Advertentie

'Noem één bedrijf waar 26 duizend schades zijn toegestaan'

De aardbevingsproblematiek wordt volgens gedeputeerde William Moorlag onderschat. Het zou een van de redenen kunnen zijn dat de NAM en het kabinet dralen met schadeherstel en het uitvoeren van preventiemaatregelen in de stad en de provincie Groningen.

01 december 2014

‘Het grote geschenk van het gasveld ontpopt zich nu tot een groot gevaar voor de provincie Groningen. Dat is toch écht een nationaal en niet alleen een noordelijk probleem’, zegt gedeputeerde William Moorlag nog maar een keer. Maar over de hulp van het kabinet en de NAM is hij verre van tevreden. ‘Een jaar na het akkoord verloopt het schadeherstel veel te traag. En wat preventie betreft, de enige muur die er tot nu toe is gebouwd is er een van rapporten.’

26 duizend schademeldingen
Was een aardschok in het noorden tot voor twee jaar terug nog een exotisch incidentje, tegenwoordig schudt de Groninger aarde minstens eens per week. Met de toename van aardgasboringen van de NAM is het aardbevingsgebied groter geworden, alsmede de kracht van de bevingen. Ook de stad Groningen met haar historische gebouwen, academisch ziekenhuis en torenflats kent inmiddels het klappen van de zweep. Zowel uit stad als ommeland komt een stroom aan meldingen van scheuren en verzakkingen. ‘De teller van schademeldingen staat nu op 26 duizend schademeldingen. Noem mij één bedrijf in Nederland waar dat is toegestaan,’ vraagt de gedeputeerde zich af.
 
Huizen gesloopt 

William Moorlag maakt zich duidelijk zorgen. ‘De omvang van de situatie wordt onderschat. De komende decennia staat Groningen een zeer ingrijpende operatie te wachten. Als gevolg van de bevingen zullen huizen versterkt of zelfs gesloopt worden, bewoners moeten misschien wel voor een hele tijd hun woning uit. Dat doet wat met mensen. De paradox dat je je juist onveiliger gaat voelen door veiligheidsmaatregelen gaat dan ook werken,’ aldus de gedeputeerde. ‘En daarnaast speelt ook nog de kwestie van de verstoorde woningmarkt. Ik krijg nog altijd signalen van makelaars en banken dat huizen moeilijk of helemaal niet verkocht worden. Als mensen weg willen, kunnen ze dat dus niet eens.’

2 miljard nodig
De provincie vindt de 1,2 miljard euro die minister Kamp heeft vrijgemaakt inmiddels niet meer genoeg. Commissaris van de Koning Max van de Berg denkt nu 2 miljard euro nodig te hebben om de komende tientallen jaren gedupeerden schadeloos te stellen en stad en provincie aardbevingsproof te maken.


'Groningen moet zelf betalen'
Maar moet de provincie Groningen de aardbevingsproblematiek niet samen met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op zien te lossen? Of zijn de aardbevingen toch een probleem van heel gasverbruikend Nederland? Deze discussie is onlangs in alle heftigheid losgebarsten na een pittige column van financieel expert Jan Verhagen in Binnenlands Bestuur. Hij stelt dat Groningen met de gaswinning weliswaar aan de nationale economie bijdraagt, maar daarnaast vooral profiteert van de rest van Nederland. Dat zou komen door het hoge aantal Groningse werklozen, arbeidsongeschikten en AWBZ-bijdrages. Groningen zou meer aan sociale zekerheid ontvangen dan dat het betaalt aan belasting en premies. Hij vraagt zich daarom af wie voor de aardbevingsschade moet opdraaien.
 
Gaskraan dicht 

De lezersreacties liegen er niet om: ‘Laat de drie noordelijke provincies, zich afscheiden van de rest van Nederland,’ en: ‘Arrogantie ten top, (…)maar één oplossing. Gaskraan dicht,’ 'Jan Verhagen vliegt volledig uit de bocht, schandalig dat dit gepubliceerd wordt,' maar ook: 'Eigenlijk heeft Jan Verhagen wel ergens een puntje en dat is dat er teveel passieve handophoudende calimeroGroningers zijn.' 
 

