Advertentie

Gemeente moet Wmo-kosten vakantieverblijf vergoeden

De Gelderse gemeente Culemborg moet de kosten voor de huur van een verrijdbare tillift betalen die een gehandicapte inwoner van de gemeente nodig had voor een verblijf in een vakantiehuisje in Drenthe. Dit heeft de rechtbank Gelderland bepaald.

18 mei 2021
rolstoel-vakantie-def.jpg

De Gelderse gemeente Culemborg moet de kosten voor de huur van een verrijdbare tillift betalen die een gehandicapte inwoner van de gemeente nodig had voor een verblijf in een vakantiehuisje in Drenthe. Dit heeft de rechtbank Gelderland bepaald.

Tillift
De Culemborger is door een beschadiging aan zijn ruggenmerk volledig verlamd vanaf zijn nek en rolstoelafhankelijk. Zijn woning is op grond van de Wmo aangepast. Om op vakantie te kunnen naar een huisje in Drenthe had de man bij de gemeente een aanvraag ingediend voor een douchestoel en een tillift op het vakantieadres.

Eigen leefomgeving
De gemeente Culemborg wees die aanvraag af. Zij had immers al voor de woningaanpassingen in het huis van de man betaald, waaronder voor een douchestoel en een tillift, en vond het niet nodig hiervoor nogmaals te betalen op het vakantieadres. Ook voerde de gemeente aan dat op grond van de Wmo ondersteuning ‘zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving’ moet plaatsvinden. In de meeste gevallen zal dat in het eigen huis zijn en soms daarbuiten. Maar een vakantiebestemming viel volgens de gemeente niet onder het begrip ‘eigen leefomgeving’. Daarbij was de gemeente bang dat een ruimere uitleg van het begrip ‘eigen leefomgeving’ verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben bij het toekennen van maatwerkvoorzieningen en besloot dan ook geen uitzondering te maken.

Zelfredzaamheid
De man uit Culemborg meende echter dat vakantie onder zelfredzaamheid en participatie valt, zoals die in de Wmo omschreven staat. Daarin staat immers dat onder zelfredzaamheid  ‘het uitvoeren van noodzakelijke algemene dagelijkse levensverrichtingen’ waaronder ‘ontspanning’ en ‘sociaal contact valt. Bij participatie gaat het erom dat iemand ondanks zijn lichamelijke of geestelijke beperkingen op gelijke voet met anderen in redelijke mate mensen kan ontmoeten, contacten kan onderhouden en aan maatschappelijke activiteiten kan deelnemen. De Culemborger meent dat iemand met een beperking de mogelijkheid moet hebben om net als ieder ander met vakantie te kunnen.

Noodzakelijke zorg

Daarin vindt de man de rechtbank aan zijn zijde. Deze wijst erop dat het bij participatie gaat om het kunnen deelnemen aan het maatschappelijk verkeer. Dat wil zeggen dat iemand, ondanks zijn lichamelijke of geestelijke beperkingen, op gelijke voet met anderen in redelijke mate mensen kan ontmoeten, contacten kan onderhouden, boodschappen kan doen en aan maatschappelijke activiteiten kan deelnemen. Volgens de Wmo moet het college daar zorg voor dragen. Nergens staat volgens de rechtbank dat een vakantieverblijf daar niet onder valt. Zou dit wel zo zijn, dan zou een vakantie voor iemand die aangewezen is op Wmo voorzieningen immers altijd betekenen dat iemand zonder de noodzakelijke zorg komt te zitten.

Dubbele vergoeding

De gemeente voerde nog aan dat het vergoeden van een douchestoel en een tillift feitelijk een dubbele vergoeding zou betekenen, omdat de man deze ook al in zijn eigen woning heeft gekregen. De rechtbank meende echter dat dit wel geldt voor de douchestoel, want deze dan de inwoner van Culemborg immers meenemen naar zijn vakantieadres. Maar de tillift zit aan het plafond van zijn huis bevestigd en kan niet zomaar worden vervoerd. Vandaar dat de gemeente wel opdraait voor de kosten van de huur van een extra verrijdbare tillift in het vakantiehuis.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wietske
Culemborg schaam je….. dit gaat om een heel klein bedrag en dan zo n houding! Verschrikkelijk! Hoeveel geld gooien jullie wel niet over de balk voor dure externen…
Gemeenteambtenaar / Beleid
Wat een bijzondere uitspraak, die vrees ik voor precedentwerking gaat zorgen. Het is natuurlijk enorm naar dat iemand met een beperking zeer beperkt is in zijn vakantiebestemmingen, simpelweg omdat er natuurlijk bijzonder weinig aangepaste vakantieverblijven zijn. Maar waar wordt straks de grens gelegd? Burger wil met vakantie naar Spanje, heeft een volledige rij nodig om liggend gevlogen te worden, moet in het appartement diverse aanpassingen ontvangen dus de gemeente moet de 2 extra vliegtickets+aanpassingen betalen? Of burger moet continu 1 op 1 begeleid worden tijdens vakantie dus de gemeente moet ook het verblijf en de kosten voor begeleiding betalen?



Het gaat niet om de gunfactor, die is er wel. Geen enkele gemeenteambtenaar werkt om de burger het leven zuur te maken. Maar het gaat ook om de betaalbaarheid van ons sociale stelsel. En hoe rot dit ook is, dit betekent dat er soms moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. 1 verzoek op jaarbasis is nog wel te doen voor gemeenten, maar als je dit meerdere keren per jaar moet doen voor een aanzienlijk bedrag dan zijn de kosten niet te overzien.
H. Wiersma / gepens.
Had de desbetreffende persoon niet beter een huisje kunnen huren waar de desbetreffende voorzieningen reeds beschikbaar of gemakkelijk voor handen waren?
Wietske
De menselijke maat is zoek, ook bij Spijker en Gemeenteambtenaar. Ik hoop voor jullie dat je niet in deze situatie komt.
criticus
Dit lijkt mij een bijzonder onwenselijke situatie. Meedoen in de samenleving betekent ook je verantwoordelijkheid nemen. En dus een vakantieadres uitzoeken waar de faciliteiten al aanwezig zijn. En niet alles maar afwentelen want de overheid betaald wel.

Bovendien zijn er genoeg mensen die niet op vakantie kunnen wegens geldgebrek. Moet de gemeente daar dan ook in voorzien?

Te vaak staat men op de collectiieve rechten met slechts een egoïstisch motief en vergeet daarbij de plichten en verantwoordelijkheden.
Wietske
Misschien wil Sywert van Lienden ( de man van 14 miljoen winst op mondkapjes deal met ministerie en schrijver CDA partijprogramma) bijdragen….. Ook dat is overheidsgeld
Henk
Het is inderdaad zo dat een beroep dat op overheidsgeld en het met menselijke maat toepassen van regels niet meer van nu is in deze VVD, rechts liberale, samenleving. Onderzoek bij onze gemeente toont aan dat bijna niemand voor zijn plezier een beroep doet op de WMO. Een enkeling doet wellicht onterecht een beroep in gemeenschapsgeld, maar deze bedragen staan in geen verhouding tot de twijfelachtige toekenning van grote somma gemeenschapsgeld aan grote bedrijven ( oa coronagelden). Kortom: de menselijke maat telt alleen voor ondernemers lijkt wel.
H. Wiersma / gepens.
@Wietske, Gemeentesecretaris. Helemaal eens met Criticus. Mijn opmerking heeft niets met de menselijke maat te maken. Iedere burger heeft een primaire verantwoordelijkheid om zijn eigen zaken te regelen. Waar niet is of niet kan komt pas de Overheid om de hoek kijken. Veel burgers doen veel te snel een beroep op hulp van de Overheid, waarmee ik overigens niet op voorhand wil zeggen dat dat in dit dossier het geval is. Daarvoor is meer informatie nodig.
Advertentie