Kabinet erkent zorgknelpunten, maar kiest niet voor transformatie
Fundamentele veranderingen noodzakelijk voor toekomstbestendigheid.
Het regeerakkoord erkent de knelpunten binnen de zorg, zoals de toenemende vraag en het tekort aan personeel. Maar een wezenlijke transformatie – benodigd om de zorg toekomstbestendig te maken – blijft uit.
Veel van de zorgmaatregelen uit het regeerakkoord zijn gericht op kortetermijnoplossingen, zoals het zorgmedewerkers te verhogen. Ook besteedt het regeerakkoord aandacht aan het verbeteren van vakmanschap en werkplezier, wat zorgmedewerkers kan motiveren en het werk aantrekkelijker kan maken.
Bredere samenwerking
De grootste uitdagingen liggen op het gebied van de ouderenzorg, waar de arbeidsmarkttekorten het meest nijpend zijn. Het huidige systeem kan slechts beperkt worden opgeschaald, en meer personeel aantrekken is geen duurzame oplossing. Het regeerakkoord zet in op het vergroten van welzijn en welbevinden van ouderen, in plaats van enkel op zorg. Welzijn dient daarvoor nadrukkelijker gepositioneerd te worden binnen het huidige stelsel.
Menselijk kapitaal en commitment
Voor een toekomstbestendige zorgsector is echter meer nodig: een fundamentele transformatie en samenwerking met het gemeentelijke domein. Dat vraagt om een lange adem. De huidige financiële en personele tekorten maken scherpe keuzes noodzakelijk, maar bieden ook kansen om verandering te versnellen. Om dit succesvol te doen, is het zaak om menselijk kapitaal centraal te stellen, duurzame partnerschappen aan te gaan en gemeenschappelijk commitment te creëren voor de transformatie in de zorg.
Meer informatie?
Wilt u meer weten over de zorgplannen van het kabinet-Schoof en de noodzakelijke transformatie van de zorg? Lees de analyse van de kabinetsplannen van BMC-adviseur Erwin Scheepers.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.