Culturele Hoofdstad in spagaat
In zowel Leeuwarden als in BrabantStad leven grote twijfels over de race om Culturele Hoofdstad 2018 te mogen worden. De politiek hikt tegen de kosten aan.
Leeuwarden wil in 2018 Culturele Hoofdstad worden. Niet iedereen is daar enthousiast over. Ook in Brabant is er verdeeldheid over de kandidatuur.
Twijfels
Niet alleen in het noorden, maar ook in het zuiden van Nederland worden stevige discussies gevoerd over nut en noodzaak van de race om Culturele Hoofdstad te mogen worden. De gemeenteraden van Breda en Tilburg nemen pas na de zomer een besluit, maar ook in Helmond zijn veel twijfels.
Bezuinigingen
Begrijpelijk, zegt Erik van Goor namens de organisatie van 2018Eindhoven. ‘Het voornemen om mee te doen dateert van vier jaar geleden, een tijd van economische voorspoed. Nu het besluit moet worden genomen, zitten we overal met bezuinigingen. En als de plannen worden gerealiseerd, zijn we weer vijf jaar verder. Je weet niet hoe de wereld er dan uitziet.’
Koud
De kandidatuur laat de meeste burgers helemaal koud, merkt hij. ‘Het leeft bij een kleine club culturele instellingen en politici. De politiek wil graag dat het leeft onder de bevolking voordat ze instemt. Maar het is juist lastig campagne voeren als de beslissing om mee te doen nog niet is genomen. We zitten in een spagaat.’
Bidbook
Het Brabantse werkbudget tot en met de bidbookfase is twee miljoen euro. Dat kost het dus sowieso, ook als BrabantStad nìet doorgaat. Van Goor: ‘Zo’n bidbook gaat nooit de prullenbak in, dat staat vol slimme ideeën en kansen. Het heeft ons gedwongen om na te denken over wat hier wel kan, maar nog niet gebeurt. Mensen hebben voor het eerst met elkaar om tafel gezeten, een deel van de plannen wordt waarschijnlijk sowieso uitgevoerd. Belfast en Newcastle werden het in 1990 niet, maar hebben er toch veel profijt van gehad.
Lees alles over de kandidatuur van Leeuwarden in BB magazine
Berry Smits