Groeiende economie 

Gedeputeerde Moorlag wil echter niet teveel woorden aan de discussie besteden. 'Het is bedoeld als prikkelende column, het is natuurlijk niet op feiten gebaseerd.' Hij vervolgt: 'Los van de aardbevingsproblematiek gaat het hier niet zo slecht. We staan niet meer bovenaan de lijst van de provincie met de hoogste werkloosheid, dat is Flevoland,’ verklaart de gedeputeerde. ‘Verder gaan we stug door met de langetermijnagenda. Met een groeiende energie- en agro-economie is het toekomstperspectief gunstig,’ is zijn overtuiging.

Google
‘We hebben hier natuurlijk ook een beetje te kampen met een imagoprobleem, ik merk dat oude beelden over Oost-Groningen hardnekkig zijn. Maar vergeet niet dat Delfzijl 16 procent van de Nederlandse chemische industrie in huis heeft. Ook op het gebied van duurzame energie vervult Groningen een voortrekkersrol en kijk naar de Eemshaven, die is booming. Trouwens, Google heeft toch ook niet voor niets voor dit gebied gekozen.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

C Warink
Zo is het maar net, Groningen is meer dan alleen oost Groningen. Wij Groningers zijn trots op onze provincie.

Wie beeft die leeft. Wij zijn Groningers !!!
Schokkend Groningen / Oprichter en voorzitter
26.000 schademeldingen??? Meer dan 28.500 zult u bedoelen? Even de jaren 2012, 2013 en 2014 bij elkaar optellen. http://feitenencijfers.namplatform.nl/schadeafha …
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Echte schade aan Groningse woningen behoort gewoon te worden vergoed en niet op de lange baan te worden geschoven. Echter het steeds opnieuw oplaaiende gedram om steeds meer geld dan de reeds toegezegde 1,2 miljard euro doet de Groningse zaak geen goed. Als een stad met een slechte infrastructuur daar - bij een schaal van richter van 2,7 miljard euro - nog eens een grote schep bovenop wil hebben roept dat veel vragen op. Evenals het probleem van moeilijk verkoopbare woningen waar trouwens héél Nederland last van heeft. Wat dat betreft is Groningen/Friesland samen met de kop van Noord-Holland altijd al een probleem voor woningverkoop geweest. En ..... het gedram om structurele aardgasinkomsten leidt naar nationaal regionalisme. Kortom, politici moeten hun gezonde verstand eens laten werken.

Piet van Noort / Bestuurder DCCM
Het grote geschenk van het gasveld ontpopt zich nu tot een groot gevaar voor de provincie Groningen. In Noord-Holland is dit gevaar nog veel groter. Bekend is dat rond de Hondsbossche en Pettemer Zeewering nog steeds gas gewonnen wordt. En eerdaags wordt er, door TAQA met Poetin als groot aandeelhouder, wee er weer gas in de lege gasveld geperst. Bij de zwakste schakel van Nederland wordt een gastrampoline in werking gezet waarvan de afloop, met Groningen als ervaring, ingevuld kan worden. Als het in Noord-Holland mis gaat ligt Amersfoort aan Zee en is de economie van NL echt kapot. Wie dekt dit risico? Voorlopig wordt de laatste zwakke schakel met los weg spoelend zand versterkt maar is dit de manier om de economie van NL veilig te stellen?
True
Laat Groningers een voortrekkersrol spelen en zich afscheiden van Nederland, hun quasi opstandige gezeik verveelt al decennia.

Hoepel op.
J. Kraus
Er is natuurlijk een probleem dat we ook niet terug willen naar de berenvellen en hout sprokkelen. Hetzelfde gebeurde trouwens met de olie in Zuid Holland/Drente, de kolen in Zuid Limburg, het zout in Friesland, zout kwelderwater aan de kust. Daarnaast, als we de gasindustrie een bedrijfstak met 30.000 schades noemen dan weet ik nog een andere bedrijfstak waar veel meer schades en die zijn wel maatschappelijk geaccepteerd; het verkeer, zelfs dodelijke slachtoffers mogen daar.
Advertentie