Ketenregie in de energietransitie
Ketenregie in de energietransitie. Zonder doorzettingsmacht toch partijen op een lijn krijgen en houden.

De energietransitie is niet alleen een technische omwenteling. Misschien wel vooral niet. Uiteenlopende stakeholders moeten een rol vervullen. Voor voortgang zijn zij afhankelijk van elkaar. Dit vraagt om regie. Hoe behoudt u de focus op gedeelde ambities en boekt u vooruitgang in de samenwerking? Tijdens de workshop Ketenregie in de Energietransitie verkennen we hoe u zonder doorzettingsmacht toch partijen in de energietransitie op een lijn kan krijgen en houden.
Datum: Dinsdag 25 juni van 09.30 - 16.30 uur
Kosten: €295,- (incl. koffie, thee en lunch. Vrijgesteld van BTW)
Inschrijfdeadline: Maximaal aantal deelnemers: 22
De energietransitie betekent een fundamentele verandering in productie en gebruik van energie. De nieuwe focus is op het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Het realiseren ervan vraagt veel. Technologisch en bestuurlijk-organisatorische. Het speelveld wordt bovendien gekenmerkt door onzekerheid. Welke duurzame energiebron gaat het worden? Welke (private) partners bewegen als eerste om de infrastructuur voor elkaar te krijgen? En hoe kunnen overheden de transitie stimuleren?Dat eist veel van ons organisatievermogen.
Nieuwe vormen van samenwerken zijn noodzakelijk. We moeten over bestaande grenzen kijken: die van sectoren, disciplines, technologieën, maar ook van huishoudens, wijken, gemeenten en provincies. Die nieuwe vorm van samenwerking gaat niet vanzelf. Ook de partners ondervinden dat. Ze ervaren gebrek aan controle. Project- en lijnmanagement werken hier niet. Er is behoefte aan regie. Maar wat is dat eigenlijk? En nog belangrijker: hoe organiseert u regie in uw samenwerkingsverband voor de energietransitie?
Wat leert u tijdens deze workshop?
De Summer Lab workshops bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk. U gaat ook zelf aan de slag met praktijkvoorbeelden gerelateerd aan het thema van de workshop. U kunt ook zelf casuïstiek aandragen.
Na het volgen van deze workshop:
- Weet u wat ketenregie inhoudt voor het complexe veld van energietransitie
- Verkent u strategische interventiemogelijkheden in dynamische samenwerkingsverbanden
- Begrijpt u beter wat de rol ketenregisseur behelst, en hoe u als een van de partners een constructieve bijdrage kunt leveren
- Verwerft u een eerste handelingsrepertoire om te sturen zonder doorzettingsmacht
Deze workshop is een voorproefje van een uitgebreidere opleiding Ketenregie in de Energietransitie die in het najaar 2019 van start gaat. Deelnemers aan de deze workshop ontvangen 10% korting op de cursusprijs van deze uitgebreide opleiding.
Voor wie?
Deze workshop is relevant voor professionals die in de dagelijkse praktijk, met andere stakeholders, werken aan (opgaven binnen) de energietransitie. Professionals die het idee hebben dat het sneller of effectiever kan, en zoeken naar interventies om het samenwerkingsproces te versnellen.
- Ketenregisseurs, procesmanagers en programmamanagers die verantwoordelijkheid nemen voor opgaven gericht op de energietransitie
- Beleidsadviseurs en stafmedewerkers van gemeenten, provincies, ministeries, energie- en netwerkbedrijven, en alle andere (maatschappelijke) organisaties met een rol in de energietransitie, die namens hun organisatie belast zijn met de energietransitie
Locatie
De workshop vindt plaats op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
De Erasmus Universiteit is goed bereikbaar met het OV.
Docenten
Frank Beemer, Academic Director Ketenregie bij Erasmus Academie. Frank Beemer is interim-(transitie)manager, adviseur, opleider en toezichthouder voor het realiseren van maatschappelijke opgaven in netwerken en allianties, en voor organisaties die permanent in diverse samenwerkingsverbanden opereren.
Bram Brouwer, managing director bij organisatieadviesbureau Berenschot. Bram Brouwer is adviseur en procesbegeleider in strategische samenwerkingsvraagstukken in de warmteketen en de energietransitie.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.