Advertentie

Motie van treurnis tegen Statenlid wegens 'zetelroof'

Voormalig GroenLinks-fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Flevoland Jeroen Kok stapte over naar D66. Hij kreeg hiervoor een motie van treurnis aan zijn broek.

28 september 2012

GroenLinks-fractievoorzitter Jeroen Kok stapte na zijn ziekteverlof over naar D66 en kreeg daarvoor van Provinciale Staten Flevoland een motie van treurnis aan zijn broek.

Overstap is zetelroof
Kok en D66 werden door verschillende partijen beschuldigd van kiezersbedrog en zetelroof. Ook werd de overstap als moreel dubieus omschreven door het CDA. Het aanzien van de politiek en de democratie zouden door de overstap worden geschaad. D66 en Kok zelf waren niet onder de indruk van de motie. Zij wijzen erop dat de overstap volledig legitiem is.

Idealen krijgen beter vorm bij D66
Kok had de overstap al eerder gemaakt, maar besloot deze pas na de verkiezingscampagne naar buiten te brengen, zodat zijn besluit hierop geen invloed zou hebben. Reden voor zijn overstap is dat hij tijdens zijn ziekteverlof tot het inzicht kwam dat zijn idealen beter passen bij een andere partij. ‘Het was een bezinningsperiode die samenviel met onrust binnen GroenLinks. Ik kwam tot de conclusie dat mijn idealen over rechtsstatelijkheid, vrijzinnigheid, innovatie en duurzaamheid beter vorm krijgen bij D66.’

Overstap was pijnlijke beslissing
Als progressief-liberaal uit de “Halsema-hoek” zat Kok altijd al dicht tegen D66 aan. ‘GroenLinks had ook een lijstverbinding met D66 en tijdens mijn twaalfjarig raadslidmaatschap in Lelystad heb ik ook altijd goed met D66 samengewerkt.’ Opstappen bij GroenLinks was niettemin een pijnlijke beslissing. Kok heeft er ook over gedacht zijn Statenlidmaatschap op te geven  ‘Ik heb verschillende scenario’s overwogen. Ik vind mijn idealen belangrijk genoeg om me als volksvertegenwoordiger te blijven inzetten.’

D66: GL kotste Kok uit
GroenLinks was verrast door de overstap en betreurt het dat Kok zijn zetel meeneemt. De fractie is verbaasd dat D66als democratische partij de door de kiezers aan GroenLinks toevertrouwde zetel niet respecteert. Volgens D66-fractievoorzitter Michiel Rijsberman is Kok juist “uitgekotst” door GroenLinks en biedt zijn partij hem onderdak. Kok wil zelf niet met modder gooien en houdt het erop dat de partij en hij uit elkaar zijn gegroeid.

Gelukkig is Nederland geen Rusland
Tegen de kiezers zegt Kok dat rechtsstatelijkheid voor hem een belangrijk ideaal is. ‘Ik ben geboren in Zuid-Afrika waar destijds geen rechtsstaat was. Ik handel binnen de reglementen van de Staten en mag zonder last besluiten nemen. Dat doe ik in het algemeen belang, niet in het partijbelang. Gelukkig kan ik niet uit de Staten worden gezet, zoals in landen als Rusland gebeurt.’

Eigen afwegingen maken
Tijdens zijn Statenlidmaatschap van D66 zal Kok dan ook zijn eigen afwegingen blijven maken. ‘Ik houd niet van dogma’s en wil niet van tevoren al ergens een mening over hebben, maar mij eerst informeren.’ Kok is bijvoorbeeld tegen uitbreiding van luchthaven Lelystad, terwijl D66 daar juist voor is.’Verschil van mening heb je in iedere fractie en als je een principieel standpunt hebt, kun je altijd een minderheidsstandpunt innemen.’

Rechtsstaat komt voort uit moraal
De motie van treurnis en de woorden die gevallen zijn over zijn handelen vindt hij veel te groot. ‘Ik ben ook wel treurig over mijn vertrek, maar ik heb mijn geweten gevolgd. Het is een bewijs dat democratie werkt. Als mensen dit niet juist vinden, moeten ze een wetsvoorstel indienen om de wet te wijzigen. Ik vind het dan ook vreemd dat mensen mijn overstap moreel onjuist vinden. De rechtsstaat komt voort uit onze moraal. Maar het signaal is duidelijk. We verschillen van mening op een essentieel punt.’

