Advertentie

Nederlander vertrouwt EU meer dan Tweede Kamer

De afgelopen jaren is het vertrouwen in de medemens toegenomen. Dit sociaal vertrouwen is het hoogst in de regio Gooi en Vechtstreek.

14 mei 2024
Liegende politicus
Shutterstock

Nederlanders hebben meer vertrouwen in de Europese Unie dan in de Tweede Kamer. Oost-Groningers hebben verreweg het minste vertrouwen in de Tweede Kamer en de politiek in het algemeen.

Griffier

Necker in opdracht van Gemeente Land van Cuijk
Griffier

Teamleider Juridische Zaken

Yacht
Teamleider Juridische Zaken

Europese Unie

Dat blijkt uit het onderzoek Sociale Samenhang en Welzijn dat het CBS in de periode 2012 tot en met 2023 onder bijna 92.000 duizend personen van 15 jaar of ouder heeft uitgevoerd. Bijna de helft van hen (47 procent) had in 2023 vertrouwen in de Europese Unie (EU). Dat is minder dan twee jaar eerder toen 53 procent dat aangaf. Ondanks deze afname, is het nog steeds hoger dan in 2012. Toen had 39 procent vertrouwen in de EU.

Gooi en Vechtstreek is de enige regio waar een meerderheid vertrouwen heeft in de EU (51 procent). Het laagste vertrouwen in de EU was er gemiddeld van 2012 tot en met 2023 onder de bevolking van Oost-Groningen (31 procent), Delfzijl en omgeving (33 procent) en Midden-Limburg (35 procent).

Corona

Het vertrouwen in de EU is altijd nog groter dan dat in de Tweede Kamer (29 procent) of politici in het algemeen (24 procent). Het vertrouwen in de politiek nam de laatste jaren toe, met als hoogtepunt het begin van de covid-19 pandemie in 2020. In het eerste coronajaar had 53 procent vertrouwen in de Tweede Kamer en 40 procent in politici. Daarna zette de daling in die groter was dan die van de EU.

Grensregio’s

Van 2012 tot en met 2023 werd gemiddeld het laagste vertrouwen in de Tweede Kamer gemeten in de regio Oost-Groningen (23 procent), Delfzijl en omgeving (25 procent), gevolgd door Zuidoost-Drenthe (29 procent) en Midden- en Zuid-Limburg (30 procent). Met 46 procent heeft men in de regio Gooi en Vechtstreek het grootste vertrouwen in de Tweede Kamer.

Van alle instituties was in 2023 het vertrouwen in de rechterlijke macht het grootst (78 procent). De politie en de gezondheidszorg doen daar nauwelijks voor onder. Na het vertrouwen in politici en de Tweede Kamer, is er het laagste vertrouwen in kerken.

Medemens

In 2023 gaf 67 procent van de bevolking aan vertrouwen in de medemens te hebben. In 2012 had nog 58 vertrouwen in de andere mensen. Daarna is dit sociaal vertrouwen toegenomen, vooral in 2021. Het hoogst is het in de regio Gooi en Vechtstreek (70 procent), met in het kielzog de provincie Utrecht en Noord-Overijssel. Het sociaal vertrouwen is gemiddeld over 2012 tot en met 2023 het laagst in Oost-Groningen (46 procent). Ook in een aantal grensregio’s is het onderlinge vertrouwen lager dan gemiddeld, waaronder Delfzijl en omgeving en Zuid- en Midden-Limburg.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Ik heb weinig vertrouwen in dit onderzoek en toch ben ik een "Nederlander".
Blijkbaar is de definitie van vertrouwen nogal rekbaar bij de ondervraagden. De uitgekookte vraagstelling van enquêtes zijn tegenwoordig meestal zodanig dat de uitkomst al voorspelbaar is. Politiek is per definitie onbetrouwbaar (daarom heet het ook politiek) evenals dit soort wazige statistiek waar je na 10 jaar onderzoek iets mee moet. Vraag de volgende keer de deelnemers niet om ja of nee te beantwoorden maar om een percentage.
Advertentie