Advertentie

Fraudebestrijding met F-Ctrl

Het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS) en de Algemene Rekenkamer hebben een online-instrument ontwikkeld dat overheidsorganisaties ondersteunt bij het vroegtijdig herkennen en aanpakken van fraude binnen de organisatie.

12 november 2008

Stappen
Het instrument, F-Ctrl, is gebaseerd op het rapport ‘Signaleren van Fraude’ van de Algemene Rekenkamer. Het is bedoeld voor managers, beleids- en stafmedewerkers en integriteitscoördinatoren van publieke organisaties. Het leidt de gebruiker in een aantal stappen door alle aspecten van de fraudeproblematiek.

 

Kwetsbaar
Het is mogelijk om kwetsbare processen en factoren die de kwetsbaarheid verhogen te selecteren en op te laten nemen in een rapportage, die overigens ongevraagd ook alle andere tekst bevat. De rapportage bevat ook maatregelen die een organisatie kan treffen om de kwetsbaarheid voor fraude te verminderen.

 

Vaste procedures
Een voorbeeld. Wie ‘geld’ als kwetsbaar proces heeft geselecteerd, krijgt in de rapportage te lezen dat financiële processen (kas en administratief) medewerkers, individueel of in commissie, kunnen verleiden tot het plegen van fraude. Daarom is het beter met het werken met contant geld en betaalpassen ‘tot het uiterste minimum’ te beperken of met beproefde, vaste procedures te werken.

 

Vier ogen principe
Administratieve fraude kan het beste worden bestreden door goede interne controles en een goede functiescheiding in de betaalsystemen. Specifieke maatregelen die de rapportage noemt om fraude met geld aan te pakken zijn het toepassen van het vier ogen principe bij kasprocessen, controle op kasverschillen en groepsgesprekken over de handelwijze. Bij administratieve financiële processen beveelt het BIOS nogal cryptisch 'bestandscontrole aan van debiteurengegevens met rekeningnummers op betaalstaten, nadruk op vertrouwelijkheid password en integriteit-bewustmaking.'

 

Testpanel
Coördinator Alain Hoekstra van BIOS vindt niet dat het instrument te abstract blijft. ‘We hebben het laten testen door een testpanel van ambtenaren en die opmerking is door niemand gemaakt. Wel zou het goed zijn als er meer concrete voorbeelden worden opgenomen en de tekst minder lang wordt.’

Zie ook: www.integriteitoverheid.nl

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie