Advertentie

Mystery Burger: Bomen en bos

Bestuurders klagen vaak genoeg dat raadsleden ‘meebesturen’ en zich teveel bemoeien met details. Maar als je ziet met welke informatie ze in Almere worden overspoeld, kun je ze dat niet eens kwalijk nemen. Door de gekapte bomen van de pakken papier die ze is toegezonden, kunnen het bos van het kaderstellen niet eens meer zien.

02 september 2013

Tijdens de politieke markt in Almere, staat de notitie Wees de zorg(en) voor! op de agenda — een preventieplan voor armoede- en schuldenproblematiek. ‘Het is de derde deel in onze aanpak,’ aldus wethouder Ineke Smidt. De eerste delen zijn blijkbaar eerder door de raad vastgesteld.

Dat de wethouder preventie belangrijk vindt, merk je meteen. ‘Jong geleerd, oud gedaan!’ begint ze. Op het projectiescherm verschijnt een huishoud-spaarpotje uit haar jeugdjaren. ‘En tegenwoordig is er Meneer Beer op de basisschool! Dat werkt geweldig en is heel leuk.’ Enthousiast vertelt Smidt over de opzet van haar nota. ‘Als je leert budgetteren, kom je altijd uit met je inkomen.’

De raadsleden en fractie-assistenten reageren meer ingetogen. ‘Ik heb moeite mee dat er doelgroepen in staan,’ vindt Anette Raijer (PVV) als eerste. Shanti Tuinstra (PvdA) maakt zich zorgen over de waslijst aan betrokken uitvoerders. ‘Hoe  wordt het ontschotten van de financiën geregeld?’ vraagt ze. Die zorg deelt SP’er Frans Mulckhuijse: ‘Hoe wordt het gecoördineerd?’ Zoubida Bouljhaf (GroenLinks) vraagt zich af of het beschikbare budget genoeg is. ‘Wat doen we als de 100.000 euro op is?’ Het commentaar van CDA’er Froukje de Jonge is anders. ‘Ik heb vooral kritiek op de nota zelf. Het is heel veel tekst. Maar eigenlijk geven we uitvoerder PLANgroep alleen maar de opdracht tot een plan van aanpak, toch?’

Wethouder Smidt richt zich eerst op de vragen. ‘De doelgroepen staan er om de juiste toon te vinden. Deze nota gaat niet over wie er wel of niet recht heeft op schuldhulp,’ verdedigt ze de opsomming. ‘Het geld zit al in de subsidie aan de PLANgroep. De particuliere instanties doen dat van hun eigen budget,’ licht Smidt verder toe. Nieuw beleid lijkt er na deze nota dus niet te zijn. ‘En dat coördineren, dat zijn we werkelijk van plan hoor!’

Voor de tweede termijn is alleen de opmerking van Froukje de Jonge blijven liggen. ‘Ik blijf het ingewikkeld vinden. We geven toch alleen akkoord aan de opdracht tot een plan van aanpak?’ Ze verwijst naar pagina 27 van de dikke nota. ‘Feitelijk heeft u dat met de subsidieverordening al gedaan,’ verklaart wethouder Smidt.

De nota gaat zonder averij gemakkelijk door de raad. De vraag waarom een gemeenteraad zo’n gedetailleerde nota zonder politieke besluiten niet ter kennisneming heeft gekregen, blijft onbeantwoord.
John Bijl
Klik hier voor het dossier met daarin alle Mystery Burgers


Mystery Burger weergeven op een grotere kaart

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Netty Weijenberg / fractievoorzitter
Leuk dat intro met papier van gekapte bomen en kaderstellend bos en des te leuker als je dit schrijft als (John) Bijl;-)

Verder heel herkenbaar helaas.

Vermeulen
Merkwaardig dat zo'n plan wordt aangenomen zonder dat de (financiële) consequenties duidelijk zijn. Bij de geringste twijfel NIET doen, zou het uitgangspunt moeten zijn. 'Ik snap het niet, ik overzie het niet, dus ik doe het niet.' Bij die houding is het snel afgelopen met dit soort kwalijke informatiebombardementen vlak voor de deadline. Welke volksvertegenwoordiger heeft de moed om zo op te treden?
Advertentie