Advertentie
bestuur en organisatie / Achtergrond

Een journalistieke blik op Europa

Bij elke nieuwe crisis groeit het belang van Europa. Brexit, China, Trump, corona, we kijken naar Europa als remedie. Werd niet nog recent binnen een aantal maanden een Europees herstelfonds opgericht van 750 miljard en sloten de EU-landen niet snel en effectief de grenzen? Ofwel, zoals NRC nog eens meldde: ‘Corona brengt EU landen nader tot elkaar’. Dit is ook de rode draad én verwachting van journalist Koos van Houdt. In zijn boek ‘Unieke unie’ beschrijft hij zijn persoonlijke visie op de geschiedenis en toekomst van Europa. Het boek leest als het levenswerk van een doorgewinterd Eurofiel.

25 september 2020

Samenwerking als remedie

Dit is niet verassend aangezien de auteur meer dan veertig jaar actief is geweest in de Europese journalistiek en de zilveren medaille heeft ontvangen van de Fondation du Mérite Européen voor zijn journalistieke verslaglegging hierover. Aan de hand van persoonlijke anekdotes over Europa, door de auteur ‘parels’ genoemd, wordt een beeld geschetst van Europa in verleden en het heden vanuit zijn journalistieke blik.

In eerste instantie wordt een beschouwing gemaakt over het Europees denken, door de ontwikkelingen in eigen land te bezien vanuit een Europese invalshoek. Dit is volgens de auteur belangrijk op tal van gebieden, van gezinsvakanties en zorgverzekering tot economie en onderwijs. Daarna(ast) biedt het boek een gedetailleerde geschiedenisles over de totstandkoming van Europa, steeds aangevuld met zijn persoonlijke opinie. Memoires van vooraanstaande politici worden aangehaald en de context wordt geschetst van de belangrijke beslissingen die de EU heeft gemaakt tot wat het inmiddels is. Het ontstaan en groei van de Europese markt tot de aanstaande Brexit, alles wordt uitgebreid behandeld. Hierbij wordt steeds geschakeld tussen Europese besluitvorming en de rol van Nederland hierin.

In zijn kern is het boek een persoonlijk pleidooi om de gemeenschappelijke stem van Europa harder te doen klinken om op de wereldmarkt mee te spelen, hetgeen individuele lidstaten onvoldoende kunnen tegenover groeiende krachten als China en India. Daarnaast pleit Van Houdt voor meer journalistieke aandacht voor Europese besluitvorming. Wat het boek interessant maakt, is dat scherpe kritiek door de auteur niet wordt geschuwd.

Hij hekelt actuele uitspraken van Mark Rutte en van denkers en boeken over Europa. In zulke passages klinkt de persoonlijke mening van de auteur steeds duidelijk door. Wie kortom iets wil meepakken van de jarenlange ervaring van een Europees journalist, biedt dit betoog een soms luchtig maar informatieve kijk op onze ‘unieke unie’.


Citaat uit het boek: ‘Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken fungeert nu als bijkantoor van het Europese buitenlandse beleid’


Unieke unie. Europees denken is onmisbaar, Koos van Houdt, Virtupress uitgeverij, 2020, 20 euro

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie