bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Wat wil de boze burger?

De toekomst van de democratie. Wat wil de boze burger?

15 april 2019
Gijs2-EUR-2017-301017-345.jpg
Is de geloofwaardigheid van beleid gediend met meer of 'betere' democratie?

Is meer of 'betere' democratie altijd een goed idee voor het oplossen van problemen tussen burgers en overheid? Herstel je als overheid de band met de 'boze burger' door nog meer inspraak? In deze workshop kijkt u naar wat de gevolgen zijn van de roep om meer democratie, de geloofwaardigheid van beleid en het effect hiervan op uw eigen werkveld.


Datum: Woensdag 26 juni 2019 van 09.30 - 16.30 uur

Kosten: €295,- (incl. koffie, thee en lunch. Vrijgesteld van BTW)

Inschrijfdeadline: Maximaal aantal deelnemers: 22

Aanmelden


Democratie heeft in de afgelopen decennia een hoge vlucht genomen. Allerlei praktijken en instituties, vooral die waarbij de overheid is betrokken, zijn ‘gedemocratiseerd’. Toch of misschien juist daardoor, zijn zulke praktijken en instituties naar ons moderne idee al gauw niet democratisch genoeg. Is ergens een probleem, gebrek of ergernis, dan klinkt al gauw de roep om ‘meer democratie’ of ‘betere democratie’.

In deze workshop van dr. Gijs van Oenen, schrijver van De Overspannen Democratie, komen de historische, theoretische en filosofische achtergronden van de idee van democratisering aan de orde. Vervolgens past u samen de theorie toe aan de hand van actuele behoeften, overtuigingen en praktijken van zowel burgers als overheid. Denk bijvoorbeeld aan referenda of de gekozen burgemeester.

U bespreekt vervolgens in kleine groepjes voorbeelden van (behoefte aan) democratisering in uw eigen werkveld of ervaring. Daarbij ligt het accent op de vraag: welke problemen zijn er eigenlijk aan de orde. En vooral: waarom zou meer of 'betere' democratie een adequate of zinvolle oplossing voor die problemen bieden? Wat voor schijnbaar vanzelfsprekende, maar wellicht betwistbare, vooronderstellingen liggen aan die gedachte ten grondslag?

Daarna worden de bereikte conclusies besproken in een gezamenlijke discussie, waarin de vraag centraal staat: hoe kan een reflectie op ‘zin en onzin van de democratie’ bijdragen aan een beter, overtuigender begrip van de praktijken in uw eigen werkveld en beroepsprakijk?

Wat leert u tijdens deze workshop?

De Summer Lab workshops bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk. U gaat ook zelf aan de slag met praktijkvoorbeelden gerelateerd aan het thema van de workshop.

Na het volgen van deze workshop:

Bent u bekend met de theoretische en filosofische achtergrond van democratisering

Weet u wat de gevolgen zijn van meer of minder democratie in uw eigen werk-/beleidsveld

Kunt u een afweging maken of meer democratie bijdraagt tot een oplossing voor problemen


Voor wie?

Deze workshop is met name bedoeld voor professionals in het openbaar bestuur die zich gesteld zien voor bestuurlijke dilemma's en op zoek zijn verdieping en gefundeerde onderbouwing. Bijvoorbeeld:

- Beleidsmakers bij overheid en semi-overheid

- Politici en politieke partijen

- Adviseurs en freelancers die zijn betrokken bij processen van democratisering en communicatie bij

  maatschappelijke doelgroepen

- Communicatie-adviseurs, politici en hun beleidsondersteuners

- Leden van adviesraden,

- Burgers die actief zijn in burgercomites en andere maatschappelijk betrokken actievormen

En verder iedereen met interesse in het thema openbaar bestuur en democratie.

Locatie

De workshop vindt plaats bij het Erasmus University College (EUC) in het centrum van Rotterdam.

Het Erasmus University College is goed bereikbaar met het OV.

Docent

Gijs van Oenen is universitair hoofddocent politieke en sociale filosofie aan de Erasmus School of Philosophy. Zijn onderzoek richt zich op politieke theorie, de rechtsstaat, burgerschap en democratie. In 2018 publiceerde hij bij uitgeverij Boom het boek Overspannen democratie: hoge verwachtingen, paradoxale gevolgen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.