Advertentie

‘Feitenonderzoek’ naar gronddeal wethouder Venray

Burgemeester Winants van Venray heeft opdracht gegeven tot een ‘feitenonderzoek’ naar aanleiding van een omstreden gronddeal tussen wethouder Jan Loonen (grondzaken, CDA) en het Waterschap Limburg. Dit na onderzoek van het Venrayse weekblad Peel en Maas.

10 januari 2021
koeien.jpg

Burgemeester Winants van Venray heeft opdracht gegeven tot een ‘feitenonderzoek’ naar aanleiding van een omstreden gronddeal tussen wethouder Jan Loonen (grondzaken, CDA) en het Waterschap Limburg. Dit na onderzoek van het Venrayse weekblad Peel en Maas, dat werd voortgezet door NRC Handelsblad

Loobeekdal
Loonen kocht in 2016 als privé-persoon in totaal 37 hectare grond van het waterschap in het Loobeekdal. Die grond was kort daarvoor door het waterschap overgenomen van de provincie, Staatsbosbeheer en een aantal particulieren. Het waterschap had hen voor tussen de 1,34 en 5,55 euro per vierkante meter uitgekocht. Loonen betaalde voor zijn nieuwe grond 1,09 euro per meter. 


Lagere prijs
Die lagere prijs was volgens het waterschap gerechtvaardigd omdat het gebied werd afgewaardeerd van landbouwgrond tot natuurterrein. De Loobeek moet er weer gaan meanderen. Daarom kreeg Loonen ook nog eens 551.672 euro vergoeding voor die afwaardering. Overigens grazen in het gebied vier jaar na de deal nog steeds de koeien van Loonens broer Wim.

 

Niet plaatsen
Het weekblad Peel en Maas wilde een publicatie wijden aan de gronddeal tussen het waterschap en Loonen. Een deal die onderhands werd gesloten en waar geen andere geïnteresseerden konden meedingen. Die publicatie was volgens burgemeester Winants geen goed idee. Hij drong erop aan ‘het artikeltje’ niet te plaatsen, zegt hij tegen de NRC. Omdat het weekblad sterk afhankelijk is van de gemeente voor zijn inkomsten ging het daarmee akkoord. Volgens het waterschap ‘rammelden de feiten’ in het artikel. Nadat de NRC en De Limburger lucht van de zaak kregen, is Winants nu alsnog een ‘feitenonderzoek’ begonnen.

Meeste bijbanen
Jan Loonen is al twaalf jaar wethouder te Venray. In een onderzoek van RTL nieuws in 2015 kwam hij bovendrijven als Nederlands wethouder met de meeste bijbanen: 71. Inmiddels is dat volgens de gemeente teruggebracht tot 57. Hij bezit 91 percelen grond in de gemeente. Het waterschap heeft inmiddels toegezegd de transactie voor te leggen aan een onafhankelijke integriteitscommissie.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

De Majjem
Een burgemeester die actief een publicatie probeert te verhinderen en de persvrijheid daarmee tegenwerkt dient gelijk weggestuurd te worden als hij zelf niet in staat is om in te zien te zien dat dit niet deugt. Al helemaal niet als het om een partijgenoot gaat.



Economische chantage. Op lokaal niveau gebeurt dit vaker, en niet alleen in Venray.
A. Janssen
Beide heren, Winants en Loonen, hebben binnen het CDA een goede leermeester gehad.

Ben Quint
Wat klopt hier niet? 37.000m2 a 1.09 = 40.330 Euro betalen. Dan vervolgens 552.670 Euro als vergoeding voor afwaardering ontvangen? Als het Waterschap uitkoopt voor 1.34 resp. 5.55 Euro/m2 dan kost ze dit geld! heeft het waterschap een 'slapend bestuur'? Of heeft het CDA daar een dikke vinger in? Dat zou me niet verbazen als ik dit zo lees. Tsja het blijven boeren natuurlijk, het is nooit genoeg, geef ze subsidie en ze vragen steevast: 'waar blijft de rest?' Eigen belang voor alles. Bij aanpassing van de N340 in Overijssels zijn hier ook boeren aardig gesponsord door de aanpassing van de weg. Huis dik verkocht en dat mag nu toch blijven staan, Wordt voor een symbolisch bedrag teruggekocht en verhuurd/verkocht of als zorgboerderij ingezet, Money money money geen business like boer in de business! Bij het CDA kunnen ze er wat van.





Hans / afdelingsmanager
@Ben. Je rekensom moet over: 37 hectare is 370.000 m2, omdat 1 hectare 10.000m2 is. Blijft natuurlijk wel staan dat het nog steeds stinkt omdat hij dubbel gecompenseerd is. De belastingbetaler (van het Waterschap) is de dupe want die heeft ca € 1 mio gelapt en krijgt er niets voor terug, zelfs geen wandelroute. Boeren en waterschap is een gevaarlijke combi; lees net dat dit nog jaren zo door gaat.
John Steegh / regiovoorzitter Water Natuurlijk
@Ben

Het CDA heeft in waterschap Limburg volkomen democratisch gekozen 15 van de 21 rechtstreeks te kiezen zetels. Met de 7 zetels van LTO en bedrijven erbij kan oppositie niets voorstellen. Die 15 zetels zijn wel verdeeld over vele nep-lokale lijsten, zoals wel vaker in Limburg. Tsja, Limburg....
Advertentie