Mystery Burger (36): Logische besluiten
In Flevoland ziet de BB Mystery Burger hoe logische besluitvorming tot stand komt ten aanzien van een locatie voor beschermd wonen.
'Het belang van de meerderheid weegt meer dan het belang van de minderheid.' Aldus de logica van mr. Spock uit de science fiction-reeks Star Trek. In de regel lijkt die redenering ook op te gaan voor politieke besluiten, al lijkt het op de planeet Vulcan een stuk makkelijker dan op Flevoland.
Lelystad heeft vanavond een eerste ronde debat over een nieuwe lokatie voor beschermd wonen. In de beeldvormende raadsvergadering mogen de leden vragen stellen en discussiëren. Dat begint met een inleiding van wethouder Meta Jacobs. Zij gaat vooral in op de zorgen voor overlast.
Dat is niet geheel onbegrijpelijk; bezorgde burgers hebben na de eerste bekendmaking al honderd handtekeningen verzameld. Volgens de wethouder is er daarna zorgvuldig gehandeld. 'Iemand van de zorginstelling is met iemand van de gemeente bij elk adres langs geweest om ze uit te nodigen voor de informatieavond. Die was dan ook druk bezocht.'
Ingetogen maar met enige trots laat de wethouder weten hoe de avond is verlopen. 'We zijn heel transparant geweest. Alle vragen zijn beantwoord. De projectleiders hebben hun mobiele telefoonnummers gegeven voor als er later vragen komen.' De burgers zijn volgens de wethouder gerustgesteld. 'Degene die de honderd handtekeningen heeft verzameld, zit nu zelfs in de bewonersbeheersgroep.' Dat is een credibility booster waar je niet om heen kunt.
Veel opmerkingen heeft de raad dan ook niet. Frank van den Brink (Inwonerspartij) vraagt naar mogelijke planschade. 'We hebben een wc-raam verplaatst om overlast door lichtval te beperken,' aldus de wethouder. 'Wat nou als er later verslaafden in komen?' moppert Simon Polak (Lijst Simon Polak) nog. 'Heeft de instelling geen zuigende werking?' vraagt een ander raadslid. Jacobs pareert de wat-als-scenario's moeiteloos. 'We doen hier recht aan een structurele behoefte.'
De raad besluit dan ook de opiniërende vergadering niet nodig te hebben; het stuk gaat direct naar de besluitvormende raadsvergadering. Daar neemt men het besluit of de opvang er wel of niet gaat komen. Als ze het lijstje argumenten uit deze vergadering daar reproduceren, wordt de vraag óf de opvang er moet komen alleen beantwoord met 'maar de communicatie is wel goed gegaan.' De logische vraag waarom de opvang nodig is komt dan niet aan de orde. Nu nemen gemeenteraden niet alleen maar logische besluiten. Gelukkig niet. Maar ze moeten in ieder geval wel een beetje invoelbaar zijn.
John Bijl
Lees alle voorgaande Mystery Burgers in het dossier.
Mystery Burger weergeven op een grotere kaart
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.