Delfzijl blijft worstelen met dualisme
De rust in de politiek van Delfzijl is nog niet wedergekeerd. In de gemeente, die twee jaar geleden had gehoopt dat wethouders ‘van buiten’ het politieke klimaat zouden verbeteren, brokkelt de steun voor het college af nu de PvdA twee leden uit de fractie heeft gezet.
De twee leden, Jan Menninga en Luc Schumer, hadden kritiek op hun fractiegenoten en op hun wethouders. ‘De PvdA in Delfzijl is een slapende bestuurspartij’, vat Menninga de kritiek samen. Onlangs zei Schumer tegen Binnenlands Bestuur dat zijn fractiegenoten te meegaand waren met het college en te weinig hun controleursfunctie uitoefenden. Raadsgriffier Onno Rijkens zei toen eveneens dat de politieke problemen te maken hebben met de invoering van het dualisme.
Menniga en Schumer hadden van hun fractie tot maandagavond de tijd gekregen om publiekelijk afstand te nemen van hun kritiek. Dat weigerden de twee, die menen dat ze veel steun krijgen van inwoners van Delfzijl omdat zij veel met ‘gewone mensen’ in gesprek gaan.
PvdA-fractievoorzitter Auke Zoethout staat nog pal achter het besluit om de twee uit de fractie te zetten. ‘Hun verwijt klopt niet en je stelt niet zo je collega’s in discrediet, dat heeft geen zin’, zegt Zoethout. Hij maakt zich wel zorgen over de ‘impact’ die het besluit om hen uit de fractie te zetten kan krijgen. ‘Het hangt ervan af wat ze gaan doen. Als ze hun zetel ter beschikking stellen is het anders dan als ze hun zetel houden. Als er nog twee fractieleden hen zouden volgen wordt het voor de coalitie wel erg krap.’
Volgens Menninga zijn nog alle opties open, maar hij zegt dat hij verwacht ‘zeker’ tot 2014 in de raad te blijven. Hij was vanaf 1974 actief voor de PvdA.
Zoethout wijst op de lange geschiedenis vol trubbels in de Pvda van Delfzijl, maar wil daar verder niet op in gaan. ‘Het heeft ook met stijlen van politiek te maken, die duidelijk worden door het dualisme. Een deel van onze fractie wilde geen contacten met de wethouders. Zij wilden vooral de straat op. Dat is een prachtige taakverdeling. Als je elkaar aanvult. Maar ook de rest van de fractie werkt zich uit de naad en zij komen ook bij inwoners en groeperingen. Als sommige fractieleden dan ook veel aandacht besteden aan de politieke cultuur in Delfzijl kun je niet hebben dat zij juist in diskrediet worden gebracht.’
Zie ook:
Crisis PvdA-fractie Delfzijl sluimert voort (01/04/2008)
Advies: PvdA-fractie Delfzijl moet vernieuwen (15/01/2008)
Delfzijl wil miljoenen voor ambtenarenapparaat (19/07/2006)
Vertrek Appel kost Delfzijl minder dan geraamd (23/05/2006)
Delfzijl haalt wethouders bewust van buiten (21/04/2006)
Nieuw college Delfzijl in zicht (05/04/2006)
Ex-wethouder Delfzijl gaat boekje opendoen (04/04/2006)
Remkes wil 'bestuurlijke artikel 12-status' (21/03/2006)
Delfzijl stemt massaal blanco (08/03/2006)
Gemeentesecretaris Delfzijl blijft voorlopig aan (01/03/2006)
Laatste kans voor Delfzijl (24/02/2006)
Waal interim-burgemeester in Delfzijl (21/02/2006)
Appel afgetreden als burgemeester Delfzijl (15/02/2006)
Appel legt lot in handen gemeenteraad Delfzijl (14/02/2006)
Wethouders Delfzijl grijpen de macht (09/02/2006)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.