Advertentie

Mystery Burger: Last minute deals

In de raadsvergadering van Dalfsen moet een besluit genomen worden over de verduurzaming van gebouwen.

06 juni 2016

‘Er is hier een hele discussie in de commissie over geweest,’ zegt burgemeester Han Noten bij de opening. Meestal betekent zoiets dat er voor de besluitvorming weinig debat over is. Maar de gemeenteraad van Dalfsen heeft nog van alles te zeggen over de nota Verduurzaming Gebouwen.

‘De wethouder heeft een aantal toezeggingen gedaan en er zijn nog schriftelijke vragen gesteld,’ benadrukt Noten. De beantwoording heeft geleid tot aanpassingen in de nota. Die ligt vanavond bij de raad voor, samen met een tweetal leningen én het benoemen van een voorbeeldproject.

Anne Nijburg (ChristenUnie) is vooral ontevreden over het door het college uitgezochte mascotte-gebouw. ‘In deze Cichoreifabriek wordt gas gestookt en gekookt,’ weet Nijburg. ‘Is dat nou het goede voorbeeld aan de burger?’ vraagt Nijburg retorisch. VVD’er Roelof Schuring deelt die kritiek. ‘Was het nou niet handiger geweest eerst uit te zoeken of er een optimale situatie was te regelen?’ Blijkbaar is dát signaal in de commissie nou net níet door het college opgepikt.

‘Als je alles van te voren had geweten, had je er procedureel gezien aan de voorkant meer aandacht aan moeten besteden,’ geeft wethouder Klaas Agricola toe. In de nota wil hij tweeëntwintigduizend euro aan het project toevoegen. ‘Bij de start waren er geen extra duurzaamheidsmaatregelen voorzien,’ voegt wethouder Ruud van Leeuwen toe. Daarna zijn er aanpassingen geweest. ‘Het is een zeer duurzaam ontwerp,’ benadrukt de bestuurder.

‘We zijn gewoon niet ver genoeg gegaan,’ concludeert Anne Nijburg in een interruptie. Het was zijn motie waarin het college tot de duurzaamheidsaanpak werd opgeroepen. ‘Ik vind het onverkoopbaar dat we gasgestookte nieuwbouw als paradepaardje voor duurzaamheid benoemen.’ Hij kijkt nors.

‘Brengt u even de gevraagde beslissing in beeld?’ vraagt burgemeester Noten aan de griffier. Vijf beslispunten verschijnen groot op de drie schermen. ‘Dus u bent tegen de elementen aangaande de Cichoreifabriek en bij de anderen vóór,’ controleert Noten. ‘Dat is wat zij zeggen,’ bevestigt Nijburg.

Noten kijkt wat bezorgd. ‘Hoe kijken anderen er tegenaan?’ wil hij weten. Zo'n vraag hoort een voorzitter eigenlijk niet te stellen, maar meer fracties blijken zich met die Cichoreifabriek niet senang te voelen. Schuring zou graag de kosten van de verduurzaming lager zien. ‘Het spitst zich toe op de Cichoreifabriek als voorbeeld,’ realiseert Johan Wiltvank (PvdA). Ook hij is niet voor die benoeming. ‘Het voorbeeld is een ongelukkige uitwerking van de motie,’ vindt ook CDA’er Theo Logtenberg. Alleen Evert Jan Hof (Gemeentebelangen) lijkt voorstander te zijn. ‘Het is een prominent gebouw,’ vindt hij. Over de notitie zelf klinken wel tevreden woorden.

‘Wat u eigenlijk zegt,’ zegt Noten, ‘u zou vóór de notitie maar niet voor het voorbeeldproject en de lening willen stemmen’. In een korte schorsing heeft de raadsvoorzitter samen met de griffier van elk beslispunt een raadsvoorstel gemaakt. ‘Zo kunt u apart stemmen over de Cichoreifabriek,’ licht de burgmeester toe. ‘In de wetenschap dat u daar niet mee in stemt.’ De griffier toont de nieuwe besluiten op het scherm. 

De stemming erover verloopt voorspelbaar. De notitie wordt aangenomen, het voorbeeldproject haalt het niet. Daarmee wordt met een last minute-wijziging van de burgmeester de notitie Duurzame Gebouwen voor de poorten van de Cichoreifabriek weggesleept. Gelukkig hoeft de democratische besluitvorming zich niet altijd aan de procedures te houden. Want die zijn nooit, maar dan ook nooit belangrijker dan de inhoud. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie