Advertentie

Stadsdeel veiliger door snel combineren data

Door data van verschillende gemeentelijke instanties via een nieuwe werkwijze te combineren kan het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West veel sneller anticiperen op veiligheidssituaties.

23 januari 2013

Het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West kan bij problemen sneller ingrijpen door diverse databronnen over veiligheid van de eigen organisatie en ketenpartners te combineren.

Real time op het beeldscherm
Bij stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud is de behoefte aan realtime en up to date informatie heel groot. Hij wijst erop dat door de nieuwe werkwijze het voor het bestuur mogelijk is doelgerichter te sturen. ‘Als bestuurder wil je weten wat er speelt. Meestal hoorde je dat pas achteraf en was het zo dat we veel “hadden” kunnen doen om het te voorkomen. Nu zie ik real time op mijn beeldscherm waar jeugdoverlast is of woninginbraken, afval of klachten over de openbare ruimte.’

Gereedschapskist met mogelijkheden
De informatiepositie van het stadsdeel verbetert sterk door veiligheidsinformatie structureel te verzamelen en in kaart te brengen. Vanuit databronnen uit de eigen organisatie en van ketenpartners wint het stadsdeel informatie in en analyseert deze regelmatig. ‘Je wilt het maximale doen. We hebben een Centraal Informatiepunt, maar dat waren altijd cijfers van een kwartaal terug. Niet actueel. Flexibel cameratoezicht bijvoorbeeld ging hierdoor niet goed. Nu kan ik op tijd ergens camera’s inzetten, meten of het werkt en ze vervolgens ergens anders inzetten waar ze nodig zijn. Het is een gereedschapskist met mogelijkheden.’

Samen optrekken
Het systeem is eenvoudig uit te breiden met informatie over bijvoorbeeld werkloosheid of armoede. ‘Alle ogen en oren helpen. Gemeentelijk onderzoeksbureau O+S en de politie zijn al op het systeem aangesloten en we gaan nog in gesprek met andere partijen, zoals de GGD en de corporaties. Gisteren was een gesprek met de politie en die willen graag samen optrekken. We moeten nog onderzoeken of we nu echt alles gedekt hebben.’ Het systeem kost weinig extra geld, stelt Baâdoud. De ambtenaren die de data analyseren zijn al in dienst.


Geen Inspector Gadget
Het stadsdeel wil gebeurtenissen, signalen en trends steeds per maand op wijk, buurt en mogelijk zelfs straatniveau in kaart te brengen. Baâdoud kan het allemaal zien op zijn beeldscherm. ‘Niet dat ik hier als een soort Inspector Gadget zit. Ik zit met mijn poten in de modder en wil resultaat leveren. Niet alleen een alcoholverbodbord neerzetten, maar meteen handelen. De techniek is zo goed dat we niet hoeven wachten en mensen effectiever kunnen inzetten.’ De gebruikte gegevens zijn niet persoonlijk, het zijn puur statistieken. ‘Privacy staat  bovenaan.’ Het systeem is intern, maar er is ook een extern systeem met demografische gegevens inzichtelijk voor bewoners.

Woninginbraken 50 procent omlaag
De eerste resultaten uit de pilot zijn succesvol. ‘Tijdens Oud en Nieuw zijn in de wijk De Aker veel woninginbraken. We konden nu extra mensen inzetten en het aantal inbraken blijkt daar met 50 procent gedaald.’ Het stadsdeel gaat het systeem dit jaar verder uitrollen in de organisatie en aansluiten op stedelijke ontwikkelingen. Mijn collega’s in andere stadsdelen sen het college van B&W willen dezelfde informatie. De burgemeester wil op de hoogte zijn. We gaan het bottom-up uitrollen.’ De komende jaren zou het systeem stadsbreed kunnen worden ingezet. ‘Wat mij betreft wordt het landelijk. Maar lokale supervisie is belangrijk. Daarom moet de aansturing vanuit het stadsdeel ook blijven.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janneman / Adviseur
Mooie ontwikkeling... Er kan nog zoveel gewonnen worden door informatie slim te combineren. Er kan beter geanticipeerd worden.



Ik krijg wel de indruk dat de wethouder het analyseren van informatie enigszins verward met het realtime beschikbaar hebben informatie waarop direct gehandeld kan worden. Ik kan me niet voorstellen dat er ergens op een grote kaart van Amsterdam een rood lampje gaat branden met de melding jeugdoverlast en er vervolgens een busje uitrijd om direct enkele camera's te installeren.
Advertentie