Advertentie

Bedreigingen na wateroverlast: waterschap treft maatregelen

Het waterschap in Noord-Holland gaat onder andere een strenger toegangsbeleid voor bezoekers hanteren.

13 augustus 2024
ANP Wateroverlast Akker
AN/Hollandse Hoogte/Flip Franssen

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), een waterschap in Noord-Holland met 1,16 miljoen ingezetenen, gaat extra maatregelen treffen na toenemende bedreiging en agressie. Meerdere waterschappen deden dit jaar al aangifte van bedreiging nadat extreme regenval wateroverlast veroorzaakte.

Adviseur Vaarwegen en Kunstwerken

Publiek Netwerk in opdracht van Provincie Noord-Holland
Adviseur Vaarwegen en Kunstwerken

Adviseur Civiele Kunstwerken

Publiek Netwerk in opdracht van Provincie Noord-Holland
Adviseur Civiele Kunstwerken

Incidenten

HHNK zegt tegen het Noordhollands Dagblad dat de oorzaak van de incidenten verschilt. Soms gaat het over betalingen of handhaving, of over het niet verlenen van een vergunning. Daarnaast zijn er volgens HHNK actiegroepen die zich achter een onderwerp scharen maar soms te ver gaan in de manier waarop zij actievoeren. Begin dit jaar is er zelfs een beveiliger ingehuurd nadat er een dreigement was binnengekomen.

Maatregelen

Het was niet het enige incident. In 2023 werden acht agressie-incidenten gemeld, maar een woordvoerder laat aan de krant weten dat er in werkelijkheid veel meer incidenten plaatsvinden. Om de veiligheid van medewerkers te kunnen garanderen komt er bij het kantoor in Heerhugowaard een strenger toegangsbeleid voor bezoekers. Een nieuw passensysteem (kosten 120.000 euro) moet uitkomst bieden.

Wateroverlast

Het waterschap merkt op dat er ook incidenten plaatsvinden naar aanleiding van wateroverlast. De gedupeerden willen dan nog wel eens hun frustratie botvieren op medewerkers van het waterschap. Dat gebeurde eerder dit jaar ook in Limburg en Brabant. In mei was er sprake van hevige regenval, met bijvoorbeeld ondergelopen weilanden tot gevolg. Hierop ontvingen de waterschappen verschillende bedreigingen, volgens L1 Nieuws vooral uit agrarische hoek. Waterschap Limburg deed uiteindelijk aangifte van vier bedreigingen, waarbij één keer ook sprake was van een vorm van fysiek geweld.

Grimmige sfeer

In Brabant kregen medewerkers van waterschap Brabantse Delta het ook flink te verduren. Tegen BN DeStem vertelde een woordvoerder dat er ‘hele vervelende dingen’ werden gezegd. Ook was er net als in Limburg een keer sprake van fysieke bedreiging. De verbale dreiging kwam zowel van agrariërs als particulieren. Andere Brabantse waterschappen, De Dommel en Aa en Maas, signaleren ook een grimmige sfeer door de toenemende wateroverlast. Werknemers zouden zelfs in hun vrije tijd negatief worden aangesproken op het werk dat zij doen.

Unie van Waterschappen

De Unie van Waterschappen herkent de signalen van waterschappen die met bedreigingen te maken krijgen. Het past binnen een trend van toenemende agressie richting ambtenaren, bestuurders en politici. Cijfers waaruit blijkt dat er inderdaad bij waterschappen meer dreigementen zijn binnengekomen zijn er (nog) niet, maar de Unie ziet wel aanleiding om aan te nemen dat het zo is. Ook lijkt de manier waarop agressie plaatsvindt te veranderen. Waar voorheen vooral handhavers in het buitengebied te maken kregen met agressie, is het nu steeds vaker online: via de mail of sociale media. Het thema staat op de agenda kennis erover en wordt via het A&O-fonds gebundeld en gedeeld met medewerkers en bestuurders.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie