Advertentie
bestuur en organisatie / Redactioneel

Anderhalve meter. Why?

Zijn we allemaal voor de anderhalvemeter samenleving? Willen we dat? Rutte c.s. luisteren alleen naar medici, bekende hij tijdens een Kamerdebat. Dat is ontroerend, maar je kunt als leider en bestuurder van dit land niet slechts naar één beroepsgroep luisteren.

01 mei 2020

De anderhalvemetersamenleving. Alleen al het woord is te lang. Maar wat ik niet snap is dat het als feit wordt gepresenteerd: dit is ons voorland, dit is ‘het nieuwe normaal’. Zonder discussie. 

Zijn we daar allemaal voor? Willen we dat? Rutte c.s. luisteren alleen naar medici, bekende hij tijdens een Kamerdebat. Dat is ontroerend, maar je kunt als leider en bestuurder van dit land niet slechts naar één beroepsgroep luisteren. Het is je plicht om ook naar andere deskundigen vanuit andere disciplines te luisteren.

Het is ook je plicht om je verantwoordelijkheid te nemen en je niet te verschuilen achter het RIVM (of alle sectoren maar even op te roepen met een plan te komen hoe zij die anderhalvemetereconomie in hun sector willen vormgeven), maar zelf achter je politieke keuze gaan staan. Want ja, dat is het uiteindelijk: een politieke keuze.

Volgens bestuurskundige Paul ’t Hart zal de technocratische benadering van de crisis plaats maken voor een meer politiek model van besluitvorming, waarbij meer wordt geluisterd naar allerlei andere vormen van expertise, niet alleen naar die van het RIVM. Allerlei belangengroepen zullen druk gaan zetten op het politiek besluitvormingscentrum.

Dat zou tijd worden ook. Want zonder enige discussie wordt het hele land nu – en voor langere tijd – met die keuze voor anderhalve meter opgezadeld met inperking van bewegingsvrijheid, een grondrecht, net als recht op onderwijs trouwens. Zijn de sociale of psychologische gevolgen wel meegenomen? Hoe handhaaf je geloofwaardig dat mensen anderhalve meter afstand houden? Daar lijkt me simpelweg onvoldoende capaciteit voor.

Tegelijk krijg je onmin tussen strikten en rekkelijken. En dat hoeft allemaal niet per se, bewijst Zweden. ‘Niet iederéén blijft thuis, maar vooral degenen die gevaar lopen, zei de Zweedse econoom Jonung in NRC. Die aanpak – eveneens een politieke keuze – kost weliswaar een paar duizend doden, maar de economie blijft redelijk overeind en voorkomen wordt dat we ons als verkapte robots via looplijnen moeten gaan bewegen in een anderhalvemetersamenleving.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Als mondkapjes helpen, waarom moeten we dan 1,5 meter afstand houden?



Als afstand houden helpt, waarom moeten we dan mondkapjes dragen?



Als beiden helpen, waarom dan een lock down?



Als alle drie helpen, waarom dan een vaccinatie?



Als vaccinatie veilig is, waarom is er dan een uitsluiting van aansprakelijkheid voor vaccinatieschade?

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik word een beetje moe van al die "deskundigen" die vinden dat het anders moet. Er is door de regering een lijn uitgezet om met de coronacrisis om te gaan en het is lastig genoeg om zo veel mogelijk mensen die lijn te laten volgen. Als zo veel mensen steeds iets anders blijven roepen doet straks iedereen maar wat en daar lijkt me niemand mee gebaat.
Ria Huisman / directeur
Nou dat gebeurt dus al iedereen doet maar wat.

Blijf thuis was de boodschap.

Verkeer op de weg druk in winkelstraten, hoe bestaat het.

Geen boa te zien.

Nu zitten wij in de gevangenis toch voor ons eigen welbevinden.

De GGz clienten hebben soms behoefte aan een praatje het menselijk contact.

De rekening van deze zorg komt ook achteraf.
Rik / journalist
Mee eens dat er een politieke en geen louter medische keuze gemaakt moet worden. Maar dat vereist twee dingen die nu ontbreken:

- opheffen van de geheimhouding van het RIVM/OMT opdat transparant is op welke wetenschap de adviezen gegrond zijn en over die wetenschap door alle andere wetenschappers geoordeeld kan worden.

- herstel vsn de parlementaire democratie, ofwel het parlement (met mondkapjes) voltallig laten debatteren en onmiddellijke opheffing van de hindernissen (WOB blokkade) die de pers worden opgelegd.
H. Wiersma / gepens.
Waarom 1,5 meter afstand? In veel landen, maar ook de WHO, hanteren een social distaincing van 1,00 meter? Dit schept ook betere mogelijkheden voor de horeca.
Jaap Schipper / oud-politieman
Och ja, een paar duizend doden, dat mag het toch wel kosten.........

