Advertentie

Van der Steur: ‘Eén overheid tegen zware criminaliteit’

950 criminele samenwerkingsverbanden. Wat minister Ard van der Steur betreft is dit het minimale aantal netwerken dat hij de komende jaren te grazen wil nemen. Soms kan een bestuurlijk aanpak door gemeenten daarbij effectief zijn.

15 september 2015

950 criminele samenwerkingsverbanden. Wat minister Ard van der Steur betreft is dit het minimale aantal netwerken dat hij de komende jaren te grazen wil nemen. Soms kan een bestuurlijk aanpak door gemeenten daarbij effectief zijn.

Zware criminaliteit
Hennepteelt, drugshandel, mensensmokkel en –handel, witwassen, fraude. Het zijn volgens de minister stuk voor stuk vormen van zware criminaliteit, die de integriteit van de samenleving ondermijnen. Om deze dreiging tegen te gaan, wil het ministerie van Veiligheid en Justitie samen met haar maatschappelijke partners de komende jaren minimaal 950 criminele samenwerkingsverbanden aanpakken.
 

Bestuurlijke aanpak
Volgens Van der Steur is het belangrijk dat de strijd tegen dit soort criminaliteit wordt gevoerd als één overheid. Een aanpak door alleen de politie en het Openbaar Ministerie is vaak niet voldoende. Soms moet ook de belastingdienst of de Fiod erbij worden betrokken, en soms kan een bestuurlijke aanpak door gemeenten effectiever zijn, meent de bewindsman. Maar in veel gevallen zal een intensieve samenwerking tussen alle betrokken partners het meest effectief zijn.
 

Regionaal bepaalde prioriteiten
Bij deze aanpak ligt het accent op regionaal bepaalde prioriteiten. Zo vormen in sommige regio’s criminele motorbendes een grote dreiging, terwijl elders de aandacht bijvoorbeeld meer uitgaat naar zogenoemde ‘vrijplaatsen’: locaties waar mensen zich niets aantrekken van regels, normen en waarden. Zoals sommige woonwagenkampen,  illegale casino’s, coffeeshops, smartshops en belwinkels.

Taskforce Brabant Zeeland
De aanpak moet zich vooral richten op sleutelfiguren binnen de criminele samenwerkingsverbanden en het opwerpen van barrières om zand in de criminele motor te strooien. De Taskforce Brabant Zeeland ontwikkelde de afgelopen jaren deze aanpak. Het komend jaar wordt de Taskforce dan ook voortgezet.

Aanpak ondermijning lokaal bestuur
Ondermijning van het openbaar bestuur vergt een mix van lokale, regionale en landelijke aanpak, stelt Van der Steur. Om de ondermijning tegen te gaan gaat in rondetafelgesprekken met bestuurders een aanpak besproken worden. En elke burgemeester krijgt een training in het omgaan met intimidatie en bedreiging.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dries
En de intimidatie van gemeenten naar de burgers toe dan ?

En de fraude ?
Sjaak
De overheid moet goed toegerust zijn om criminaliteit op alle niveaus tegen te gaan en tegenslagen te bieden. Dat kan niet zonder over goede, sterke en uitstekend gekwalificeerde ambtenaren te beschikken. Daarbij behoort een doeltreffend functioneren van de overheid als gezag dat het algemeen belang dient. Effectiviteit dient derhalve leidend te zijn, gevolgd en ondersteund door efficiëncy. En dat mag niet omgedraaid worden. De overheid behoeft een bstuurskundige benadering en behandeling, en geen bedrijfskundige.
cynicus / curator
"intensieve samenwerking" ??

Sedert Korthals Altes roepen ministers van Justitie van alles over samenwerking. Wat een verzameling open deuren die de minister te berde brengt. En dan die ronde tafel gesprekken! Is er iets wat nog vrijblijvender is?
Advertentie