Beheersing crisis ver onder maat
In het recent verschenen boek belichten experts vanuit verschillende hoeken de staat van crisisbeheersing in Nederland. Ze leggen daarbij niet alleen de vinger op de zere plek, maar geven ook concrete verbetersuggesties.
De crisisbeheersing in Nederland functioneert niet. Er wordt niet of nauwelijks geleerd van rampen en crises uit het verleden.
Ook uit evaluaties en onderzoeksrapporten worden geen lessen getrokken. De overheid heeft geen visie op crisisbeheersing en kijkt bovendien op een achterhaalde manier naar crises. Dit zijn enkele keiharde conclusies uit het boek GRIP op Crisis, dat het overheidshandelen bij crises aan de kaak stelt.
De veiligheidsregio’s doen niet aan crisisbeheersing, maar slechts aan rampenbestrijding, luidt een andere conclusie. De keuze voor 25 veiligheidsregio’s is slecht doordacht; vooral de brandweer staat aan het roer. In crisissituaties voelen bestuurders zich vaak ongemakkelijk en zijn daar bovendien niet of nauwelijks op voorbereid. Nationale crises worden monodisciplinair aangepakt terwijl een multidisciplinaire benadering nodig is. Ook is er geen goed functionerend operationeel hoofdkwartier, concluderen de auteurs waaronder crisisexpert Gert-Jan Ludden.
In het recent verschenen boek belichten experts vanuit verschillende hoeken de staat van crisisbeheersing in Nederland. Ze leggen daarbij niet alleen de vinger op de zere plek, maar geven ook concrete verbetersuggesties. ‘Rampen als bij Chemiepack, maar ook economische crisis of de vluchtelingencrisis vragen om toegewijde Taskforces’, stelt Ludden. Hij pleit onder meer voor het terugdringen van het aantal veiligheidsregio’s. In zijn ogen moet ook de publiek-private en civiel-militaire samenwerking worden verbeterd.
GRIP op Crisis: Van klassieke rampenbestrijding naar moderne crisisbeheersing.
ISBN 978-90-9029456-8. Verkrijgbaar via www.svdc.nl €27,50.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.