Europese grenzen straks geharmoniseerd open
Zodra de veiligheids- en gezondheidseisen het toelaten, moeten in de EU de grenzen geharmoniseerd weer open gaan in de Europese Unie.
Zodra de veiligheids- en gezondheidseisen het toelaten, moeten in de EU de grenzen geharmoniseerd weer open gaan in de Europese Unie. Dat hield eurocommissaris Thierry Breton de transportcommissie van het Europees Parlement voor, die dinsdag sprak over de kaalslag in het toerisme en de schade die dat aanricht in de Europese economieën vanwege de coronacrisis.
Wanneer dat is durft Breton nog niet te zeggen, maar hij verwacht dat voor de zomer meer duidelijkheid is, of en hoe de beperkingen stapje voor stapje kunnen worden opgeheven. Ook buurlanden moeten goed overleggen over het grensbeleid. Breton kent dat probleem: In Frankrijk wonen zes miljoen Italianen die graag hun moederland willen bezoeken, en die dat nu niet kunnen, zei hij.
Crash toerisme
Het wegvallen van het toerisme valt Nederlandse gemeenten, zoals Amsterdam en Texel zwaar, bijvoorbeeld vanwege het wegvallen van toeristenbelasting en het geld dat bezoekers met hun activiteiten in het laatje brengen. Maar in Zuid-Europa zijn complete lokale, regionale en nationale economieën grotendeels afhankelijk van het toerisme, zoals Malta en Cyprus. Ook in Griekenland dreigen miljoenen banen verloren te gaan. Toerisme behoort tot de sector die bij crises het eerste wordt geraakt en het laatst weer opkrabbelt. Daar moet wat aan veranderen, ziet Breton. Hij verwacht een krimp van 70 procent in de sector, van airline tot bedrijven waar hele families van leven.
Duurzaam opbouwen
Daarom moet de toeristische sector na de coronacrisis opnieuw worden uitgevonden. Verantwoordelijk en duurzaam toerisme moet de nieuwe goudstandaard worden, in het hart van de green deal, verklaarde hij. In september of oktober moet er een top komen waarin met alle stakeholders de mijlpalen moeten worden geslagen voor een nieuwe sector en later dit jaar moet er een concreet actieplan liggen.
Booking.com
Ook kreeg hij veel vragen over staatssteun. PvdA-afgevaardigde Vera Tax vroeg hoe hij stond tegenover de gevraagde staatssteun van platformbedrijven als Booking.com. Het bedrijf met hoofdkantoor in Amsterdam heeft volgens Tax voor 8 miljard euro eigen aandelen opgekocht en is nu blut. Booking.com vraagt nu miljardensteun van het rijk en het UWV. Breton meldde dat het een zaak is van de Nederlandse regering, maar dat hij wel zijn gedachten er over heeft.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Laat ze dus in ieder geval z.s.m. een ontheffing voor huiseigenaren regelen: dan krijgen Spanje en Italië ook weer inkomsten!