EP: veilig vertrek EU-onderdanen en Afghaanse partners
Het Europees Parlement eist een veilig vertrek uit Afghanistan van de EU onderdanen, Afghaanse partners en een aanpak van de humanitaire crisis . Komende donderdag vergaderen de commissies Buitenlandse Zaken, Ontwikkeling en de Delegatie voor relaties met Afghanistan over de affaire.
Het Europees Parlement eist een veilig vertrek uit Afghanistan van de EU onderdanen, Afghaanse partners en een aanpak van de humanitaire crisis . Komende donderdag vergaderen de commissies Buitenlandse Zaken, Ontwikkeling en de Delegatie voor relaties met Afghanistan over de affaire.
Humanitaire actie
De voorzitters van de parlementaire commissies en de delegatie voor relaties met Afghanistan stellen dat de haastige terugtrekking van NAVO- en VS-troepen zonder een basis van voorwaarden en de schokkende ineenstorting van de Afghaanse instellingen de Taliban in staat stelden het land onverwacht snel over te nemen. ´Op dit kritieke en dramatische moment prevaleert humanitaire actie boven alles. Wij doen een dringend beroep op alle partijen om het veilige en ordelijke vertrek van buitenlanders en Afghanen die het land wensen te verlaten, te waarborgen en te vergemakkelijken. Het vertrek via de luchthaven van Kabul moet met alle middelen worden verzekerd.´
Geen uitreis
En dat is het probleem: tolken en ander personeel kunnen niet naar de luchthaven komen; de Taliban staan volgens Duitse media geen uitreis toe. Nieuwsuur twittert dat Afghanen hun ID moeten laten zien aan de Taliban die de reden van het luchthavenbezoek willen weten. En zoals minister Kaag van Buitenlandse Zaken vanmorgen in de Tweede Kamer zei: ze moeten zelf naar de airport zien te komen.
Gewaarschuwd
In de Tweede Kamer werd vanmorgen besproken dat Afghaanse medewerkers een lege ambassade aantroffen, nadat Nederlanders in het holst van de nacht naar een veilige locatie zijn gebracht. Volgens Kaag werden de Nederlanders van hun bed gelicht door de Amerikanen, en gemaand naar het vliegveld te gaan, voor het waarschuwen van lokaal personeel zou geen tijd zijn geweest. Volgens Kaag zouden Nederlanders de lokale ambassademedewerkers bij aankomst op het vliegveld hebben gewaarschuwd. Hoe het met lokaal personeel gaat, weten ze bij de Duitse krant Die Zeit inmiddels wel. Hun lokale medewerker Amdadullah Hamdard in Jalalabad stond op een dodenlijst. Ruim een week geleden werd hij doodgeschoten, toen hij onderweg van werk naar huis nog even gas ging kopen om te koken.
Morele verantwoordelijkheid
Leidende Europarlementariërs David McAllister van de commissie Buitenlandse Zaken, Tomas Tobé van Ontwikkeling en Petras Auštrevicius van de Delegatie voor relaties met Afghanistan vinden dat het Westen niet kan wegkijken. ´Wij dragen een morele verantwoordelijkheid voor degenen die hebben gewerkt voor de entiteiten van de EU, voor NAVO-partners en andere internationale en maatschappelijke organisaties. Wij dringen er bij degenen die macht en gezag hebben in Afghanistan op aan zich te onthouden van geweld en de fundamentele mensenrechten en het internationaal humanitair recht te eerbiedigen, en de verwezenlijkingen van de afgelopen twintig jaar op het gebied van de rechten van vrouwen en meisjes, het recht op onderwijs, gezondheidszorg en sociale en economische ontwikkeling.´
Nieuwe migratiecrisis
De Europarlementariërs vinden dat de EU samen met andere partners dringend de humanitaire crisis in het land en de regio moet aanpakken, die het gevolg is van conflicten, ontheemding, voedselonzekerheid, droogte en de COVID-19-pandemie. ´Het is in ons eigen belang om een nieuwe migratiecrisis te voorkomen. De EU moet een nieuwe strategie voor Afghanistan en de regio ontwikkelen, rekening houdend met de nieuwe omstandigheden, aangezien Rusland en China snel zullen proberen het politieke vacuüm op te vullen. Met name Pakistan, Iran en India moeten worden aangespoord een constructieve rol te spelen in Afghanistan.'
Vrouwen
Ook de voorzitter van de commissie voor vrouwenrechten en gendergelijkheid, de Oostenrijkse sociaal-democrate Evelyn Regner stelt dat de internationale gemeenschap alles moet doen om te zorgen dat mensen wegkunnen en dat alle onderhandelingen ook moeten gaan over de veiligheid van vrouwen en meisjes. Dat is ook een grote zorg van de Afghaans-Amerikaanse besteller auteur Khaled Hosseini. ´Vrouwen zitten nu in het parlement, werken als politieagent en miljoenen meisjes konden naar school. Of dat zo blijft, is afwachten´, zei hij tegen de BBC.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.