, dan zijn dit de cynische gevolgen.
Niek / jurist
De hoofdreden is volgens het rapport dat veiligheidsmaatregelen achterwege zijn gelaten om de bouw te versnellen. Die versnelling zal de opdrachtgever of de aannemer nodig gevonden hebben. Om het risico er op de koop toe te nemen met doden als gevolg. Het lijkt allemaal erg op die TV-spotjes over 30 km/u in de bebouwde kom. Allerlei domme smoesjes komen langs om de schuldvraag en eigen verantwoordelijkheid te ontlopen. Ik geloof daarom niet meer in zelfregulering van bedrijven. Het is pure prietpraat van figuren die financieel binnenlopen op de ellende van anderen. Wat mij betreft mag het OM hier opdrachtgever en aannemer hard aanpakken. En ik kan werkelijk niet geloven dat het gemeentelijke bouwtoezicht hier adequaat gehandeld heeft en geen blaam treft. Als gemeentelijk bouwtoezicht de veiligheid al uit het oog verloren heeft, wie zou er dan nog op moeten letten. Maar ja, in Enschede maken ze er een sport van om niet op te letten. En ik nog denken dat de vuurwerkramp in Enschede voor een positieve kentering had gezorgd. Mooi niet dus.
Advertentie