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

D.J. Koppen / voormalig Dga van hydraulica-bedrijven
Dat is vaandelvlucht; verraad. De kansen om hogerop te komen en ergens in een overmatig betaalde job geparachuteerd te worden, zijn natuurlijk verminderd na het verlies van zoveel zetels 2e Kamer. Huishoudelijke regels wijzigen die zetelroof onmogelijk maken.
Kritikus / Geen Hagenees
GroenLinksers houden er een eigen opvatting over moraal op na. Zowel landelijk (Duijvendak), provinciaal (Kok) als lokaal (Bokhove). Altijd overtuigd van eigen gelijk en onderwijl een ieder de maat nemen die er anders over denkt.



Het is een maffiose partij, met tentakels naar het even maffiose GreenPeace.
Niels / Ambtenaar
Hebben de kiezers nou massaal op hem gestemd of op Groen Links? In dat eerste geval kan ik me er iets bij voorstellen, in het tweede veel minder....
Frank van den Hoven / Redacteur
Wat een idioterie. De wereld op zijn kop. Wie heeft dit ooit uitgevonden en waarom zijn die wetten nog steeds niet aangepast, want iedereen ergert zich er toch aan?



Als een gemeenteraadslid, Provinciale Statenlid of Kamerlid (principe is hetzelfde lijkt me) opstapt omdat ie mot heeft met zijn partij, is het opstaan plaats vergaan en neemt een ander van die partij zijn plek in. En niet sneaky een eigen partijtje beginnen of naar elders overlopen, omdat dat kennelijk wettelijk mag.



Waardoor de 'verrader' de onschuld uithangt; "Het mag toch? Wat zeuren jullie nou, je moet niet bij mij zijn maar bij de wet." Maar moreel gezien; mag ik een emmertje?



Is toch van hetzelfde bedenkelijk allooi als bijv. voetbal- en popmiljonairs die een grachtenpandje kopen van 2 miljoen met een hypotheek van 2 miljoen 'omdat het mag', terwijl ze het pand zo uit de achterzak kunnen betalen. Men lacht iedereen uit want "ik doe wettelijk toch niks verkeerd?", maar in de geest... is het hier toch niet voor bedoeld. Ook 'legitiem misbruik' dus waar hoognodig eens iets aan moet gebeuren. Maar dit even als parallel waar de casus van hierboven me aan deed denken.
Paul / projectleider
Als volksvertegenwoordiger zit je met ene individueel mandaat!



Dat je het handig en efficient organiseert door met gelijkgestemden op te trekken doet hier niks aan af.



Of zitten we op stemvee te wachten?
Frank van den Hoven / Redacteur
Dat is kennelijk de wet. Maar in de praktijk stem ik toch op partij X en niet op persoon Y? Partij X krijgt daardoor stel 5 zetels. Als iemand mot krijgt en opstapt is het toch niet logisch (even los van de wet, nu even 'gezond verstand'-matig' gezien) dat een partijlid opstapt waardoor die partij ineens nog maar 4 zetels heeft?
Paul / projectleider
@Frank Tja dat is jouw eigen keus Frank om niet verder te kijken dan een partij



Ik verwacht van mijn volksvertegenwoordigers dat ze kritisch zijn in hun keuzes, ook in de keuze van partij
Toine van Bergen / Lid Provinciale Staten Gelderland
Een hoop drukte om niets. GroenLinks en D66 zijn al jarenlang inhoudelijk gezien uitwisselbare partijen.
Ernst / ambtenaar
Als mensen zich baseren op hun geweten ontslaat dat ze niet van de plicht dit te motiveren! Sterker nog, een moreel oordeel verplicht daartoe! Als dat niet gebeurt, zijn ze er niet toe in staat of het wordt gebruikt als bliksemafleider. In beide gevallen is dan mijn oordeel "weg ermee"!
Judo / Raadslid GL in een gemeente in Flevoland
Waarom legt Kok geen verantwoording af aan de leden(vergadering) van de afdeling Flevolland over. Zijn verschil van mening met de rest van de fractie? Deze heeft hem toch ook als lijsttrekker gekozen? Dat lijkt mij moreel de eerste stap. Als daaruit zou blijken dat afdeling/partij en Kok uit erlkaar zijn gegroeid kan een verdere stap worden gezet. niet eerst (weg) lopen en dan "verantwoording. " afleggen die m.i. Nergens op slaat
Advertentie