Fusiegemeenten willen meer geld van Gelderland
Barneveld en Scherpenzeel willen meer geld van de provincie Gelderland voor de herindeling van beide gemeenten. Dat stellen beide waarnemend burgemeesters in ambtsberichten aan commissaris van de koning John Berends.
Barneveld en Scherpenzeel vinden dat de provincie Gelderland met meer geld over de brug moet komen dan zij eerder aan andere Gelderse herindelingsgemeenten heeft gegeven. Op basis van de ‘ervaringsbedragen’ zouden beide gemeenten gezamenlijk drie miljoen euro van de provincie tegemoet kunnen zien. Teleurstellend, vinden beide waarnemend burgmeesters.
Meer dan gemiddeld
Zij stellen dat ieder afzonderlijk in een ambtsbericht aan de Gelderse commissaris van de koning John Berends. ‘Temeer nu de provincie deze fusie wenst, mag een meer dan gemiddelde financiële bijdrage van de provincie worden verwacht. In dit opzicht is het Herindelingsadvies een teleurstelling voor de gemeente Scherpenzeel’, schrijft waarnemend burgemeester Eppie Klein. Zijn Barneveldse collega Jan Luteijn laat zich in zijn ambtsbericht in soortgelijke bewoordingen uit.
Geen officieel besluit
De woordvoerder van Berends benadrukt dat er nog geen officieel besluit is genomen over de provinciale bijdrage aan beide herindelingsgemeenten. Vanuit het rijk krijgen beide gemeenten samen eenmalig 5,6 miljoen euro voor frictiekosten.
Moeizaam
Uit de ambtsberichten van de twee waarnemend burgmeesters blijkt dat de fusievoorbereidingen tussen beide gemeenten uiterst moeizaam verlopen. Scherpenzeel hoopt nog altijd dat het fusievoorstel in Den Haag zal sneuvelen en dat zij zelfstandig kan blijven. Die houding valt niet in goede aarde bij de beoogde fusiepartner, die per 2023 wil fuseren.
Zelfbeschikkingsrecht
Het zogeheten dorpenbeleid is een ander struikelpunt. Dat is het ‘plusje’ dat Gedeputeerde Staten van Gelderland op de herindeling hebben gezet. Scherpenzeel wil binnen dat dorpenbeleid een eigen bestuurscommissie met zelfbeschikkingsrecht in de nieuwe gemeente Barneveld. Barneveld voelt daar niets voor. Het zou helpen als de provincie Gelderland hierover een garantie afgeven, schrijft waarnemende burgemeester Klein.
Onrecht
Barneveld is op haar beurt teleurgesteld over de brief die het college van Scherpenzeel begin mei aan de demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft gestuurd. Daarin heeft Scherpenzeel de minister gevraagd in te grijpen. De ‘perceptie’ van het college van Scherpenzeel dat de gemeente onrecht is aangedaan − omdat niet is geluisterd naar de argumenten van Scherpenzeel om zelfstandig te kunnen blijven, is aangestuurd op een fusie met Barneveld en het proces niet zorgvuldig is geweest −, heeft ‘grote invloed’ op de het proces, schrijft Luteijn verder. Hij ziet daarnaast ‘weinig intrinsieke motivatie’ en ‘nauwelijks begrip voor de positie van Barneveld’ bij Scherpenzeel, omdat het college vast blijft houden aan zelfstandigheid.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.