Advertentie

Mystery Burger: Haast en spoed

De Binnenland Bestuur Mysterburger bezoekt het Gelderse Heerden, waar de raad er achter komt dat haast bij het herzien van bestemmingsplannen een slechte raadgever is.

30 juni 2013

Bij de behandeling van het bestemmingsplan Buitengebied Oost in het Gelderse Heerde blijkt wel wat mis. Maar dat weerhoudt de wethouder én de coalitiepartijen er niet van het plan tóch door de raad heen te willen krijgen. Zelfs de burgermeester moet met een debattruc bijspringen om dat gedaan te krijgen.

Met de invoering van het plan wil het College een paar foutjes uit het verleden recht trekken. Een van die correcties betekent dat de camping ‘t Kromholt in de Veluwse Wetering moet verdwijnen. In het bestemmingsplan staat dat het stuk grond bedoeld is voor natuur, en niet voor recreatie. Nu was dat in het vorige bestemmingsplan ook al zo, maar met het nieuwe bestemmingsplan wenst het College de camping niet meer te gedogen en wil handhaven. De camping moet dus weg.

Volgens Gerrit van Dijk (VVD) gaat dat niet zo makkelijk. De camping staat er immers al lang; en dan kan de gemeente niet zomaar de opdracht geven de gebouwen af laten breken. ‘Dat is wat ons betreft het grootste pijnpunt’, aldus Van Dijk. Het is voor Van Dijk echter meer dan alleen een morele kwestie. ‘Uit luchtfoto’s blijkt dat de bebouwing van er al voor 2008 stond. Daarom is de overgangsregeling van toepassing.’ Volgens Van Dijk kán de gemeente helemaal niet handhaven en heeft het College haar huiswerk niet gedaan. ‘Kan de wethouder uitleggen op grond van welk wetsartikel hij vindt dat hij kan handhaven?’

Dat College wordt in dit debat vertegenwoordigd door twee wethouders. Wethouder Hubert Bögemann moet toegeven dat de juridische status van het bestemmingsplan eigenlijk onduidelijk is. ‘We moeten eerst kijken welke gebouwen er nu precies al stonden.’ Wethouder Anton Westerkamp geeft antwoord op de handhavingsvraag. ‘Ik heb geen expliciet artikel’, verklaart hij. ‘Ik handelde naar de geest van de wet.’ In de raad draaien sommigen met de ogen.

Het antwoord van de beide wethouders doet de stemming in de raad veranderen. ‘Als ik het zo zie is dit veel te vroeg in stemming gebracht’, opent Henk Hulsebosch (D66). VVD’er Van Dijk legt nog eens uit dat de gemeente onzorgvuldig is geweest. ‘Neem het voorstel maar terug.’

De coalitiepartijen komen in het verweer. ‘Ik ben heel erg voor handhaven,’ zegt Johanna de Boef (PvdA). ‘U bent kampioen alles beter-weten,’ speelt Ben der Linde (CU/SGP) zelfs op de man. Van Dijk pareert de interrupties: het College heeft een onzorgvuldig plan voorgelegd.

Als alle interrupties zijn beantwoord, neemt de burgemeester Inez Pijnenburg het woord. ‘Er is nog één vraag blijven liggen. En dat is waarom dit bestemmingsplan haast heeft.’ Waarschijnlijk door de heftigheid van het debat heeft geen van de raadsleden in de gaten dat niemand van de raadsleden die vraag heeft gesteld! ‘Het bestemmingsplan verloopt op 1 juli’, antwoord wethouder Westerkamp.

Onder die druk zal de raad later het bestemmingsplan toch aannemen, met uitzondering van het stuk grond waar de camping op staat. Een bestuurlijk weinig charmante oplossing. Volgens het college kan de raad dan later besluiten wat er met de camping moet gebeuren. ‘Maar dat mag de camping geen extra kosten op leveren!’ roept Van Dijk nog. ‘Eh...’, vertwijfelt wethouder Westerkamp. Heerde is nog niet klaar met Buitengebied Oost.

John Bijl

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker / free-lance adviseur
Wat is dat toch met Bestemmingsplannen Buitengebied; in Grave hebben we dit net achter de rug, waarbij zo'n. 95 zienswijzen/commentaren werden ingediend, waarvan het overgrote deel door "deskundige "ambtenaren, maar kennelijk niet competent, van commentaar werden voorzien en waarop een wethouder blind vaart : Wat blijft over: diegenen die de beste lobby richting de zittende coalitie hebben, worden gematst en de rest kan in beroep ! Broddelwerk noemde men dat in een andere gemeente .......
Petra Aartsen
Zolang de zienswijzen als ongewenste interrupties van het dagelijks werk van de ambtenaar worden behandeld, zal de kwaliteit van het totale plan niet vooruitgaan.
Advertentie