Friese SP-fractievoorzitter hekelt partij
De fractievoorzitter van de SP in de Friese Staten, Ad van der Kolk, beslist dit weekend of hij zijn lidmaatschap opzegt. Eerder stapte collega Statenlid Richard Klerks al op uit onvrede. Van der Kolk hekelt de gesloten partijcultuur: ‘Als je kritiek hebt, dan deug je niet en wordt je uitgesloten.’ Hij is bezig met de oprichting van een lokale partij die mee zal doen aan de verkiezingen in de fusiegemeente Friese Zuidwesthoek.
‘Het landelijk SP-bestuur heeft besloten dat de SP niet deel mag nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Zuid West Fryslân,’ meldt een verklaring op de SP-site van de Friese Staten. Volgens partijbestuur kent de afdeling te weinig actieve leden, is het bestuur van de afdeling te zwak om goed te functioneren.
Doorgedrukt
In de Friese SP is het besluit slecht gevallen. Ad van der Kolk wilde juist voor de SP in de nieuwe gemeente van tachtig duizend inwoners in de raad, als fractievoorzitter, om een ‘goed links geluid’ te laten horen en een alternatief te bieden voor partijen als de PvdA en het CDA die de gemeentelijke herindeling hebben doorgedrukt.
Opzeggen
Statenlid Richard Klerks Statenlid heeft zijn zetel in de Provinciale Staten inmiddels al ter beschikking gesteld, wegens het besluit van de partijleiding. Het lokale afdelingsbestuur was teleurgesteld en is in zijn geheel afgetreden en twee Statenleden overwegen om net als Klerks hun lidmaatschap op te zeggen.
Stout
Van der Kolk is zwaar ontstemd over het functioneren van zijn partij. ‘Het landelijke SP-bestuur beslist en als je het daar niet mee eens bent dan ben je stout, dan wordt je weggezet als verrader, dan wordt je uitgestoten,’ zegt Van der Kolk bitter. ‘Ik vind het lastig om te zeggen, want ik heb jarenlang volgens het systeem gewerkt en het dus impliciet verdedigd, want ook op bijvoorbeeld congressen heerst die gehoorzaamheidscultuur. Als je kritiek hebt wordt er een taboe over je uitgesproken. Er wordt niet ingegaan op argumentatie, op inhoud. Er wordt op de man gespeeld. Een vertegenwoordiger van het landelijk bestuur zegt dan: “En wie ben jij dan eigenlijk wel?”. Dit soort ervaringen spelen mee bij mijn overweging om mijn lidmaatschap mogelijk op te zeggen.
Partijbelang
Hans van Heijningen, de algemeen secretaris van de het landelijke SP bestuur, beaamt dat er ‘nogal wat’ speelt in Friesland. Verder verwijst hij naar medebestuurslid Vincent Mulder. Die benadrukt dat het partijbelang soms indruist tegen de wensen van hard werkende lokale SP-ers. ‘Er moeten lokaal niet alleen goede volksvertegenwoordigers zijn voor de SP, maar ook genoeg actieve leden. Wij zijn geen kiesvereniging maar een partij van actieve leden.’
Scholing
Volgens Mulder is de afdeling veel hulp geboden, zoals scholing, maar had het onvoldoende resultaat. ‘En nu trekt Statenlid Van der Kolk zijn eigen plan en strooit hij in de pers met kritiek.’ Mulder bevestigt dat er een regeling is dat een SP-lid een eigen lokale partij mag oprichten als de SP besluit om niet mee te doen. ‘Maar als hij dat doet hebben we wel een groot probleem.’ Mulder wil nog met Van der Kolk in gesprek, maar die heeft er weinig vertrouwen in: ‘De enige manier waarop het partijbestuur wil praten is als je mea culpa zegt en voortaan weer doet wat zij willen.’
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Zoals Willem zegt, een stuk democratischer dan hoe het er bij de partij van christelijke naastenliefde aan toe gaat.
Tuurlijk, bij andere partijen is het net zo erg. Boeiend.