Geen ruimere openingstijden bij vervroegd stemmen
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil de openingstijden in stemlokalen waar voor de officiële verkiezingsdag kan worden gestemd, niet verruimen naar 21 uur.
De openingstijden in stemlokalen waar voor de officiële verkiezingsdag kan worden gestemd, worden niet verruimd naar 21 uur, althans wat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken betreft. Gemeenten vinden het een te grote organisatorische belasting. Daarnaast hebben kiezers op de verkiezingsdag zelf ruim de tijd om hun stem uit te brengen.
Niet in verhouding
Die grote organisatorische belasting staat volgens de minister ‘niet in een redelijke verhouding tot het gegeven dat het hier om dagen voor vervroegd stemmen gaat.’ Dat schrijft Ollongren aan de Kamer in reactie op het amendement Sneller (D66). Ze ontraadt het amendement.
Herindelingsverkiezingen
Bij de eerstvolgende verkiezingen gaat het, in principe, om herindelingsverkiezingen. Of er moet in verband met de impasse in de formatie voor nieuwe Kamerverkiezingen worden gekozen. Die kans is echter klein. De officiële verkiezingsdag voor de herindelingsverkiezingen is woensdag 24 november. Net zoals bij de Kamerverkiezingen van maart kan op maandag en dinsdag vervroegd worden gestemd, van 7.30 tot 18 uur.
Verwarring
Het D66-Kamerlid Joost Sneller vindt die wisselende tijden verwarrend voor kiezers en wil mede daarom dat alle stemlokalen op alle drie de dagen tot 21 uur open zijn. Ruimere openingstijden dragen volgens hem ook bij aan een hogere opkomst. Vorige maand diende Sneller een amendement in op de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19. De Kamer vroeg Ollongren om een reactie op het amendement.
Het is nog steeds de bedoeling dat vooral op de ‘echte’ verkiezingsdag wordt gestemd, stelt Ollongren. Ze wil niet toe naar drie volledige verkiezingsdagen. Voor verwarring onder kiezers is ze niet bang. Op de stempas staan de openingstijden ‘en ik reken erop dat daar ook vanuit de gemeenten ruim over gecommuniceerd zal worden’. Tijdens de Kamerverkiezingen in maart is er op maandag en de dinsdag nauwelijks in de avonduren gestemd. Extra openingsuren betekenen daarnaast veel extra werk en inzet van gemeenten, zo tekent zij verder aan. ‘Zou er ook op maandag en dinsdag een avondopenstelling worden voorgeschreven, dan zouden de medewerkers van de gemeenten op drie dagen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in touw moeten zijn, en op woensdag, als de stemmen worden geteld, zelfs tot diep in de nacht. Daar komt nog de opbouw van de locaties in het weekend voorafgaand aan de stemming bij.’
In november zijn er verkiezingen in Beemster en Purmerend; in Heerhugowaard en Langedijk; in Landerd en Uden en in Boxmeer, Cuijk, Grave, Sint Anthonis en Mill en Sint Hubert.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.