Laatste peiling: Nipte minderheid regeringspartijen
Vandaag zijn de Provinciale Statenverkiezingen. De gekozen Statenleden kiezen op hun beurt op 23 mei de samenstelling van de Eerste Kamer. De uitslag van de verkiezingen is van groot belang omdat VVD, CDA en PVV vrezen dat veel van hun gezamenlijke plannen in de Senaat zullen stranden als ze daar geen meerderheid krijgen.
Vandaag zijn de Provinciale Statenverkiezingen. De gekozen Statenleden kiezen op hun beurt op 23 mei de samenstelling van de Eerste Kamer. De uitslag van de verkiezingen is van groot belang omdat VVD, CDA en PVV vrezen dat veel van hun gezamenlijke plannen in de Senaat zullen stranden als ze daar geen meerderheid krijgen.
Lijstverbinding
Per saldo is de kans dat de drie partijen een meerderheid behalen kleiner dan de kans dat ze een minderheid behalen, verwacht De Hond. Dat komt volgens hem door een combinatie van factoren. Zo levert een lijstverbinding in de provincies tussen PvdA en GroenLinks deze combinatie zeker een extra zetel op.
CDA halveert
Ook verwacht De Hond dat het CDA minimaal halveert. In zijn peiling behaalt de partij 9 zetels, tegen 21 vier jaar geleden. De cruciale vraag is of VVD en PVV dit verlies kunnen goedmaken. Maar De Hond wijst erop dat als de PVV het goed doet en de opkomst hoog is, het CDA meer zou kunnen verliezen dan de gepeilde twaalf zetels.
12 voor PVV
De VVD stijgt volgens De Hond van veertien naar zestien zetels, de PVV krijgt er twaalf. Nu is de partij van Geert Wilders nog niet vertegenwoordigd in de Senaat. De PvdA zakt van veertien naar elf zetels, de SP daalt van twaalf naar negen. D66 stijgt naar vijf zetels van twee zetels vier jaar geleden. GroenLinks blijft staan op vier zetels, de ChristenUnie zakt van vier naar drie.
50PLUS
De SGP blijft staan op twee, de Partij voor de Dieren stijgt van een naar twee zetels. De Hond rekent op twee zetels voor de partij 50PLUS en hij verwacht dat de provinciale partijen in de nieuwe Senaat niet meer vertegenwoordigd zullen zijn. Nu heeft de Onafhankelijke Senaatsfractie 1 zetel.
34 zetels
Overigens komt bureau Synovate in haar jongste politieke barometer op 34 zetels voor de regeringspartijen dus drie minder dan Maurice de Hond. Deze peiling werd echter gedaan voor het NOS verkiezingsdebat van woensdagavond. Volgens het onderzoeksbureau kan dat debat nog voor veranderingen zorgen.
Ga naar de BB verkiezingssite voor meer nieuws rond PS2011
Reacties: 25
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Aan de orde is de Nederlandse situatie, waarin een onstabiel kabinet -een kabinet dat steunt op een minderheid in de Tweede Kamer (!) en op basis van willekeur aldaar gedoogd wordt- aan het bewind is. En in plaats van op de winkel passen -hetgeen zo'n kabinet zou moeten doen- wordt er schade aangericht door op een verkeerde wijze -het neo-liberalisme adorerend- bezuinigd en wordt onze beschaving (en zeker het onderwijs en de cultuur) geweld aangedaan. Bovendien wordt er een sociale politiek gevoerd die niet eerlijk moet worden genoemd. Dit geheel doet ons land geen goed. Om groter onheil te voorkomen zouden vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer als wenselijk moeten worden gezien.
Waar niemand het helaas over heeft is de provinciepolitiek en de hoofdvragen daar. Als Noord-Hollander zou ik graag zien dat het provinciebestuur minder regentesk wordt en laat zien dat het op verstandige manier met het geld omgaat. De afgelopen jaren zijn tientallen miljoenen verdwenen aan grootheidswaanzin en dat vind ik als burger echt erg. Ook omdat men bij de provincie daar niet over wil praten en dat ik er dus bang voor ben dat ze er niet van leren.
Op CDA, VVD of PVV stem ik in ieder geval niet. Ik ben dus nog ''zwevend'' en hoop vanavond voor sluitingstijd veilig te kunnen landen in het ''broedhokje''. En zo'n peiling van Maurice, is die wel betrouwbaar?
Peilingen mogen m.i. welgehouden worden, maar het publiceren van de uitslagen zou, zoals in veel landen om ons heen, vanaf een x-aantal dagen voor de verkiezingen niet mogen worden toegestaan.
De 34 zetels waarvan @Kobus gewag maakt, zijn volgens mij ook gebaseerd op een peiling, een peiling van Synovate, dezelfde die ook de politieke barometer voor de NOS bijhoudt.
Ik zal ''dus'' blijven wikken en wegen tot het allerlaatst.
In plaats van in het landsbelang hun beste bestuurders naar voren te schuiven voor een zakenkabinet van de drie grote bestuurspartijen heeft de PvdA zich door partijpolitieke en persoonlijke belangen laten leiden. Ik hoop dat ze daar andermaal voor worden afgestraft. Cohen heeft gebluft door de VVD naar de PVV te verwijzen in de verwachting dat dat toch niet zou lukken en is van een koude kermis thuisgekomen. Het kabinet dat er nu zit en wat niet mijn voorkeur had, zit er dank zij hem en moet nu dan ook maar blijven zitten.
Voorts v.w.b. de missie naar Afghanistan hield Wouter Bos zich aan de afspraken
van de coalitie. Verhagen niet !!!Onbegrijpelijk dat men hier zoveel onwaarheden over rondstrooit.
Rutte probeert met mooie praatjes zijn a-sociale beleid te brengen. Trap daar niet in !!
Het CDA en VVD hebben inderdaad deelgenomen in de laatste kabinetten. Helaas moeten partijen water bij de wijn doen om aan een meerderheidskabinet te komen. Zoals inmiddels duidelijk is gebleken was de bijdrage aan deze kabinetten van m.n. de PvdA desastreus. De PvdA is daarin de hoofdschuldige maar zeker voor het CDA geld dat ze veel te veel water bij de wijn schonken om zo de incompetente Balkenende als Premier te kunnen handhaven.
De linkse intellectuelen vinden de zogenaamde zuiverheid van hun gedachten belangrijker dan de feitelijke consequenties ervan. Wat tot het gevolg heeft dat ze nu de makers van het medicijn aanvallen in plaats van de verantwoording leggen bij de veroorzaker van de kwaal.
Inderdaad zit Maurice er (weer) eens goed naast. Zoals het er nu naar uitziet 12 zetels verschil! Vooral tav de PvdA valt dit op: 3 zetels.
de vvd en cda mochten van deze proberen een kabinet te vormen,dan moet je niet zeuren als dat lukt.
als mensen niet kunnen hebben dat er democratisch is gekozen ga dan verhuizen naar waar dat niet kan