Advertentie

Kamer wil opheldering over kosten CPB-onderzoek

Minister Plasterk (BZK) is door de Kamerleden Schouw (D66) en Van Toorenburg (CDA) op het matje geroepen. Ze willen opheldering over het bericht in Binnenlands Bestuur dat het rijk zijn aandeel aan het CPB-onderzoek naar de risico’s van de decentralisaties uit het onderzoeksbudget van het gemeentefonds betaalt.

24 september 2013

De Kamerleden Gerard Schouw (D66) en Madeleine van Toorenburg (CDA) willen opheldering van minister Plasterk (BZK) over de rijksbijdrage aan het CPB-onderzoek naar de risico’s van de decentralisaties.

Onderzoeksbudget

Aanleiding hiervoor is het bericht in Binnenlands Bestuur dat de kosten van het onderzoek naar de financiële en uitvoeringsrisico’s van de decentralisaties volledig worden afgewenteld op gemeenten, in plaats van dat ieder de helft voor zijn rekening neemt, zoals was afgesproken. Naar nu blijkt betaalt het rijk zijn aandeel uit het onderzoeksbudget van het gemeentefonds. Gemeenten dragen hun helft bij via de algemene uitkering van het gemeentefonds.

Constructie

De beide Kamerleden vinden dat het rijk zich aan de afspraken moet houden. ‘Afspraak is afspraak, zeker nu het gemeentefonds zo onder druk staat. Ieder euro is er een’, stelt Schouw desgevraagd. Hij en Van Toorenburg willen onder meer weten waarom het rijk voor deze constructie heeft gekozen. Door het uit het onderzoeksbudget van het gemeentefonds te betalen, wordt het onderzoek in de praktijk volledig door de gemeente betaald, stellen Schouw en Van Toorenburg.

Afbreuk

Daarnaast zijn de Kamerleden van D66 en CDA benieuwd hoe deze manier van financiering van de onderzoeksagenda zich verhoudt  tot de afspraak dat rijk en gemeenten ieder de helft van de kosten op zich zouden nemen. ‘Wordt hiermee bovendien geen afbreuk gedaan om de wens van het rijk om een ‘betrouwbare overheid’ te realiseren?’, vragen Schouw en Van Toorenburg in hun vragen aan de minister.

Kanttekeningen

Tot slot worden kanttekeningen gezet bij de totale kosten van het langlopende CPB-onderzoek. Minister Plasterk moet uitleggen uit welke afzonderlijke componenten het jaarlijks geraamde onderzoeksbedrag van 500.000 euro bestaat.

Onderzoekspotje

De gemeentekoepel VNG maakt zich niet druk over de wijze van bekostiging. Het ministerie van BZK bepaalt welk onderzoek wordt betaald uit het ‘rijksonderzoekspotje’ binnen het gemeentefonds. ‘Het geld zit wel in het gemeentefonds, maar we kunnen er nooit bij. Ook al zou er geen onderzoek worden uitgevoerd, dan nog zouden gemeenten dat geld niet aan iets anders kunnen besteden’, laat VNG-woordvoerder Asha Khoenkhoen desgevraagd weten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Alle dure onderzoeken en geruzie over de kosten voor een onderzoek waarvoor Amici d'Amici worden gevraagd, laten onverlet dat uiteindelijk de vraag moet worden beantwoord wat ons schaalvergroting brengt of inmiddels heeft gebracht.

Vooral de maatschappelijke kosten zouden hierbij moeten worden betrokken.

Dat is niet zozeer een kwantitatief verhaal als wel een kwalitatieve Boodschap.

Goed dat we weten wat weer het zoveelste onderzoek kost, maar een bezinning op die vraag lijkt mij zinvoller.

Dat mag best onder het genot van een goed glas wijn (Tegen korting te bekomen bij een grootgrutter)
Advertentie