Advertentie
bestuur en organisatie / Ingezonden

Een kinderburgemeester voor 172.000 euro per jaar?

Weg met alle poespas eromheen en meer nadruk op de inhoud: wat vinden kinderen belangrijk? Dat stelt kinderrechtenactivist Lars Westra (17).

26 juli 2024

Ik was geschokt toen ik las dat de gemeente Rotterdam stopt met het aanstellen van een kinderburgemeester omdat ze teleurgesteld zijn in de kosten. In plaats van de beoogde 2500 euro kostte dit de gemeente 172.000 euro. Als iets meer dan 70 keer zoveel kost als begroot, snap ik dat je niet staat te springen om dit nog een jaar te doen. Maar ligt dit aan de kinderburgemeester, of zijn er fouten gemaakt bij het maken en controleren met de begroting?

Bijvoorbeeld die 2500 euro (context: op een begroting van ongeveer 4 miljard). In 2022 werd er een kinderburgemeester aangesteld als pilot en ging de gemeente ervan uit dat dit niet veel zou hoeven kosten. 2500 euro is heel weinig, op het moment dat je door middel van een kinderburgemeester jeugdparticipatie wil bevorderen. Dit had ik ze ook kunnen vertellen en met mij tientallen gemeenten die destijds al een kinderburgemeester hadden. Ik krijg dus het vermoeden dat de voorbereidingen van de pilot niet heel zorgvuldig waren. 12-jarige kinderen moeten namelijk beter begeleid worden dan volwassenen, zeker als het gaat om taken van een burgemeester zoals omgaan met de media en optreden op evenementen. Wie een kinderburgemeester voor 2500 euro begroot, hecht weinig waarde aan de meningen en zorgen van Rotterdamse kinderen.

We halen het geld weg bij een effectief jeudgparticipatietraject en geven het uit aan luchtvervuiling?

Maar, moet het dan bijna twee ton kosten om een kinderburgemeester te hebben? Volgens de gemeente wel, maar ik geloof van niet. Er zijn tientallen gemeenten met een kinderburgemeester, en dat kost (lijkt mij) nergens twee ton per jaar. Het gaat erom waaraan je het geld uitgeeft, dit kan volgens mij veel efficiënter. Weg met al die ambtenarenpiramides en meer nadruk op de inhoud, wat vinden kinderen belangrijk en hoe kunnen we dit kenbaar maken in het gemeentelijk bestuur? Weg met alle poespas eromheen. In mijn visie is een dialoog met kinderen uit de stad meer waard dan Sinterklaas ontvangen. En dat hoeft zeker niet zó veel geld te kosten. Trouwens, hoeveel van die 172.000 euro zou er naar Dominique, de kinderburgemeester zelf, zijn gegaan? 

De Rotterdamse VVD-fractie opperde om het geld te besteden aan het nationaal vuurwerk, waar nu op bezuinigd wordt. Dus, we halen het geld weg bij een effectief jeudgparticipatietraject, waardoor Rotterdamse kinderen gehoord worden in de gemeente (wat een kinderrecht is) en geven het uit aan luchtvervuiling? Lijkt mij een hele slechte keuze.

Maar, alleen kritiek storten is niet mijn werkwijze. Ik help graag mee met mijn ervaring en kennis rondom jeugdparticipatie. Dus, locoburgemeester Robert Simons en VVD-raadslid Marike Abrahamse, ik denk erg graag met jullie mee hoe we ervoor kunnen zorgen dat de kinderen in Rotterdam structureel gehoord kunnen worden in hun zorgen, zonder dat dit twee ton hoeft te kosten. 

Lars Westra, kinderrechtenactivist

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie