Advertentie

Agile. Of gewoon doen wat je moet doen

Wat zijn volgens gemeenteambtenaren de ergste jeukwoorden van 2023? AenO fonds Gemeenten verzamelde ze. Op 4: agile.

13 augustus 2023
kantoorteam met stikkies
Shutterstock

Als er twee woorden zijn die zo langzamerhand in iedere organisatie worden gebruikt, maar in de meeste gevallen totaal uit hun verband worden gerukt, dan zijn het wel Agile en Scrum. Er zijn zelfs scholen voor basisonderwijs die hun ochtendvergadering al omgedoopt hebben tot scrummeetings en die hun leerlingbesprekingen houden volgens de agile methode. Niet dat er iets is veranderd met hoe het vroeger ging, maar het bekt zo lekker modern.

Managing consultant financien en control

BMC
Managing consultant financien en control

Consulent Kinderopvangtoeslagenaffaire

BMC
Consulent Kinderopvangtoeslagenaffaire

Agile en scrum worden dan ook voortdurend door elkaar gegooid. Maar op de website van een opleidingsinstituut voor agile werken wordt het kort en duidelijk uitgelegd: ‘Agile is een gedachtegoed gebaseerd op een iteratieve en incrementele aanpak. Scrum is één van de implementaties van de Agile methodiek.’ Als er een prijs bestond voor de meest jeukende zin allertijden zou deze zin hoge ogen gooien.

Agile betekent letterlijk wendbaar, lenig, behendig. Het wordt meestal gebruikt door mensen die zich bezighouden met ict. Zo schrijft de gemeente Amsterdam op haar website: ‘De gemeente Amsterdam heeft een agile werkwijze ingevoerd voor de ontwikkeling van nieuwe software. Dit betekent dat de gemeente in korte sprints werkt aan nieuwe features, die vervolgens snel worden getest en opgeleverd.’ Waarmee de gemeente laat zien niet goed op de hoogte te zijn van de inhoud van de gebruikte terminologie. Het werken in korte sprints die snel worden getest en opgeleverd heet namelijk scrum. Scrum is een van de toepassingen van een agile werkmethode. Maar bij agile werken komt veel meer kijken dan scrum. Agile gaat ervan uit dat de onderlinge interactie tussen mensen boven de processen en hulpmiddelen worden gesteld, dat het belangrijkste doel, namelijk werkende software, belangrijker is dan allesomvattende documentatie en vooral dat er een goede samenwerking is met de klant en dat het inspelen op veranderingen belangrijker wordt gevonden dan het volgen van een vooropgezet plan.

Reden dat ambtenaren het woord Agile hoog in de top 10 van jeukwoorden van het A&O fonds Gemeenten zetten is waarschijnlijk dat het woord niets te zoeken heeft buiten de wereld van softwareontwikkelaars. Agile betekent gewoon dat je als dienstverlener doet wat nodig is voor je klant, op een zo vlot mogelijke manier. Daar ben je als gemeente immers voor. En of je dat in sprints en builds doet? Het zal de afnemers van gemeentelijke diensten jeuken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Die dagdagelijkse (#1) bilaatjes (#2) met customers hakken er ook stevig in bij gemeenteambtenaren. En niet te vergeten de dagdagelijkse ontboarding (#3) en alignment van nieuwe medewerkers staan bij de afdeling human resources management hoog in het vaandel vanwege de extreem hoge employee turnover.
Advertentie