Je moet het maar durven stellen.

Bernard
Gisteren was er een interview met burgemeester Depla van Breda op omroep Brabant en wat een verademing een bestuurder met hoop en empathie te horen praten en wat een schril contrast met de betuttelende en repressieve toon en dreigende taal van een Rutte of een Grapperhaus. Depla liet zien inzicht te hebben in hoe burgers en ondernemers zich al vrijwillig aan richtlijnen houden en dat te waarderen en tevens liet hij de wens zien me te willen denken aan alternatieven voor bv. de horeca. De mainstream media en veel bestuurders hebben alleen maar een monotome dramboodschap zonder enige relativering. Zo goed en kwaad (en zo snel) mogelijk uit de lockdown daar moeten we naartoe. En weg met 'het nieuwe normaal'; toewerken naar gewoon normaal. En de inperking van onze burgerrechten moet zo snel mogelijk weg. Anders komt er een punt dat de burger het heft in eigen handen neemt.
Mark
Gedurfd artikel in BB. Een ander standpunt dan die van het RIVM of Rutte hoor je in de mainstream media helemaal niet. Wordt ook niet gewaardeerd door hun. Ondanks dat veel medici een andere mening hebben.
Gerda Doening
Drie dingen:

1. Nederland is geen democratie meer, vandaar dat de burger niets gevraagd wordt. Veel te lastig.

2. Zo lang Frans Timmermans in Brussel met koningsdag een groot tuinfeest geeft en dat snel weer van twitter afhaalt, is die 1.50 m niet geloofwaardig. Pure minachting naar de burger.

3. Als in het vaccin werkelijk nano technology zit, dan kan een satelliet ons beter detecteren op 1.50 m. afstand. Een kluitje mensen bij elkaar is niet te identificeren.
Marlies / Critici
De maat is nu vol. Dhr van DIssel zegt dat de rek eruit is wat betreft het verder versoepelen van de maatregelen. Waar baseert hij dat op? Het RIVM houd op de een of andere manier alle binnen en buitenlandse onderzoeksrapporten tegen dat een andere en onderbouwde kijk geeft op de oorzaak van de verspreiding van het virus. Door verdere versoepeling tegen te houden ondermijnt Dhr van Dissel en de regering de economische groei. Het is een schande dat er maar één richting op gekeken wordt. Mark Rutte zou zich juist NU eens moeten verdiepen in het landsbelang. Gebruik de zomermaanden om de juiste stappen te zetten en vooral Luister savonds in bed eens naar wat uitspraken van critici met steekhoudende argumenten. Wat we nu aan maatregelen doen gaat niet voor langer werken zoals de anderhalve meter. Vertrouw eens wat meer op het gezonde verstand van onze bevolking , daar heeft u mee te maken.
rene / fin.bel.medew.
Zelden zulke egoistische standpunten gelezen. En dan de reacties daarop. Echt iets voor de "ikke ikke" maatschappij. Ik ben blij dat het kabinet voor een zo breed mogelijke onderlinge solidariteit kiest om het aantal slachtoffers zo laag mogelijk te houden. Het menselijk leven lijkt mij nu toch even iets belangrijker dan geld en burgerrechten. Schaam jullie.

Paul / projectleider
@Rboe

Het gaat er om wie er 'slachtoffer' wordt en met wat voor gevolgen, dat is de politieke keuze.



Minder sociale controle, minder toegang tot gezondheidzorg, minder onderwijs, opgroeien in armoede leidt ook tot slachtoffers- alleen iets minder zichtbaar
Janet / beleidsadviseur
Ik ben het er mee eens dat Rutte c.s. zich verschuilen achter RIVM. Ik vind hem helemaal niet sterk over komen. En gevoel tonen kan hij al helemaal niet. En dat is niet een kwestie van 'ikke ikke' maar ik vind dat een minister president moet zorgen dat besluitvorming democratisch en openbaar moet plaatsvinden. Nu zijn al een tijdlang onze basisvrijheden ingeperkt. Zonder dat iemand anders behalve de MP zich hierover uit heeft gesproken en dat klopt gewoon niet. Dat er iets moest gebeuren was duidelijk, ik zorg zelf ook dat ik alleen op straat kom als het nodig is, maar dat duurt gewoon te lang zo zonder democratische besluiten. Dat had al lang gekund. En dat wordt nagelaten. Zo rommelt Rutte ons in een totalitaire staat waarin de staat bepaalt wat wij doen en wanneer en waar. En dat mag toch niet de bedoeling zijn.
Advertentie